På filmpremiere med Kongen

– Spør om Kongen vil komme, sa Knut Olav Brurud-Johannessen. I kveld ser han filmen om seg selv, «Selger 329», sammen med kongeparet.

Video Kongepar på filmpremiere

Kongeparet møter Knut Olav Brurud-Johannessen på den røde løperen.

For kong Harald og dronning Sonja takket overraskende ja til invitasjonen.

Vil nyansere

Livet som rusavhengig i hovedstaden er hardt, men Knut Olav Brurud-Johannessen vil gjerne være med på å nyansere bildet.

– Jeg håper at filmen vil vise at rusmisbrukere er mennesker som alle andre, sier han.

Knut Olav Brurud-Johannessen selger bladet = Oslo, og er hovedperson i den nye norske dokumentarfilmen som vises på Filmens Hus.

Klient, lillebror og selger

Vi får oppleve ham i møte med det offentlige hjelpeapparatet, i samtale med søsteren, og på jobben som selger.

– Jeg må jo kjøpe av deg som har laget så fin utstilling, sier en av kundene.

For utenfor vinmonopolet på Briskeby har han pyntet en busk med juletrebelysning. Han har stemorsblomster i potter, flagg og alle de siste utgavene av bladet.

Se klipp fra filmen:

Video Knut Olav Brurud-Johannessen.

Knut Olav Brurud-Johannessen.

– De andres blikk

– «Selger 329» handler om hvordan andres blikk er et speil som holdes opp for en selv, sier regissøren, Kari Anne Moe.

Hovedpersonen ser filmen for første gang i kveld.

– Da jeg spurte Knut Olav hvem vi burde invitere til premieren, svarte han kontant ”Kongen”. Vi er veldig glade for at kongeparet har takket ja til invitasjonen vår, og gleder oss til å ha dem i salen når filmen vises, sier regissøren.

Antrekk: pent

Arrangementet er utsolgt, og for de heldige som har fått plass, står det «pent antrekk» på invitasjonen. Det gjelder selvfølgelig også hovedpersonen. Derfor har han kledd seg for anledningen, og tok NRK på slep til frisøren.

– Jeg kan jo ikke sitte som et bustehue sammen med Kongen. Både han og resten av kongefamilien har gjort mer for rusmisbrukere enn mange politikere, sier Brurud-Johannessen.

Stigmatisering

På premieren håper han at filmens budskap kommer klart frem.

– Det må bli slutt på stigmatiseringen av rusmisbrukere og andre vanskeligstilte, sier han.

Se video:

Video Selger hos frisør

«Selger 329» hos frisøren.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Når kong Harald og dronning Sonja følger den røde løperen inn på Cinemateket i Filmens Hus i kveld, er det andre gang på kort tid at kong Harald er på kinopremiere.

Nylig satt han i salen da dokumentarfilmen «Konger av Oslo» ble vist for første gang. Den handler om en 7.klasse på den flerkulturelle Ruseløkka skole i Oslo.

Kulturstrøm

  • – Oppriktig og personlig portrett

    – Et fengende rot av en dokumentarfilm, skriver Filmpolitiet i anmeldelsen av «MATANGI / MAYA / M.I.A.». Filmen forteller historien om hvordan artisten Maya ble rapper og popstjerne. Hun er immigrant fra Sri Lanka og datter av en sentral skikkelse i den tamilske motstandsbevegelsen. Det har gitt henne drivstoff i karrieren i den kommersielle popbransjen, skriver anmelder Sigurd Vik.

    Artisten Maya
    Foto: Another World Entertainment
  • Norske 3D-klær først i verden

    Den norske digitale kleskolleksjonen «Neo-Ex» er de første klærne som kun kan brukes digitalt. – Vi ønsker å utforske hvordan mote kan eksistere i den digitale fremtiden, sier Ingeline Gjelsnes, markedssjef i Carlings til Melk & Honning. Alle inntektene fra den digitale kolleksjonen går til den veldedige stiftelsen WaterAid for å rette søkelyset på det store vannforbruket i moteindustrien.