NRK Meny
Normal

Norge forbløffet ekspertene - men Carlsen ble for sterk

Det norske folk imponerte stort i åpningsspillet under programmet Kongen av sjakk, men ble satt sjakk matt etter 34 trekk.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen rett før han satte Norge sjakk matt.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Det var faktisk en fin matt. Veldig elegant, sier Magnus Carlsen etter å ha mattet Norge i det 34. trekket.

Verdensmesteren spilte mot det norske folk, og tusenvis sendte inn sine trekkforslag. Overraskende nok spilte Norge godt nok til å henge godt med helt til rundt det 15. trekket.

– Det var imponerende. Folk har kommet veldig langt. Det var ingen dårlige trekk, og det gjør meg faktisk stolt på vegne av det norske folk, sier Carlsen.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen blir intervjuet etter seieren.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Overraskende god start

Norge hadde faktisk et lite overtak på computerne etter de to-tre første trekkene, men på karakteristisk måte grep Carlsen initiativet utover i partiet.

– Norge startet faktisk veldig bra. Det er helt utrolig at det er jevnt helt til trekk 15, sier ekspert Torstein Bae.

– Etter rundt ti trekk fikk Norge litt dårlig bondestilling. Likevel har Norge fordelen av å ha to løpere, men det viste seg vanskelig å finne noen plan. Magnus, på sin side, hadde en klar plan, sier Bae.

– Det ble litt kjedelig, teknisk sjakk. Det ble et sluttspill som var relativt likt, der hvit har løperparet men noen litt statiske svakheter, sier Carlsen.

Planen kom for sent

Carlsen var enig med eksperten i at Norge ikke så ut til å ha noen klar plan. Ikke så rart, kanskje, siden det norske laget bestod av mange tusen spillere over hele landet.

Etter hvert så det ut til at Norge fant en plan, men den fungerte dårlig.

– Hva skal til for å slå deg?

– Det gjelder å ikke bare spille gode, solide trekk, men det gjelder også å ha en god plan. Og det manglet nok Norge litt i dag, sier han.

Fikk tøff kamp av unge spillere

Carlsen spilte også mot syv forskjellige lag i studio. Han slo alle sammen: Underholdningsprofilene, idrettskjendisene, familien, juniorspillerne, Berghs lag av tilfeldige folk fra gata og de forhåndskvalifiserte.

– Det vanskeligste partiet var mot juniorsjakkspillerne. Der stod jeg faktisk dårligst nesten hele partiet, sier Carlsen.