NRK Meny
Normal

Lysende eksostårn kan bli realitet

De skulle bli et nytt landemerke for Oslo. Nå hevder kunstner Lars Ramberg at han har skaffet tilstrekkelig med penger til utsmykkingen av eksostårnene i Bjørvika.

Luftetårn og Rambergs modell

130.000 bilister passerer hver dag de fire store luftetårnene i Bjørvika, som rager 40 meter over bakken. Tårnene blåser vekk eksos og avgasser fra Bjørvikatunnelen. Til høyre slik kunstner Lars Ramberg ser for seg tårnene dekorert – med 72.000 lysdioder som danner DNA-koden til svartedauden festet til tårnene.

Foto: Knut Erik Solhaug / NRK/Statens Vegvesen

Lars Ramberg

Kunstner Lars Ramberg.

Foto: www.larsramberg.de
Lene Mürer

Lene Mürer er avdelingsdirektør i Statens Vegvesen.

Foto: Hallvar Mørk Tvete / NRK

Det kan dermed nærme seg en løsning på den langvarige striden om de fire betongtårnene, som ligger midt i Norges mest brukte trafikkmaskin ved operaen i Oslo.

Lars Ramberg vant utsmykkingskonkurransen for tre år siden og Statens vegvesen skulle finansiere prosjektet. Men i fjor sa de endelig nei.

Nå står ifølge Lars Ramberg private givere parat til å betale for kunsten – dersom Vegvesenet og kommunen fortsatt vil ha den.

– Det har vært en del folk innom og spurt om de ikke kan få være med og realisere dette prosjektet, sier Ramberg i et intervju med Kulturnytt.

– Snakker vi private personer med store lommebøker, eller store selskaper?

– En kombinasjon. Et spleiselag kan være mulig. Det er i hvert fall ikke penger det står på lenger. Nå er det egentlig oslopolitikerne det er opp til, om de vil ha kunst i Bjørvika eller ikke, sier den Berlin-baserte kunstneren, uten å ville utdype hvem giverne er.

Vegvesenet er positive

Prislappen på veiprosjektet er fire milliarder kroner, kunstverket skal koste 15 millioner kroner.

Vegvesenet mottar Rambergs nyhet med interesse. Etaten ønsker å se på utsmykkingen på nytt dersom private givere sier seg villige til å betale.

– Det vil vi nok helt klart kunne se på og i utgangspunktet stille oss positive til, sier avdelingsdirektør Lene Mürer til NRK.

Hun er innstilt på dialog med kommunen dersom Ramberg fremmer et forslag til privat finansiering av kunstverket.

– Skulle det komme et slikt forslag, så vil vi ta stilling til det i regionledelsen i Statens vegvesen og diskutere det med Oslo kommune. Vi vil se på kostnader vedrørende utformingen, og ikke minst drifts- og vedlikeholdskostnader, sier Mürer.

– En skandalehistorie

Agnes Moxnes

Kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes.

Byråd for byutvikling i Oslo kommune, Bård Folke Fredriksen, sier dette er nye og hyggelige opplysninger for kommunen.

– Oslo kommune ønsker at luftetårnene i Bjørvika skal utsmykkes og vil invitere til et møte for å diskutere en mulig løsning mellom Statens Vegvesen og kunstneren, sier han til NRK.no.

Kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes, kaller det et retorisk spørsmål om man ønsker «fire dystre betongtårn eller fire gigantiske skulpturer som lyser i alle retninger».

– Vi snakker om det som kommer til å bli det mest trafikkerte veikrysset i Norge. All trafikk som kommer inn til Oslo passerer dette punktet og det er det første mange vil se av byen, sier hun.

Moxnes mener kampen frem og tilbake mellom kunstneren, Vegvesenet og Oslo kommune er en skandalehistorie.

– Ikke minst takket være Statens vegvesen. Og staten er jo en av eiendomsbesitterne i Bjørvika, så man skulle trodd at det var mulig å tenke seg om før de startet utsmykkingskonkurransen. De brukte en halv million kroner på konkurransen og så går de plutselig til Oslo kommune og ber de ta regningen, sier hun.

HØR REPORTASJEN:

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP