Mikrober på utstilling

National Geographic har denne uken et oppslag med fotografiene til den norske forskeren Jannicke Wiik-Nielsen. Henne mikrobilder av bakterier, sopp og parasitter i bildeserien «The hidden world» har fått mye oppmerksomhet i fotoverdenen. To av bildene hennes er valgt ut til The International Photography Exhibition, som turnerer Storbritannia og Irland i 2019, forteller Veterinærinstituttet. Bildene kan også ses på hennes Instagram-konto.

Nesledyret Ectopleura larynx forstørret 100 ganger i mikroskop
Foto: Jannicke Wiik-Nielsen / Veterinærinstituttet

Kulturstrøm

 • Kulturminner på museum forfaller

  900 bygninger eid av norske museer har den dårligste tilstandsgraden bygninger kan ha. Det kommer fram i kulturrådets ferske museumsundersøkelse. Mange museer rapporterer at de trenger mer penger til å drive systematisk bygningsvern. Hva det vil koste å sette bygningene i stand er ikke presentert i rapporten.

  loft på Norsk Folkdemuseum
 • Møt heile Noregs fotballnerd

  Endre Synnes Hagerup som speler den fotballgale Nils i «Heimebane» sov over premierekvelden. Da han vakna var mobilen hans full av meldingar fra folk som hadde sett han på TV. Høyr intervjuet med han, og les saka om han her.

  Endre Synnes Hagerup
 • Fekting med lyssabel blir sport

  Det internasjonale fekteforbundet (FIE) har nå godkjent fekting med lyssabel som en offisiell konkurrerende sport. Lyssverdene kjent fra Star Wars-filmene, blir derfor en offisiell del av fektesporten, på lik linje med florett, sabel og kårde – de tre offisielle grenene innenfor fekting.

  This is a toy recreation of the Luke Skywalker and Darth Vader lightsaber duel as depicted on the or
  Foto: JD Hancock