Hopp til innhold

Mat skaper folk

 -Folk føler seg truet av meg, fordi jeg spiser og tenker annerledes, sier Carolina Fossum. For henne er mat ikke bare drivstoff for kroppen, men livsfilosofi.

Carolina Fossum har middagen klar
Foto: Stig Jaarvik / NRK

Som neo-humanist spiser Carolina Fossum fra Guatemala ikke dyr, i respekt for dyrenes likeverdige eksistens i naturen.

Hun driver en barnehage i Oslo, hvor barna spiser vegetar-mat, mediterer og utøver yoga. - Det er ingen grunn for oss mennesker å spise kjøtt, mener Carolina.

 

Naeem Iqbal ved grytene
Foto: Arne Raanaas / NRK

Ikke mett av norsk mat

Matvanene til Naeem Iqbal og familien endret seg etter at de flyttet til Norge fra Pakistan.

Bestemor i huset blir ikke mett av norsk mat. Hun må ha sterkt krydder. Barnebarna derimot foretrekker kjøttkaker med poteter. 

Ofte står det både norsk og pakistansk mat på middagsbordet hos familien Iqbal.

 

Pascale Baudonnel med geitene sine
Foto: Stig Jaarvik / NRK

Undredals Jeanne d'Arc

Langt inne i Sognefjorden ligger Undredal med 300 geiter og 80 mennesker. For dette lille samfunnet er osten kongen.

Vi møter Undredals Jeanne d'Arc, Pascale Baudonnel. Hun tok opp kampen med Mattilsynet for å bevare den lokale tradisjonen med å lage upasteurisert geitost. Det tok 13 år.

Men hvorfor måtte det en fransk kvinne til for å sloss for en norsk mattradisjon? - Nordmenn er autoritetstro, sier Pascale. Franskmenn er mer kjempende.

Se Migrapolis på NRK P1 onsdag kl 22:30

 

Kulturstrøm