NRK Meny
Normal

Mehren, Stein

Stein Mehren er født i 1935 i Oslo. Forfatter og maler. Stein Mehrens lyriske forfatterskap er et av de aller viktigste i andre halvdel av 1900-tallet. Siden debuten med diktsamlingen "Stillheten en natt" i 1960 har Mehren publisert nærmere 1300 dikt i mer enn 20 diktsamlinger.

Forfatteren og poeten Stein Mehren. Foto: Aschehoug forlag
Foto: Aschehoug forlag

Bibliografi

1960 Gjennom stillheten en natt (dikt)

1961 Hildring i speil (dikt)

1962 Alene med en himmel (dikt)

1965 Gobelin Europa (dikt)

1966 Samtidsmuseet og andre tekster (essays)

Tids Alder (dikt) 1966

Vind Runer (dikt) 1967

1968 Narren og hans hertug (skuespill)

1969 Aurora det niende mørke (dikt og prosatekster)

1970 Maskinen og menneskekroppen - en pastorale (essays)

1971 Kongespillet - avviklingen av en myte (dikt og prosatekster)

1972 De utydelige. En europeisk roman (roman)

1973 Dikt for enhver som våger (dikt)

1973 Den store frigjøringen eller hva som hendte meg på siste sommerseminarium en dag jeg forsøkte å krype ut av sangkassen min (kort-roman)

1974 Kunstens vilkår og den nye puritanismen (essays)

1974 Titanene (roman)

1975 Menneske bære ditt bilde frem (dikt)

1975 En rytter til fots. Åpent brev til kulturister av alle slag (essays)

1976 Den store søndagsfrokosten (skuespill)

1977 Det trettende stjernebilde (dikt)

1977 Myten og den irrasjonelle fornuft I (essays)

1979 Vintersolhverv (dikt)

1980 Myten og den irrasjonelle fornuft II (essays)

1980 50 60 70 80 (essays)

1981 Den usynlige regnbuen (dikt)

1982 Samlede dikt 1960-1967 (dikt)

1982 Galakse (tekster med illustrasjoner av Kai Fjell)

1983 Timenes time (dikt)

1984 Her har du mitt liv (essays)

1986 Corona. Formørkelsen og dens lys (dikt)

1987 Vår tids bilde som entropi og visjon. 5 postmoderne essays

1988 Fortapt i verden. Syngende (dikt)

1998 Det andre lyset (dikt)

1990 Skjul og forvandling (dikt)

1991 Arne Nordheim. Og alt skal synge (festskrift)

1992 Det forseglede budskap. Et essay om jeg-dannelse i lys av postmodernisme, mystikk og kjønnsroller (essay)

1993 Dikt i bilder

1994 Evighet, vårt flyktigste stoff (dikt)

1996 Hotel Memory (dikt)

1997 Kjærlighetsdikt (dikt og bilder)

1998 Nattmaskin (dikt)

2000 Ark (dikt)

2002 Den siste ildlender (dikt)

2004 Imperiet lukker seg (dikt) Aschehoug

2006 Anrop fra en mørk stjerne, dikt

2007 I stillhetens hus, dikt

Priser

2004 Gyldendalprisen

1993 Anders Jahres pris

1993 Nominert til Nordisk Råds litteraturpris for "Nattsol"

1987 Det Norske Akademis Pris

1987 Nominert til Nordisk Råds litteraturpris for "Den usynlige regnbuen"

1984 Nominert til Nordisk Råds litteraturpris for "Timenes time"

1981 Gyldendals legat

1978 Fritt Ord-prisen

1978 Nominert til Nordisk Råds litteraturpris for "Det trettende stjerneblidet"

1975 Riksmålsforbundets litteraturpris

1973 Aschehougprisen

1971 Doblougprisen

1971 Nominert til Nordisk Råds litteraturpris for "Aurora det niende mørke"

1969 Kulturrådets bokpris

1967 Nominert til Nordisk Råds litteraturpris for "Tids Alder"

1966 Kulturrådets bokpris

1963 Kritikerprisen for "Mot en verden av lys"