Hopp til innhold

Mannen under masken er død

Skuespilleren Peter Mayhew, kjent som Chewbacca i Star Wars-filmene, er død. Hva var det med Chewbacca som gjorde at han traff så mange hjerter uten å si et eneste ord?

Carrie Fisher sammen med Harrison Ford og Mark Hamill

Chewbacca (Peter Mayhew) sammen med Han Solo (Harrison Ford), Luke Skywalker (Mark Hamill) og prinsesse Leia (Carrie Fisher)

Foto: Rights Managed / Mary Evans Picture

I Star Wars-filmene var Chewbacca, eller «Chewie», Han Solo sin faste følgesvenn. Til tross for sitt fryktinngytende ytre, to meter høy og dekket av pels fra topp til tå med noen tydelige hoggetenner, viste han seg som et vennlig og trofast vesen. Chewbacca var en av de mest elskede figurene i Star Wars-universet og Filmpolitiets Birger Vestmo har noen teorier om hvorfor:

– Av utseende kunne han minne om en gedigen kosebamse, men han var også en helt som kunne få deg ut av kinkige situasjoner.

Carrie Fisher Carrie Fisher, Harrison Ford, Anthony Daniels, Peter Mayhew

Harrison Ford, Anthony Daniels (C-3PO), Carrie Fisher og Peter Mayhew

Foto: George Brich / Ap

Vestmo mener figuren appellerte til barn og voksne på forskjellig vis og trekker frem skuespillerens stålblå øyne som et mulig virkemiddel.

– Man kunne ane et vidt følelsesspekter hos Chewbacca gjennom ørsmå variasjoner i både blikk og kroppsspråk. Mayhew greide å formidle en varm vennlighet i figuren, til tross for at han var dekket av pels fra topp til tå.

– Det har med hvordan han var som person

Jeanette Rudshavn Diaz ble i 2015 kåret til Norges største Star Wars-fan av Dagbladet og Disney Norge. Hun tar Mayhews dødsfall med tungt hjerte.

Jeanett Rudshavn Diaz og Carrie Fisher

Jeanette Rudshavn Diaz og Carrie Fisher på Star Wars Celebration

Foto: privat

– Det hadde så mye med hvordan Peter var som person. Han var så elskverdig mot fansen, stilte opp på alle eventer og ga så mye av seg selv. Jeg tror det var med på å gjøre ham til en publikumsfavoritt, forteller Diaz. Hun forteller at «Chewie» ble en av favorittene fordi han var en følgesvenn som kunne være utrolig søt og vennlig, men også bli veldig sint og skummel.

Obit Carrie Fisher Harrison Ford, Carrie Fishe

R2D2, C-3PO (Anthony Daniels) Chewbacca (Peter Mayhew), prinsesse Leia (Carrie Fisher), Han Solo (Harrison Ford) og Luke Skywalker (Mark Hamill) på en TV- innspilling i 1978.

Foto: George Brich / Ap

Diaz møtte skuespilleren i 2016 under Star Wars Celebration i London og forteller at han allerede da så sliten ut.

– Han har vært syk lenge, men han stilte opp allikevel og tok bilder og skrev autografer. Nå får Carrie ta godt vare på ham der oppe.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.