Hopp til innhold

Kunstnere slakter Nasjonalmuseet

- Nasjonalmuseets profil på samtidskunst er usynlig og udefinerbar. Den virker trygg, konvensjonell og konservativ. Det er stikk motsatt av hvordan den bør være.

Museet for samtidskunst

Kunstnere sier det ikke lenger er status å få arbeid vist sine arbeider dette bygget.

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Fotokunstner Vibeke Tandberg sier det ikke lenger har noen status å bli kjøpt inn av Norges største museum. Flere av våre mest anerkjente kunstnere mener at museet nå overser samtidskunsten.

- Usynlig

- Nasjonalmuseet er overhodet ikke synlig og interessant. De har ikke noe å si og er ikke med i debatten. Å bli kjøpt inn av Nasjonalmuseet er ikke den fjæren i hatten det var før.

Vibeke Tandberg

Vibeke Tandberg

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Også flere andre av våre mest kjente samtidskunstnere karakteriserer Nasjonalmuseets samtidskunstprofil som nærmest ikke-eksisterende. Anne Katrine Dolven mener museet svikter en av de viktigste oppgavene de har.

- Samtidskunsten har blitt veldig usynlig. Jeg husker at det var fantastisk da vi endelig fikk et samtidskunstmuseum i 1988, men nå er det gått tjue år og det er naturlig at vi spør hvor samtidskunsten er nå.

- Salderingspost

Trude Iversen er kunstteoretiker, doktorgradstipendiat ved Universitetet i Oslo og tidligere leder i unge kunstneres samfunn. Hun mener samtidskunsten har blitt en salderingspost i Nasjonalmuseet.

- De har ikke hatt et skikkelig program på flere år, det mangler en visjon. Jeg tror ikke politikerne forstår hvor alvorlig det er for et fagfelt at det viktigste museet ligger dødt.

- Ikke samtidskunstmuseum

Nasjonalmuseets utstillinger av samtidskunst henger nå i 18 måneder uten å bli byttet ut. Ketil Nergaard, redaktør for Kunstkritikk.no, mener museet overser de viktigste samtidige kunstnerne våre. Han kaller samtidskunstprofilen til Nasjonalmuseet katastrofal.

- En av Nasjonalmuseets oppgaver må være å og problematisere samtidskunst, og å diskutere kunstnere og strøminger. Denne samfunnsoppgaven forsømmer de nå.

Nasjonalmuseet vil ikke kommentere saken.

Kulturstrøm

  • Tidligere NRK-profil Harald Tusberg er død

    Tidligere NRK-profil Harald Tusberg er død, melder VG.

    Tusberg ble 88 år gammel.

    Tusberg jobbet i NRK fra 1961 til 1996, og var blant annet kjent for NRK-programmer som «Smil til det skjulte kamera» i 1960-årene og «Dette er ditt liv» i 1980-årene.

    Tusberg var også forfatter, låtskriver og filmmanuskriptforfatter.

     Harald Tusberg
    Foto: NTB
  • Russisk journalist dømt til 8 år fengsel

    En russisk journalist som protesterte mot Russlands krigføring i Ukraina på TV, har blitt dømt til 8 års fengsel, skriver AFP.

    Journalisten Marina Ovsiannikova ble dømt for å ha spredt falsk informasjon om Russlands væpnede styrker.

    Ovsiannikova skapte overskrifter verden over da hun i mars 2022 stilte med en plakat der det sto «Nei til krig» midt under en nyhetssending. Hun var ansatt som redaktør i den statseide russiske TV-kanalen Kanal 1.

    I juli samme år aksjonerte hun igjen ved å stille seg opp i nærheten av Kreml med en plakat der det sto «Putin er en morder. Soldatene hans er fascister».

    (NRK/NTB)

    Marina Ovsjannikova møter pressa. Rundt ho er det kamera og mikrofonar.
    Foto: AFP