Hopp til innhold

Kong Harald på hemmelig besøk hos indianere i Amazonas

I forrige uke fikk Kong Harald oppfylt sin gamle drøm om å besøke regnskogen. I fire dager bodde han sammen med yanomami-indianerne dypt inne i Amazonas.

Slottet skriver i en pressemelding at den hemmelige turen gikk til yanomami-indianernes leder, Daví Kopenawa, og hans landsby Demini i Brasils regnskog mot grensen til Venezuela. Her fikk Kongen en varm velkomst med taler fra landsbyens eldste.

Fra mandag 22. til torsdag 25. april levde Kong Harald sammen med yanomamiene i landsbyen som består av et stort sirkelformet hus med en åpen plass i midten. Han fikk et unikt innblikk i indianernes kultur og levesett. Han fikk også se hvordan indianerne henter det de trenger fra regnskogen som står tett på.

– Dette er en gammel drøm jeg har hatt helt siden mine dager i Verdens naturfond. Nå bød anledningen seg. Så da slo jeg til, sier Kong Harald.

– En fantastisk tur

I løpet av oppholdet fikk Kongen være med ut i skogen for å se hvordan indianerne bruker dyrelyder ved jakt.

– Det var helt fascinerende å høre dem etterligne alle dyrene som finnes her for å lokke dem til seg; alt fra jaguar til apekatt og papegøye, sier Kong Harald.

Kongen insisterte på at det ikke skulle være med et stort følge, slik det vanligvis pleier. Han ønsket også at besøket skulle skje på indianernes vilkår. Om natten sov han i hengekøye i storstuen sammen med 120 innbyggere. Han spiste også maten indianerne fanget og fant i regnskogen.

I fred og ro kunne han ta inn alle inntrykkene, og ta del i dagliglivet sammen med indianerne. En tolk hjalp Kongen med å prate med indianerne, og både små og store stimlet rundt ham da han viste bilder fra sitt eget familiealbum. Ved avreise ble han dekorert med arapapegøyefjær rundt skulderen som en særskilt æresbevisning. Han er svært fornøyd med turen.

– Jeg synes det har vært en fantastisk tur. Helt utrolig bra, sier Kong Harald.

Saken fortsetter etter bildet

Kongen males i fjeset

Kong Harald får fjeset malt av en yanomani-indianer.

Foto: Regnskogfondet Norge/ISA Brasil

Fikk høre dramatisk historie

Yanomamiene er den største og mest kjente indianergruppen i Amazonas som i hovedsak ennå lever slik forfedrene deres gjorde. De fikk opprettet sitt eget territorium i 1992 etter en langvarig kamp som fikk internasjonal støtte, blant andre av Regnskogfondet.

Regnskogfondets mangeårige støtte til yanomamiene har blant annet gått til utdanning og bistand til indianernes egen organisasjon, Hutukara. Kongen uttrykte stor tilfredshet over resultatene av den norske støtten.

Daglig leder i Regnskogfondet Dag Hareide var med på turen og kunne fortelle Kongen om de overgrepene yanomamiene har blitt utsatt for i årenes løp.

– Det er en gruppe som greier å leve et harmonisk liv, som Kongen selv sa. De har levd tradisjonelt lenge og motstått de som har prøvd å invadere deres territorium. Men spesielt dramatisk var det på slutten av 80-tallet, da 15 prosent, nærmere 750.000 nordmenn hvis du regner om til Norge, døde på grunn av epidemier og vold, sier Hareide til NRK.no.

Yanomami-territoriet, et bevisst valg

Ideen om å invitere Kongen med på tur oppsto i en samtale med Kongen, hvor han uttrykte at han gjerne kunne tenke seg å dra til regnskogen i Amazonas. Destinasjonen de valgte var heller ikke tilfeldig.

– Vi inviterte ham bevisst til dette stedet fordi der kunne han få det som har vært hans ønske. Å se hvordan indianerne tar vare på skogen og hvordan norsk støtte kan bidra til det, sier Hareide.

Yanomamiene var svært fornøyd med at Kongen ville besøke dem i landsbyen. Hareide er også glad for at Kongen fikk se noe av det Regnskogfondet har jobbet for.

– Det var først og fremst en tur for kongen. Det skulle være hans opplevelse, og det var derfor vi ville få dette til. Jeg er kjempeglad for at han ville bli med oss inn til det som er et av våre prosjekter som har gitt gode resultater. Kongen er i tillegg det første statsoverhode som har besøkt Yanomamiene, så de var glade og stolte, sier han.



Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.