Normal

Nyskapende klubbmusikk

Malika Makouf Rasmussen fikk mye oppmerksomhet da hun i 2006 platedebuterte med Exit Cairo. Nå er oppfølgeren On Club kommet – en uforutsigbar plate fri for lettvinte klisjeer.

Malika Makouf Rasmussen
Foto: Evy Andersen

Malika Makouf Rasmussen: Født i Alger, vokste opp i Norge, men var i Paris da verdensmusikkscenen der tok helt av.

Hun spiller på strengeinstrumentet gimbre, bass og perkusjon. Og hun synger og skrur elektronikken på sin andre soloplate On Club. Denne brede musikalske bakgrunnen har gitt Rasmussen et uvanlig stort spillerom, og sammen med sine medmusikanter på plata On Club lager hun uforutsigbar og grensesprengende musikk.

Global musikk

På den første plata utforsket Malika Makouf Rasmussen den lydlige linjen fra nord i Afrika til Norge. Det var en spennende reise der jeg som lytter hadde fornemmelsen av å være ute blant folk.

Denne gangen er jeg definitivt innendørs. Tittelen On Club røper selvfølgelig hvor: På en klubb. En klubb hvor som helst og over alt; samtidig. Referansene til musikk fra konkrete geografiske steder, er nesten visket ut. Men bare nesten, for den er der hele tiden som små antydninger om noe lokalt. Og musikken er likevel fortsatt global. Forvirret? Velkommen til verdensmusikkscenen.

Dansemusikk

For meg er det en stor mørk klubb. Lavt under taket, dunkel belysning. Jeg får enkelte ganger øyekontakt med musikerne. Men de holder seg litt på avstand med sine instrumenter. Rytmen får folk ut på dansegulvet. Og musikken kiler i ørene og forteller meg nye ting om verden.

Uten klisjeer

Selvfølgelig er det mange som Malika Makouf Rasmussen nå for tiden; som bruker instrumenter med særegne klanger, som blir tvunget inn i et klubbkonsept med en påskrudd world-beat. Og jeg har hørt fryktelig mye dårlig musikk i sjangeren.

Men On Club er et vellykket soloprosjekt. Her er det et lappeteppe av originale lyder. Musikken er ukomplisert, men avansert nok til at det ikke blir langtekkelig. Lytter du godt etter kan også musikken fortelle deg noe nytt. Og grunnen er enkel: Malika Makouf Rasmussen tyr ikke til lettvinte klisjeer.

Kulturstrøm

 • Europaturneen startar i London

  Gruppa Highasakite, med Ingrid Helene Håvik frå Ålesund i spissen, har annonsert datoane for sin komande Europa-turné. Dei startar i London 28. februar og avsluttar i Berlin 17. april. Bandet skal også innom byar som Paris, Dublin og Stockholm.

  Highasakite pressebilde
  Foto: Stian Andersen
 • Får prestisjetung pris

  Forfattaren Ahmedur Rashid Chowdury busett i Skien får den prestisjetunge Ossietzkyprisen. Rashid Chowdury får prisen for å gje ut litteratur som fremjar liberale og sekulære verdiar i heimlandet Bangladesh. Prisen blir delt ut i Oslo i november. Ossietzkyprisen deles ut av Norsk P.E.N. for fremragende innsats for ytringsfriheten. Prisen deles ut årlig på Fengslede Forfatteres Dag, 15. november. Prisen har sitt navn etter den tyske forfatteren og nobelprisvinneren Carl von Ossietzky.

  Ahmedur Rashid Chowdury
  Foto: Arne Olav Hageberg
 • Europeisk pris til Johan Harstad

  Johan Harstad er tildelt den Europeiske litteraturprisen i Nederland for utgivelsen av romanen «Max, Mischa og Tetoffensiven», skriver Gyldendal forlag i en pressemelding. Prisen er på 10.000 Euro og kårer fjorårets beste moderne europeiske roman gitt ut i nederlandsk oversettelse. Det er første gang en norsk forfatter får prisen. Les Marta Norheims anmeldelse.

  Johan Harstad med ny bok
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix