Hopp til innhold

Henning Mankell vurderer boikott av hebraisk

Hening Mankell vurderer å forby oversetting av bøkene sine til hebraisk etter det israelske angrepet på Gaza-konvoien.

Henning Mankell på Landvetter

Henning Mankell vurderer å forby oversetting av sine bøker til hebraisk.

Foto: SCANPIX SWEDEN / Reuters

– Jeg er en bestselgende forfatter i Israel og må seriøst vurdere om jeg skal blokkere bøkene mine fra å bli oversatt til hebraisk, sier Henning Mankell til Dagens Nyheter.

Mankell var med på ett av skipene som den israelske marinen bordet, det greske fartøyet «Sofia», og brukte ord som «brutal overmakt» om de israelske soldatenes fremgangsmåte.

– På samme tid vil jeg ikke såre feil mennesker. Jeg må tenke på dette en stund, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Sliter med å forstå

Den 62-årige forfatteren er en av Skandinavias mest kjente krimforfattere. Han har, blandt annet skrevet den populære Wallander-serien, som har solgt i over 25 millioner kopier over hele verden, og er tilpasset for tv. Han sliter fremdeles med å forstå hva han kaller dummheten i det israelske angrepet.

– Hvis de ville stoppe oss uten å tape ansikt, kunne de ødelagt propellene og tauet skipene. Men å bevisst gå inn i en voldelig konfrontasjon og drepe folk. Det kan jeg ikke forstå.

– Israel har aldri vært så fordømt. Landet har malt seg inn i et hjørne. Verden ser ikke ut som den gjorde bare for en uke siden, sier Mankell.

Video Hele SVTs intervju med Mankell på svensk

Hele SVTs intervju med Mankell på svensk.

Mankell sa tidligere denne uken at han ikke angret på at han var med på reisen.

– Absolutt ikke. Absolutt ikke. Det har jo virkelig satt fingeren på temaet: hva skjer i Gaza?

Saken er stengt for nye kommentarer.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.