Hopp til innhold

– En liten, men symbolsk Picasso-utstilling

Pablo Picasso arbeidet hemmelig i Norge under dekknavnet «Operasjon Pedersen». I dag lettet Nasjonalmuseet på sløret.

Regjeringskvartalet

Publikum inviteres til å se Picassos skisser til Regjeringskvartalet for første gang

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

I dag åpner Riksantikvaren og Nasjonalmuseet dokumentasjonsutstillingen «Picasso – Oslo» i Hvelvet, og viser dermed Picassos originaltegninger til Regjeringskvartalets utsmykninger for første gang.

Høyblokka

Høyblokka er tegnet av Erling Viksjø og utsmykket av blant andre Pablo Picasso

Foto: Sørbø, Krister / SCANPIX

– Liten, men symbolsk

– Det er en liten utstilling, men med stor symbolsk betydning, innledet direktør ved Nasjonalmuseet, Audun Eckhoff. Hensikten med utstillingen er å være et bidrag i debatten om Regjeringskvartalets framtidige skjebne.

Eckhoff ga tydelig uttrykk for sitt ståsted i debatten om Regjeringskvartalet.

– Vi vil med denne utstillingen synliggjøre verdien av Regjeringskvartalet og dets utsmykninger, og vi vil nødig at Høyblokken blir revet, avsluttet Eckhoff under dagens åpning.

Flere av veggene i både Høyblokken og Y-blokken er utsmykket av den verdensberømte spanske kunstneren Pablo Picasso.

Kan være et bidrag

– Det er viktig å fortelle om kunstverkene til Picasso, men også om de norske kunstnerne, nå som regjeringen de kommende månedene skal avgjøre hva som skal skje med Høyblokka, mener Riksantikvar Jørn Holme.

Riksantikvar Jørn Holme

Riksantikvar Jørn Holme ønsker at utstillingen «Picasso–Oslo» skal være et bidrag i debatten om Regjeringskvartalet

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

«Operasjon Pedersen»

Det var arkitekt Erling Viksjø som oppfordret den norske kunstneren Carl Nesjar å ta kontakt med Picasso. Picasso, som skal ha blitt svært begeistret for Viksjøs naturbetong, sa seg villig til å delta i utsmykningen av byggene.

– Ettersom Picasso allerede var berømt så ble arbeidet holdt hemmelig under dekknavnet «Operasjon Pedersen», forteller utstillingens kurator Karin Hellandsø.

Picasso laget skisser med motiver som igjen ble overført til betong av Nesjar. Nesjar arbeidet med å sandblåse Picassos motiver på Regjeringskvartalets vegger i 16 år.

– Det at vi har fem flotte Picasso-arbeider i Norge er det få som vet, forteller utstillingens kurator Karin Hellandsø.

– Arkitektonisk og kunsthistorisk skatt

Hellandsø vektlegger også verdien av de norske kunstnernes bidrag i Regjeringskvartalet. Vegger i trapperommene ble også gitt kunstnerisk utsmykning med sandblåste abstrakte relieffer etter tegninger av Carl Nesjar, Kai Fjell, Tore Haaland, Inger Sitter og Odd Tandberg.

– Dette er en arkitektonisk og kunsthistorisk skatt, sier kuratoren. I tillegg er kunsten er uskadd og må bevares, avslutter Hellandsø.

Se hvordan Carl Nesjar arbeidet med å sandblåse Picassos skisser på betong:

Picasso-kunsten i Regjeringskvartalet

Billedhugger Carl Nesjar om samarbeidet med verdensberømte Pablo Picasso i Regjeringskvartalet


LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.