Hopp til innhold

Marianne Ihlen er død

Kvinnen som inspirerte Leonard Cohen til å skrive sangen «So Long Marianne» gikk bort torsdag, 81 år gammel.

So long, Marianne: Marianne Ihlen på Hydra, 2006.

I HELLAS: Marianne Ihlen på den greske øyen Hydra i 2006, hvor hun bodde flere år av sitt liv.

Foto: NRK

Marianne Ihlen, som var kjent for sine forhold til den kanadiske forfatteren og artisten Leonard Cohen og ekteskapet med med den norske forfatteren Axel Jensen, gikk bort torsdag på Diakonhjemmet i Oslo etter sykdom.

Dette opplyser forfatter Petter Mejlænder til NTB. Han kjente Ihlen godt, etter at han skrev biografien om Axel Jensen.

Ihlen ble mange ganger spurt om å fortelle om livet sitt sammen Leonard Cohen, men takket alltid nei.

Da hun for første gang fortalte hele historien om årene hun delte med Cohen, var det til NRK-journalist Kari Hesthamar. Resultatet ble radiodokumentaren med samme tittel som sangen, «So long Marianne».

– Ble kjent over natten

Axel og Marianne på Hydra.

PÅ HYDRA: Axel Jensen og Marianne Ihlen på Hydra.

Foto: Privat.

– Marianne var en uskyldig, uerfaren og blåøyd vestkantjente da hun møtte Axel Jensen da hun var rundt 20 år gammel. Hun ble med Jensen til Hydra og ble kjent over natten som kjæresten til Axel. Han var den norske forfatteren alle kjente til, sier Mejlænder.

Ihlen flyttet til Hellas sammen med ungdomskjæresten Axel Jensen i 1957. Året etter giftet de seg i Aten, og de fikk en sønn sammen.

– Det forholdet gikk over styr, og Marianne kom inn i et vanskelig kunstnermiljø på Hydra, forteller Mejlænder.

«So long Marianne»

Senere, etter at Ihlen og Jensen skilte seg, møtte hun Cohen på øya Hydra. De levde sammen på øya på 60-tallet. Cohens diktbok «Flowers for Hitler» fra 1964 er dedisert Marianne Ihlen, og sangen «So long Marianne» er skrevet om henne.

– Leonard Cohen ble en redning for henne, han var en flott fyr. Det ble et forhold som var viktig for Marianne. Forholdene til Axel og Leonard var kjærlighetsforhold som preget henne videre, sier han.

Ihlen giftet seg med Jan Stang i 1979. De siste tiårene bodde hun i Oslo, hvor hun blant annet arbeidet med malerier, som ble stilt ut flere steder.

Også Cohen-nettstedet Cohencentric omtaler dødsfallet. De melder om at de vil komme tilbake med en hyllest til Marianne Ihlen.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters