Hopp til innhold

Krever granskning av journalistdrap

Seksten journalister er drept av amerikanske soldater i Irak. USA nekter å granske drapene. Nå krever en amerikansk journalistorganisasjon handling.

Joel Simon

Joel Simon, daglig leder i Committee to Protect Journalists (CPJ).

Foto: YURIKO NAKAO / REUTERS

USA må undersøke drapene på 16 journalister i Irak siden invasjonen ble innledet i 2003. Det krever den amerikanske journalistorganisasjonen Committee to Protect Journalists .

De 16 døde i forbindelse med angrep som amerikanske soldater sto bak.
Amerikanske myndigheter sier nei til å se nærmere på det som skjedde. Forklaringen: De militære trodde fotoutstyret var et våpen som ble rettet mot dem. Amerikanske militære myndigheter har brukt den forklaringen flere ganger.

Nå krever CPJ at det settes i gang en upartisk, offentlig og grundig undersøkelse av de 16 dødsfallene. Organisasjonen mener det er viktig å finne ut hva som har skjedd, slik at amerikanske militære lærer å se forskjell på våpen og foto- og videoutstyr. Det amerikanske forsvaret sier nei til en slik undersøkelse, uten å gi noen begrunnelse.

10 drepte, ingen dømte

Og det er flere angrep som provoserer CPJ. På den internasjonale pressedagen i dag har presseorganisasjonen trukket frem i alt 10 saker om journalister som er drept - uten at noen er dømt for forbrytelsen.

– Dette er ti drapssaker der gjerningsmannen er identifisert, men har sluppet unna. Disse sakene er fullt mulig å løse, sier daglig leder i CPJ, Joel Simon. Statistikken deres viser at 90 prosent av alle drap på pressefolk blir stående uløst.

Nå oppfordres myndighetene i blant annet Sri Lanka, LIbanon, Irak, Russland og på Filippinene til å etterforske og løse disse drapene på journalister. For det er opprørende at ingen tar ansvar, sier Simon.

– Dette er drap som gjør oss sinte. Dette er våre kolleger, sier han. Han referer blant annet til 30 journalister som ble brutalt drept på Fillipinene før jul.

– Myndighetene gjør ikke nok

– Det er det verste angrepet på journalister jeg har sett de siste 20 årene. De ble slaktet, sa Aidan White i den Internasjonale journalistføderasjonen den gangen. Heller ikke han synes myndighetene gjør nok.

– Myndighetenes dokumentasjon og etterforskning av angrep og drap på journalister de siste årene, har ikke vært bra nok, sier han.

Anna Politkovskaja

Anna Politkovskaja

Foto: MARK WILSON / AFP

I fjor var verdenspressen vitne til at fire mistenkte drapsmenn ble frifunnet i Moskva. De fire var mistenkt for drapet på Anna Politkovskaja. Hun ble skutt utenfor leiligheten sin i Moskva i 2006 - noe som vakte fordømmelse over hele verden.

– Vi reagerer med sjokk og dyp beklagelse over at hun nå er blitt myrdet. Dette er en av Russlands fremste undersøkende og frittalende journalister og forfattere, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre da nyheten om drapet kom.

Vil ha rettferdighet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap)

Jonas Gahr Støre

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Politkovskaja-saken står også på listen til CPJ.

– Kriminelle, narkotikasmuglere, militære grupper og voldelige grupperinger tar i bruk sensur. De bruker vold for å forsikre seg om at historier av relevanse for folk i disse samfunn og kanskje i resten av verden ikke blir fortalt, sier Joel Simon.

Han mener det som mangler er politisk vilje til å løse sakene.

– Gjerningsmennene er identifisert. Det finnes mistenkte. Det som mangler er politisk vilje, sier han.

Målet med markeringen til CPJ er rett og slett å oppnå rettferdighet for journalistene.

– Vi vil ha rettferdighet i alle disse sakene. Vi vil at myndighetene skal anerkjenne at de ikke kan stå på siden å se på når journalister bli drept.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters