NRK Meny
Normal

Mens vi venter på Eivind... Spohr på plate

For kort tid siden ble det kjent at den 36 år gamle nordmannen Eivind Gullberg-Jensen blir ny sjefdirigent for Nord-tyske Radiofilharmonien. En ny plate med symfonier av Louis Spohr viser at orkestret holder høy standard

Nord-tyske Radiofilharmonien
Foto: NDR Radiophilharmonie

Platen inneholder to symfonier av den Beethoven-samtidig tyskeren Louis Spohr. Dirigent for platen er briten Howard Griffiths og det er den første i en serie med alle de ti symfoniene til Spohr. Spohr var for øvrig, i likhet med sin noen år eldre komponistkollega Beethoven, også døpt Ludwig, men fjonget seg med å forfranske fornavnet sitt til Louis. Etter Beethovens død i 1827, ble han regnet som den største symfoniker i tiden. Nå er mye av musikken hans glemt. Dette har altså det Hannover-baserte orkestret tenkt å gjøre noe med.

Saftig paukspill

Strykerne til den Nord-tyske Radiofilharmonien klinger mørkt og mykt, og det er et samlet sug over åpningen av Spohrs tredje symfoni (1828). Dette er klart at orkestret befinner seg i de høyere divisjoner. De spiller ikke bare rent og riktig - men former klangen samlet og tett. Du kan nærmest se strykerne lene seg framover i én og samme bølge.

Det låter djervt og frisk utover i satsene, og du får aldri følelsen at det går på autopilot. Jeg gleder meg spesielt over saftig paukspill når de ellers så elegante og lettbente Spohr-symfoniene krever litt ekstra gass.

Radiophilharmonie - Gullberg Jensen

Den Nord-tyske Radiofilharmonien teller i underkant av 90 faste musikere og er dermed ikke blant de aller største symfoniorkestrene. Både Oslo- og Bergensfilharmonien er større. Men det regnes som Nord-Tysklands beste og er umåtelig populært hos publikum. Abonnementskapasiteten er sprengt; de har 2500 abonnenter og mange på venteliste. Vår mann Gullberg-Jensen kommer til et lite symfonisk mekka når han overtar sjefstolen i Hannover i 2009.

Elegant og forførende

Eivind Gullberg-Jensens dirigentstil blir gjerne karakterisert som elegant og forførende - det er vanskelig å være direkte konkret for det har med personlighet å gjøre når man beskriver dirigenter på høyt nivå. Men det slår meg at Spohr-platen til Den Nord-tyske Radiofilharmonien nettopp er elegant og ganske forførende, og det gir kanskje et hint om hvorfor de ville ha nettopp Gullberg-Jensen - Intendanten for orkestret kalte nordmannen briljant og klar for en stor karriere da han annonserte nyheten på tysk radio. Og mens vi venter på Eivind, kan vi lytte til symfonier av Louis Spohr dirigert av Howard Griffiths.

Kulturstrøm

 • Lager «Buffy the Vampire Slayer»

  20th Century Fox Television skal lage en ny versjon av 90-tallsklassikeren «Buffy the Vampire Slayer», skriver Variety. Serien skal produseres av Joss Whedon, som også holdt i den originale serien. Serien handler om Buffy Summers (Sarah Michelle Gellar) som får et kall om å bekjempe vampyrer og etterhvert en hel mengde andre monstre. «Buffy, vampyrenes skrekk», som den het på norsk, gikk fra 1996 til 2003 og ble vist på TVNorge.

  Buffy The Vampire Slayer
  Foto: Handout © c.20thC.Fox/Everett/REX
 • Gard Nilssen ny Artist in Residence

  Gard Nilssen blir Artist in Residence i 2019, dette melder Moldejazz i en pressemelding. Nilssen omtales som en trommeslager med hjerte for jazz og improvisert musikk. Trommisen har sin bakgrunn fra jazzlinja på NTNU. Han har tidligere gjestet Moldejazz en rekke ganger med ulike band.

  Gard Nilssen
  Foto: Moldejazz