Skuespilleren Lars Andreas Larssen er død

Skuespilleren Lars Andreas Larssen (78) vil bli husket som en engasjert, omsorgsfull og fargerik person, sier de som kjente ham.

Skuespilleren Lars Andreas Larssen (78) er død. Han sovnet rolig inn på Uranienborghjemmet i Oslo, omgitt av sin nærmeste familie, opplyser hans sønn Vetle Lid Larssen via Twitter i dag.

LES OGSÅ: – Jeg har minner fulle av kjærlighet

Larssen var fra Melbu i Vesterålen.

Han debuterte i 1958 på Folketeatret i stykket «Cherrys have». Han var deretter ansatt ved Rogaland Teater i perioden 1959-62, og siden 1968 ved Nationaltheatret.

Hanne Tømta

– I dag flagger teatret på halv stang. En ruvende skikkelse i norsk teater har gått bort, sier teatersjef Hanne Tømta ved Nationaltheatret.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX
Ellen Horn

– Lars Andreas Larssen var et fenomen, en fantastisk skuespiller, en ildsjel og en humanist, sier Ellen Horn til NRK.

Foto: Gabrielle Graatrud/NRK

Toralv fra Maurstad

Skuespiller Toralv Maurstad var sjefen til Larssen på Nationaltheatret i en årrekke.

Foto: NRK

Agnes Moxnes

– Han var entusiastisk, utadvendt og en stor historieforteller, sier kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes.

Foto: NRK

– Vi husker ham som en engasjert, radikal skuespiller, som deltok i teatrets oppsøkende virksomhet på 1960- og 70-tallet, sier Nationaltheatrets sjef Hanne Tømta til NRK.no.

– Han var alltid opptatt av å si noe pent til alle han møtte, snakket med både ukjente og kjente – svært engasjert. Han lot seg høre. I dag flagger teatret på halv stang. En ruvende skikkelse i norsk teater har gått bort. Vi sender våre varmeste tanker til hans nære familie, fortsetter hun.

– Unik kunstnersjel

Ellen Horn, teatersjef ved Riksteatret og tidligere teatersjef ved Nationaltheatret, er dypt berørt av nyheten.

– Vi har mistet en unik kunstnersjel i det norske landskapet. Lars Andreas Larssen var et fenomen, en fantastisk skuespiller, en ildsjel og en humanist, sier hun til NRK.

Horn opplevde Larssen som en stor forkjemper for humanisme, og forteller at han var et viktig medmenneske for dem som var rundt han.

– Han brant for menneskeverdet og kjempet for solidaritet. Han var en ekstremt omsorgsfull kollega, sier Horn til NRK.

– Begavet entertainer

Skuespiller Toralv Maurstad var sjefen til Larssen på Nationaltheatret i en årrekke.

– Jeg kjente ham som en begavet entertainer, skuespiller og artist, sier Maurstad til NRK.

– Jeg husker han gjorde mange bra ting. Spesielt i stykket «Harvey», som jeg iscenesatte på Torshovteatret. Der spilte han en original som gikk rundt omkring og hadde med seg en stor kanin, det var et morsomt stykke. Jeg vil huske ham som en fargerik og engasjert person, avslutter Maurstad.

– En stor historieforteller

Larssen debuterte på filmlerretet med filmen «Ni liv» i 1957 og har spilt og medvirket i mer enn 30 filmer i løpet av sin karriere.

Se hele «Ni liv» nederst i saken.

På fjernsyn har han vært mest kjent i rollen som rektor i familieserien Borgen skole som gikk på NRK i perioden 1988-91, og som «vis gammel mann i tårnet» i konkurranseserien «Fangene på fortet» som gikk på TV3 midt på 1990-tallet.

– Han var entusiastisk, utadvendt og en stor historieforteller, sier kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes.

Moxnes påpeker at Larssen var et produkt av sin tid, var politisk motivert og stod på barrikadene både for teatret og for saker i tiden.

– Han er kanskje mest kjent for å ha vært med å bygge opp den eksperimentelle scenen ved Torshovteatret i Oslo. Det var også her han hadde sine største suksesser.

Vært dårlig i lang tid

Det ble i 2007 offentlig kjent at Larssen var rammet av Alzheimer.

– Han har vært dårlig i lang tid, og allerede i 2007 gikk hans samboer ut og fortalte at han hadde Alzheimers, forteller Moxnes.

LES OGSÅ: Å leve med Alzheimer

– Han hadde et voldsomt engasjement som virkelig kom gjennom TV-ruta. Derfor ble han benyttet mye som engasjert talsperson, avslutter Moxnes.

Laster Twitter-innhold

Bergensordfører og søsteren til Lars Andreas Larssen, Trude H. Drevland, uttrykker sin sorg på Twitter:

Laster Twitter-innhold

Se NRKs TV-nekrolog:

Skuespiller Lars Andreas Larssen døde 29. januar 2014. Se klipp fra Larssens karriere.

Se Lars Andreas Larssens filmdebut «Ni liv» fra 1957:

Norsk drama fra 1957.
Den 30. mars 1943 blir mannskapet på skuta Brattholm angitt og tatt i arrest av tyskerne. Bare Jan Baalsrud unnslipper, og en eventyrlig flukt begynner.
Med Jack Fjeldstad, Henny Moan, Alf Malland og Joachim Holst-Jensen. Regi: Arne Skouen. 
(12 år)

Kulturstrøm

  • – Oppriktig og personlig portrett

    – Et fengende rot av en dokumentarfilm, skriver Filmpolitiet i anmeldelsen av «MATANGI / MAYA / M.I.A.». Filmen forteller historien om hvordan artisten Maya ble rapper og popstjerne. Hun er immigrant fra Sri Lanka og datter av en sentral skikkelse i den tamilske motstandsbevegelsen. Det har gitt henne drivstoff i karrieren i den kommersielle popbransjen, skriver anmelder Sigurd Vik.

    Artisten Maya
    Foto: Another World Entertainment
  • Norske 3D-klær først i verden

    Den norske digitale kleskolleksjonen «Neo-Ex» er de første klærne som kun kan brukes digitalt. – Vi ønsker å utforske hvordan mote kan eksistere i den digitale fremtiden, sier Ingeline Gjelsnes, markedssjef i Carlings til Melk & Honning. Alle inntektene fra den digitale kolleksjonen går til den veldedige stiftelsen WaterAid for å rette søkelyset på det store vannforbruket i moteindustrien.