Malte på Hitlers malerier

De britiske kunstnerbrødrene kjøpte gamle malerier av Hitler for 1,15 millioner kroner. Nå har de malt inn stjerner og regnbuer i bildene.

Endret Hitler-bilde, Jake & Dinos Chapman

Bilde fra utstillingen ”If Hitler had been a Hippy How Happy Would We Be”

Foto: www.whitecube.com

Mange ble over da kunstnerne Jake og Dinos Chapman kjøpte en serie malerier malt av Adolf Hitler for 115.000 britiske pund. Torsdag viste kunstnerbrødrene frem 13 av vannmaleriene, etter å ha malt inn psykedeliske regnbuer, stjerner og hjerter. Nå er bildene til salgs for 685.000 pund.

- Ikke lenger Hitlers bilde

Brødrene Chapman nekter for at tanken er å gjenreise Hitler som kunstner. De karakteriserer bildene hans som pregløse og mener de gir uttrykk for manglende talent.

Endret Hitler-bilde, Jake & Dinos Chapman

Jake og Dinos Chapman har endret bakgrunnen i Hitlers bilde.

Foto: www.whitecube.com

- Jeg tror Hitler ville gått i spinn om han hadde sett dette. Det er ikke lenger hans arbeider, det er våre, sier Jake Chapman til avisen Independent.

Dinos Chapman sier at tanken bak utstillingen ”If Hitler had been a Hippy How Happy Would We Be” er å spørre hvordan historien hadde blitt endret dersom Hitler hadde kommet inn på kunstskolen i Wien.

- Bildene er pregløse og ingenting ved dem gir et frempek mot folkemordet som fulgte. De representerer fasaden til en mann som ble bitter og fylt av hat. Maleriene er identiske med tusenvis av bilder som kan kjøpes i bruktbutikker. Dette er forferdelige kunstverk, men viser ikke at mannen bak skulle bli en tyrann, sier Dinos Chapman.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Endret Hitler-bilde, Jake & Dinos Chapman

Chapman-brødrene har malt inn regnbuen i dette bildet.

Foto: www.whitecube.com

Dette er ikke første gang kunstnerbrødrene manipulerer gamle kunstverk. Spanske kritikere reagerte da de i utstillingen ”Disasters of War” la til klovner og komiske ansikter til bilder av Goya.

Helvete brant

På utstillingen viser brødrene også frem en stor swastika-formet skulptur basert på deres gamle kunstverk “Hell”, som i 2004 ble ødelagt i brann. Den nye versjonen heter “Fucking Hell”, og har blitt solgt for 7,5 millioner pund.

Den originale versjonen av “Hell” bestod av tusenvis av miniatyrsoldater som utførte tortur, samt kadavre hengende i trær. Skulpturen var midtpunktet i Royal Academy's Apocalypse-utstilling i 2000. Da skulpturen ble ødelagt i brann, sa brødrene at de ville gjenskape den.

- Vi kunne ikke unngå å se de ironiske i at ”Hell” brente. Samtidig klarte vi ikke å se for oss en verden uten helvete og vi ønsket å redde kunstverket fra sentimentaliteten som omsluttet det etter at det brente. Vi så at publikum fikk en lidenskap for kunstverket som ikke var der før brannen, sier Jake Chapman

Utstillingen ”If Hitler had been a Hippy How Happy Would We Be” vises på Londons White Cube Gallery frem til 12. juli.

Kulturstrøm

 • Svensk oppkjøp av norske Paradox

  Produksjonsselskapet Paradox, som blant annet sto bak Erik Poppes Utøya-film og «Kongens nei», er kjøpt av svenske SF Studios.

  SF Studios, som regnes som et av verdens eldste filmselskap, har i mange år produsert film og TV-serier i Sverige og Danmark. Deres oppkjøp av Paradox, som blant annet sto bak Erik Poppes Utøya-film og «Kongens nei», er ifølge pressemeldingen «et veldig viktig steg» i selskapets strategi om å bli den ledende aktøren i det nordiske markedet. (NTB)

 • Norsk konsertarrangør kjøpt opp

  Det nederlandske oppkjøpsfondet Waterland kjøper norske Atomic Soul. Planen er å lage et nordisk konsertkonsern med omsetning på 800 millioner kroner årlig. – Nå skal vi jobbe bedre og gjøre større ting, sier gründer Peer Osmundsvaag (47) i Atomic Soul til Dagens Næringsliv. (NTB)

 • Julefenomenet fra Grünerløkka

  97 år gamle Alf Folmers debutvideo med julesangen «Jul på Løkka» har fått 30.000 visninger etter at den ble lagt ut på Facebook tirsdag kveld. Forfatter og forlegger Håvard Mossige har skrevet teksten.

  Jul på Løkka! God Jul! Del gjerne videre! Husk å trykke på HD knappen!

  Publisert av Alf Folmer Tirsdag 11. desember 2018