Hopp til innhold

Krimprofil får ærespris

Han har brukt yrkeslivet på forbrytelser, mord og grøss. Nå får Nils Nordberg ærespris for arbeidet med å skremme radiolyttere.

Nils Nordberg

Nils Nordberg får Radioteatrets Blå fugl ærespris for 36-års arbeid med hørespill. Tre fjerdedeler av hørespillene han står bak, er innen sjangren krim.

Foto: Ole Kaland / NRK

– Jeg er veldig glad, veldig beæret og veldig overrasket, sier Nils Nordberg (71) når han nå får NRK Radioteatrets Blå fugl-ærespris.

Æresprisen er bare blitt utdelt tre ganger tidligere, og gis for en ekstraordinær innsats for Radioteatret gjennom en årrekke. 36 år har den nå pensjonerte NRK-medarbeideren brukt på å lage hørespill.

Krumtapp

- Nils Nordberg har vært en krumtapp i Radioteatrets krimtilbud siden han ble tilsatt i Radioteatret for 40 år siden. Han har reist land og strand rundt og representert krimgenren på en strålende måte, sier Radioteatrets leder, Yngvil Kiran, i begrunnelsen for hvorfor Nordberg får æresprisen.

I løpet av årene har Nordberg hatt regien på 131 hørespillproduksjoner, til sammen har dette blitt rundt 350 episoder. Han har laget skrekk, science fiction, hørespill for barn og unge, ny norsk og utenlandsk hørespilldramatikk og også en Ibsen-oppsetning. Men det er arbeidet med krim som har fylt de fleste arbeidsdagene.

- Da Nordberg ble ansatt i Radioteatret, var ikke krimsjangren på noen måte stueren, slik den er blitt i dag. Hans innsats kan ta mye av æren for at den er blitt så populær. Uten forkleinelse for hans dyktige kolleger har Nordberg på mange måter vært identifisert med radiokrimmen, står det i begrunnelsen.

Den mørke stemmen til Nordberg er røsten mange radiolyttere forbinder med krim. Mannen som vokste opp i Verdal, men bosatte seg i Lørenskog sammen med kona, er også ekspert på kriminallitteratur.

Nils Nordberg

Nils Nordberg er i eksklusivt selskap når han nå får Blå fugl ærespris. Bare Wenche Foss, Tor Stokke og Liv Dommersnes har fått den tidligere. Statuetten er laget av Hanne Heuch.

Foto: Ole Kaland / NRK

Aldri ønsket noe annet


For Nordberg var det å begynne i Radioteatret som å komme hjem.

– Jeg trivdes der fra første dag, både med miljøet og arbeidet, og følte at her fikk jeg brukt meg selv og alt jeg kunne. Har aldri grudd meg for å gå på jobb – tvert i mot. Radioteatret har gitt meg 36 spennende, utfordrende, avvekslende og interessante år. Jeg har aldri ønsket å jobbe noe annet sted, forteller Nordberg.

Kiran trekker frem at Nordberg har vært en uhyre kunnskapsrik kollega som raust har delt med sine kolleger.

- Hans kontaktnett og vitebegjærlighet har brakt masse godt stoff til Radioteatret, og han har lagt ned en stor arbeidsinnsats i det å oversette, tilrettelegge og regissere hørespill, forteller Radioteatrets leder.

Sin egen ting

– Jeg har én ting å utsette på dagens krimhørespill i Radioteatret – at de er for få. Men det er jo ikke Radioteatrets skyld. De får alt for lite penger, sier Nordberg.

Hva er Radioteatrets utfordring?

– Å nå ut til lytterne gjennom all støyen som skapes av moderne medier, så folk skjønner at hørespill er noe de må ha, og som er sin egen ting, som hverken teater eller TV eller film kan erstatte. Å få NRK-ledelsen til å skjønne det samme, og at drama er like viktig for radio som det er for TV. Det finnes mange teatre i Norge, men bare ett radioteater.

Sort messe
I forbindelse med utdelingen av æresprisen til Nordberg, setter Radioteatret opp Sort messe i Krimtimen på NRK P1, hvor prisen også blir overrakt.

– Det var min første oppsetning, så det står selvsagt i en særstilling. Uerfaren som jeg var kunne det ha gått på trynet, men takket være dyktige medhjelpere ble det en slags "instant evergreen", og jeg fikk starte på en karriere som hørespillregissør. Men så har det jo også en uslåelig historie, som det har vist seg at lytterne gjerne hører både en og flere ganger. Og musikken, ved "Rain", er knallbra!

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.