Malte på Hitlers malerier

De britiske kunstnerbrødrene kjøpte gamle malerier av Hitler for 1,15 millioner kroner. Nå har de malt inn stjerner og regnbuer i bildene.

Endret Hitler-bilde, Jake & Dinos Chapman

Bilde fra utstillingen ”If Hitler had been a Hippy How Happy Would We Be”

Foto: www.whitecube.com

Mange ble over da kunstnerne Jake og Dinos Chapman kjøpte en serie malerier malt av Adolf Hitler for 115.000 britiske pund. Torsdag viste kunstnerbrødrene frem 13 av vannmaleriene, etter å ha malt inn psykedeliske regnbuer, stjerner og hjerter. Nå er bildene til salgs for 685.000 pund.

- Ikke lenger Hitlers bilde

Brødrene Chapman nekter for at tanken er å gjenreise Hitler som kunstner. De karakteriserer bildene hans som pregløse og mener de gir uttrykk for manglende talent.

Endret Hitler-bilde, Jake & Dinos Chapman

Jake og Dinos Chapman har endret bakgrunnen i Hitlers bilde.

Foto: www.whitecube.com

- Jeg tror Hitler ville gått i spinn om han hadde sett dette. Det er ikke lenger hans arbeider, det er våre, sier Jake Chapman til avisen Independent.

Dinos Chapman sier at tanken bak utstillingen ”If Hitler had been a Hippy How Happy Would We Be” er å spørre hvordan historien hadde blitt endret dersom Hitler hadde kommet inn på kunstskolen i Wien.

- Bildene er pregløse og ingenting ved dem gir et frempek mot folkemordet som fulgte. De representerer fasaden til en mann som ble bitter og fylt av hat. Maleriene er identiske med tusenvis av bilder som kan kjøpes i bruktbutikker. Dette er forferdelige kunstverk, men viser ikke at mannen bak skulle bli en tyrann, sier Dinos Chapman.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Endret Hitler-bilde, Jake & Dinos Chapman

Chapman-brødrene har malt inn regnbuen i dette bildet.

Foto: www.whitecube.com

Dette er ikke første gang kunstnerbrødrene manipulerer gamle kunstverk. Spanske kritikere reagerte da de i utstillingen ”Disasters of War” la til klovner og komiske ansikter til bilder av Goya.

Helvete brant

På utstillingen viser brødrene også frem en stor swastika-formet skulptur basert på deres gamle kunstverk “Hell”, som i 2004 ble ødelagt i brann. Den nye versjonen heter “Fucking Hell”, og har blitt solgt for 7,5 millioner pund.

Den originale versjonen av “Hell” bestod av tusenvis av miniatyrsoldater som utførte tortur, samt kadavre hengende i trær. Skulpturen var midtpunktet i Royal Academy's Apocalypse-utstilling i 2000. Da skulpturen ble ødelagt i brann, sa brødrene at de ville gjenskape den.

- Vi kunne ikke unngå å se de ironiske i at ”Hell” brente. Samtidig klarte vi ikke å se for oss en verden uten helvete og vi ønsket å redde kunstverket fra sentimentaliteten som omsluttet det etter at det brente. Vi så at publikum fikk en lidenskap for kunstverket som ikke var der før brannen, sier Jake Chapman

Utstillingen ”If Hitler had been a Hippy How Happy Would We Be” vises på Londons White Cube Gallery frem til 12. juli.

Kulturstrøm

 • «Ringeren i Notre Dame» nr. 1

  Victor Hugos berømte roman fra 1831 topper bestselgerlistene i Frankrike etter brannen i katedralen. Hele fire versjoner av boken er å finne på blant topp ti: I tillegg til forlaget Livre de Poches utgave på førsteplassen, er romanen også å finne som nummer tre, fire og ti, ifølge The Bookseller. Det skriver Bok365.

  Illustration av Ringeren i Notre-Dame de Paris (1881)
  Foto: Luc-Olivier Merson / Wikimedia Commons
 • Dave Grohl + Brandi Carlile på gata

  De to spilte låter av Foo Fighters og Beatles da Carlile fikk lyst å dra innom sitt gamle sted i Seattle som gatemusikant. Det 20 minutter lange settet ble streamet på Facebooksiden hennes. Nå kan du se seansen på NME.

 • Kunne Stonehenge bli bygget slik?

  Forskerne ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) har eksperimentert med gigantiske betong-strukturer på opptil 25 tonn som kan flyttes for hånd. Muligens var det kunnskap om balanse som gjorde at oldtidens ingeniører kunne reise gigantiske Stonehenge og steinstøttene på Påskeøya lenge før kranene ble oppfunnet, skriver Gizmodo.