Hopp til innhold

Norge forbløffet ekspertene - men Carlsen ble for sterk

Det norske folk imponerte stort i åpningsspillet under programmet Kongen av sjakk, men ble satt sjakk matt etter 34 trekk.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen rett før han satte Norge sjakk matt.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Det var faktisk en fin matt. Veldig elegant, sier Magnus Carlsen etter å ha mattet Norge i det 34. trekket.

Verdensmesteren spilte mot det norske folk, og tusenvis sendte inn sine trekkforslag. Overraskende nok spilte Norge godt nok til å henge godt med helt til rundt det 15. trekket.

– Det var imponerende. Folk har kommet veldig langt. Det var ingen dårlige trekk, og det gjør meg faktisk stolt på vegne av det norske folk, sier Carlsen.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen blir intervjuet etter seieren.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Overraskende god start

Norge hadde faktisk et lite overtak på computerne etter de to-tre første trekkene, men på karakteristisk måte grep Carlsen initiativet utover i partiet.

– Norge startet faktisk veldig bra. Det er helt utrolig at det er jevnt helt til trekk 15, sier ekspert Torstein Bae.

– Etter rundt ti trekk fikk Norge litt dårlig bondestilling. Likevel har Norge fordelen av å ha to løpere, men det viste seg vanskelig å finne noen plan. Magnus, på sin side, hadde en klar plan, sier Bae.

– Det ble litt kjedelig, teknisk sjakk. Det ble et sluttspill som var relativt likt, der hvit har løperparet men noen litt statiske svakheter, sier Carlsen.

Planen kom for sent

Carlsen var enig med eksperten i at Norge ikke så ut til å ha noen klar plan. Ikke så rart, kanskje, siden det norske laget bestod av mange tusen spillere over hele landet.

Etter hvert så det ut til at Norge fant en plan, men den fungerte dårlig.

– Hva skal til for å slå deg?

– Det gjelder å ikke bare spille gode, solide trekk, men det gjelder også å ha en god plan. Og det manglet nok Norge litt i dag, sier han.

Fikk tøff kamp av unge spillere

Carlsen spilte også mot syv forskjellige lag i studio. Han slo alle sammen: Underholdningsprofilene, idrettskjendisene, familien, juniorspillerne, Berghs lag av tilfeldige folk fra gata og de forhåndskvalifiserte.

– Det vanskeligste partiet var mot juniorsjakkspillerne. Der stod jeg faktisk dårligst nesten hele partiet, sier Carlsen.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor