Hopp til innhold

Malte på Hitlers malerier

De britiske kunstnerbrødrene kjøpte gamle malerier av Hitler for 1,15 millioner kroner. Nå har de malt inn stjerner og regnbuer i bildene.

Endret Hitler-bilde, Jake & Dinos Chapman

Bilde fra utstillingen ”If Hitler had been a Hippy How Happy Would We Be”

Foto: www.whitecube.com

Mange ble over da kunstnerne Jake og Dinos Chapman kjøpte en serie malerier malt av Adolf Hitler for 115.000 britiske pund. Torsdag viste kunstnerbrødrene frem 13 av vannmaleriene, etter å ha malt inn psykedeliske regnbuer, stjerner og hjerter. Nå er bildene til salgs for 685.000 pund.

- Ikke lenger Hitlers bilde

Brødrene Chapman nekter for at tanken er å gjenreise Hitler som kunstner. De karakteriserer bildene hans som pregløse og mener de gir uttrykk for manglende talent.

Endret Hitler-bilde, Jake & Dinos Chapman

Jake og Dinos Chapman har endret bakgrunnen i Hitlers bilde.

Foto: www.whitecube.com

- Jeg tror Hitler ville gått i spinn om han hadde sett dette. Det er ikke lenger hans arbeider, det er våre, sier Jake Chapman til avisen Independent.

Dinos Chapman sier at tanken bak utstillingen ”If Hitler had been a Hippy How Happy Would We Be” er å spørre hvordan historien hadde blitt endret dersom Hitler hadde kommet inn på kunstskolen i Wien.

- Bildene er pregløse og ingenting ved dem gir et frempek mot folkemordet som fulgte. De representerer fasaden til en mann som ble bitter og fylt av hat. Maleriene er identiske med tusenvis av bilder som kan kjøpes i bruktbutikker. Dette er forferdelige kunstverk, men viser ikke at mannen bak skulle bli en tyrann, sier Dinos Chapman.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Endret Hitler-bilde, Jake & Dinos Chapman

Chapman-brødrene har malt inn regnbuen i dette bildet.

Foto: www.whitecube.com

Dette er ikke første gang kunstnerbrødrene manipulerer gamle kunstverk. Spanske kritikere reagerte da de i utstillingen ”Disasters of War” la til klovner og komiske ansikter til bilder av Goya.

Helvete brant

På utstillingen viser brødrene også frem en stor swastika-formet skulptur basert på deres gamle kunstverk “Hell”, som i 2004 ble ødelagt i brann. Den nye versjonen heter “Fucking Hell”, og har blitt solgt for 7,5 millioner pund.

Den originale versjonen av “Hell” bestod av tusenvis av miniatyrsoldater som utførte tortur, samt kadavre hengende i trær. Skulpturen var midtpunktet i Royal Academy's Apocalypse-utstilling i 2000. Da skulpturen ble ødelagt i brann, sa brødrene at de ville gjenskape den.

- Vi kunne ikke unngå å se de ironiske i at ”Hell” brente. Samtidig klarte vi ikke å se for oss en verden uten helvete og vi ønsket å redde kunstverket fra sentimentaliteten som omsluttet det etter at det brente. Vi så at publikum fikk en lidenskap for kunstverket som ikke var der før brannen, sier Jake Chapman

Utstillingen ”If Hitler had been a Hippy How Happy Would We Be” vises på Londons White Cube Gallery frem til 12. juli.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters