Measha Brueggergosman - Surprise

På sin første soloplate synger ikke Measha Brueggergosman opera, men klassisk cabaret. Resultatet er blandet, men løfterikt. Denne plateaktuelle sopranen bør bli å høre i Bjørvika.

Measha Brueggergosman
Foto: Platecover

Jeg begynner med det beste. Measha Brueggergosman i amerikanske William Bolcoms sju Cabaret Songs i splitter ny orkesterutsetning gjort av Bolcom for henne.

Disse sangene er i seg selv en morsom flørt med den amerikanske jazzmusikalen koblet med europeisk cabaretkleinkunst. Her kobler Brueggergosman sin egen store dramatiske operastemme med evnen til å ta'n helt ned, snakkesynge, vise tekstene, rett og slett.

Virker presset

Men så til det litt mer strevsomme - Arnold Schönbergs cabaretsanger fra Wien rundt 1900 - her virker hun ganske presset, stor i vibratoen og som om sangene ligger for høyt.

Litt voldsomt

Så Paris og Erik Saties Pigalle - litt voldsomt det også til tider - men innimellom morsomt å ta bussen med fransk-kanadiske Brueggergosman på 14. juli i sangen L’Omnibus automobile fra ca 1910.

God dybde og teksting

Measha Brueggergosman ble nummer 2 i Dronning Sonja-konkurransen i Oslo i 2003. Da sang hun Wagner. De som så finalen på TV vil vite at hun er tøff og u-operatisk å se på - ligner en ung Randy Crawford eller Dionne Warwick med stort rufsehår. Får vi se og høre henne i Bjørvika? Det bør vi. Med så god dybde og teksting som denne platen viser ser jeg henne som en moderne og hip Carmen - I mellomtiden kan vi grøsse over hennes nattlige venn - halliken Black Max på platen Surprise.

Kulturstrøm

 • Lager opera av Hongkong-protester

  Den kinesiske kunstneren Ai Weiwei setter sammen en operaforestilling om protestene i Hongkong. Det skriver SVT.se. Operaen er en omskriving av Puccinis «Turandot» og har premiere på operahuset i Roma 25 mars neste år. Kunstneren skal også være i gang med arbeidet med en dokumentarfilm om protestene.

  AI-WEIWEI-SPEAKS-AT-THE-COUNCIL-O
  Foto: Drew Angerer / Afp
 • Spenningsroman blir TV-serie

  Nå blir boken «Kastanjemannen» til TV-serie og produksjonen skal ifølge planen i gang i Danmark i 2020, melder Netflix. Søren Sveistrup, som har skrevet boka, har tidligere skapte en stor TV-serie-hit med «Forbrytelsen».

  Søren Sveistrup
  Foto: Tine Harden, DR
 • Håvard Gimse blir festivalleder

  Håvard Gimse fra Kongsvinger overtar som kunstnerisk leder for Oslo Kammermusikkfestival fra neste år. 30 år etter at Arve Tellefsen startet Oslo Kammermusikkfestival gir han stafettpinnen videre til pianisten fra Kongsvinger.

  Håvard Gimse
  Foto: John Andresen