Hopp til innhold

– Jeg fortjener ikke vennene jeg har

Seks lørdager framover skal Live Nelvik og Einar Tørnquist teste andres vennskap på direkten. Selv ville nok Live strevd i en slik konkurranse.

Verdens beste venner

NY DUO: Einar Tørnquist og Live Nelvik skal lede NRKs nye lørdagskonsept, Verdens beste venner.

Foto: Jonathan Kise / Monster/NRK

– Jeg tenker at jeg ikke fortjener de vennene jeg har. De er veldig gode, og hva bidrar jeg egentlig med? spør Live seg selv.

Live og Einar er nettopp blitt bedt om å beskrive seg selv som venn, og tar oppgaven på alvor.

Tørnquist anser seg selv som den morsomste i sin vennegjeng, noe Nelvik også vil utnevne seg selv som. Live er dessuten god til å holde på hemmeligheter.

Live Nelvik

LOJAL: Live Nelvik sladrer ikke.

Foto: Ulrik Kramer

– Er dere den som tar initiativ eller den som bare flyter med?

– Jeg hater å arrangere ting, hatet å gifte meg – men elsker å være i bryllup, sier Live.

Ingen sin bestevenn

Tørnquist er ikke enig når det gjelder bryllup.

– Jeg har ikke giftet meg ennå, men jeg liker ikke å være i bryllup heller.

Han kaller seg selv for toastmasteren i vennegjengen.

– Jeg bidrar til å lime ting sammen og holder den gode stemningen oppe. Jeg er ikke den nærmeste vennen til et eneste menneske på jorda, bortsett fra samboeren.

Einar Tørnquist

LIM: Einar Tørnquist er en samlende type i vennegjengen.

Foto: Ulrik Kramer

Og det er kanskje nok? Selv om denne lørdagsunderholdningen har mye fjas og moro, handler det jo om de virkelig store spørsmålene i livet. For hva betyr egentlig vennskap for oss i dag?

Anerkjennelse på tomme kalorier

Psykologspesialist Tommy Monsen Sotkajærvi fra Institutt for psykologisk rådgivning mener programmet peiler inn på et viktig samfunnstema. Den digitale utviklingen og det sosiale medier-styrte hverdagen endrer interaksjonen vi har med hverandre.

– Jeg tror ikke at betydningen av et vennskap har endret seg, men måten man forholder seg til andre mennesker på sosiale medier er sosialiseringens versjon av «junkfood» – altså tomme kalorier.

På grunn av sosiale plattformer mener Sotkajærvi at man kan skille mellom nyttige bekjente som pleies gjennom opprettholdelse av fasade og prestasjoner – og ekte, nære venner.

– I den digitale verdenen handler det om å bli sett og få sosial anerkjennes basert på algoritmer og om massen finner deg interessant nok. En ekte venn er den som med sin væremåte signaliserer til oss «jeg liker deg», også når fasaden sprekker og du viser vrangsiden ut.

Psykologspesialist, Tommy Monsen Sotkajærvi

VIKTIG TEMA: Psykologspesialist Tommy Monsen Sotkajærvi mener vi bør snakke mer om vennskap og relasjoner.

Pandemien var en blomstringstid for skjermsosialisering.

– Pandemien tvang flere inn i en sånn type sosial tilstand hvor du ble nødt til å mate deg selv med «junkfood», forteller psykologen, som mener at vennskapstematikken kanskje er viktigere å snakke om enn noen gang.

Med dette peker han spesielt på ensomhet, som er en viktig kilde til psykiske lidelser, som er på oppsving verden over.

– Det er veldig bra at det lages et program som handler om dette – selv i et underholdningsformat.

Bør vite alt om deg

Vennskap kommer i ulike former, men likevel er det noen fellesnevnere for hva som definerer en god venn.

Lørdagssatsningens nye radarpar har et tydelig svar på det spørsmålet:

– Det er en person som vet alt om deg og som fortsatt liker deg, sier de i kor.

Prøver til Verdens beste venner. Programledere Einar Tørnquist og Live Nelvik.

GOD ENERGI: Einar Tørnquist og Live Nelvik under manusprøvene.

Foto: Sara Marie Broen

– Man kan ikke ha venner man må pynte seg for – ikke bare på utsiden, men på innsiden også. Det kan ikke være sånn at du tenker «nå skal jeg treffe vennene mine så da må jeg skjerpe meg, tenke på hva jeg skal si og klekke ut de beste historiene», mener Nelvik.

Den energiske duoen er spent på hvordan seerne kommer til å ta imot det norske vennskapsprogrammet – for det er jo alltid spennende med nye konsepter.

Verdens beste venner

FØRST UT: Harald Rønneberg er blant deltakerne som er med i første program. Han skal teste vennskapet til sin «parter in crime», Thomas Numme.

– Det blir ekte følelser, men også mye tull og tøys. Folk blør på et tidspunkt, uten at jeg skal røpe noe mer om det, sier Nelvik og avslutter:

– Jeg tror programmet kommer til å funke fordi det er samlende, det skjer ting som man ikke visste skulle skje. Også er det direkte – og da kan virkelig alt skje.

Kulturstrøm

 • KORK-dirigent Petr Popelka til Wiener Symphoniker

  KORKs avtroppende sjefdirigent Petr Popelka er utnevnt til ny sjefdirigent i Wiener Symphoniker, et av verdens absolutte topporkestre.

  Popelka har en raskt stigende karriere, men KORK var hans første orkester som sjefdirigent. - Vi er stolte av å ha vært Popelkas første orkester. Denne overgangen er som Glimt-trener Knutsen skulle gått rett til Ajax, sier orkestersjef Rolf Lennart Stensø.

  Popelka avslutter samarbeidet med KORK med turné til Tsjekkia i juni.

  Petr Popelka
  Foto: NRK