NRK Meny
Normal

MDG: – Det må bli billigere å reparere klær, sko og elektronikk

Miljøpartiet De Grønne vil kutte momsen på reparasjon av klær, sko og elektronikk for at vi skal forbruke mindre, og leve mer miljøvennlig. Men Høyre og Frp synes ikke noe om forslaget.

Miljøpartiet vil bidra til at det blir rimeligere å reparere enn å kjøpe nytt.

VIL KUTTE MOMS: Miljøpartiet De grønne vil at det skal bli billigere å reparere sko, klær og elektronikk.

– De Grønne vil at det skal bli like naturlig å reparere, dele eller resirkulere klær som å pante flasker.

Det sier Une Aina Bastholm, nasjonal talsperson for Miljøpartiet de Grønne.

I MDGs alternative statsbudsjett som legges frem i morgen, foreslår de å kutte momsen på reparasjon av klær, sko, kjøkkenutstyr og elektronikk. Prislappen er på ca. 700 millioner kroner.

Une Aina Bastholm

VIL KUTTE MOMS: Une Aina Bastholm

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

– Vi gjør det jo fordi vi mener det må bli mye enklere å ta vare på tingene sine. Vi lever i et bruk og kast-samfunn i dag, og det er fordi det er mye enklere og billigere å kjøpe nytt enn å reparere, sier Bastholm.

Å gjøre det billigere å reparere vil redusere miljøskadelig forbruk samtidig som det gir en enklere hverdag for vanlige mennesker, mener Miljøpartiet De Grønne.

Forslaget omfatter sko, klær, hvitevarer, sportsutstyr, brunevarer og datautstyr.

Kan bli gjennomført i Sverige

Den svenske regjeringen forslo nylig å kutte i momsen, fra 25 prosent til 12 prosent, på reparasjoner av alt fra sko til vaskemaskiner. De vil også innføre skattefradrag for halvparten av kostnadene på reparasjoner på for eksempel ovner og oppvaskmaskiner.

Om dette blir en realitet vil vise seg neste uke når saken skal opp i svenske Riksdagen. Om saken får flertall kan det bli billigere å reparere ting i Sverige fra nyttår.

Får ikke med seg Stortinget

Andre nestleder i finanskomiteen på Stortinget, Svein Flåtten (H) synes ikke noe om forslaget.

Svein Flåtten

SIER NEI: Svein Flåtten

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Jeg har vanskelig for å se miljøgevinsten i dette, for jeg tror at folk er bevisste på pris, på miljø, på gjenbruk av det de har. Så jeg tror ikke at en liten prisendring vil gjøre veldig mye fra eller til. Dessuten er det veldig ofte sånn at hvis avgiften forsvinner på noe så kan jo prisen ha en tendens til å gå opp etterpå.

Heller ikke Frp liker forslaget. Stortingsrepresentant Roy Steffensen i Finanskomiteen mener det er et dårlig miljøtiltak.

Roy Steffensen

SYMBOLPOLITIKK: Roy Steffensen

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Billigere reparasjoner er først og fremst symbolpolitikk uten reell effekt. Det kan godt hende at det har en liten miljøeffekt, men jeg ville heller brukt pengene på andre miljøtiltak som vi vet fungerer, som å oppdatere bilparken. Fremskrittspartiets kutt i engangsavgiften har ført til en ekstrem reduksjon i CO₂-utslipp for nye biler.

Skomaker positiv

Skomaker Mohammed Ali Rezapur hos Frimann Thorkildsen Skomaker i Oslo håper forslaget blir gjennomført.

Mohammed Ali Razapur

LIKER FORSLAGET: Skomaker Mohammed Ali Razapur

– Jeg synes det ville være flott fordi vi betaler masse utgifter hele tiden, så da blir det lettere for oss og så får kunden da betale mindre.

Kulturstrøm

  • – En svært talentfull artist

    Musikksjef i NRK P3, Mats Borch Bugge, sier Avicii har betydd mye for EDM og moderne dansemusikk: – Han var en svært talentfull produsent, artist og merkevarebygger, som har gått bort altfor tidlig.

    Musikksjefen i P3 sier det er en svært talentfull produsent og artist som har gått bort.