NRK Meny
Normal

Kon Tiki-produsent: – Det lages alt for mange debutantfilmer

Åtte av ti norske filmer denne våren er regissert av filmskapere som ikke har laget spillefilm før. Produsent Aage Aaberge frykter debutantsatsingen går på bekostning av de mer etablerte regissørene.

I perioden mellom 2003 og 2012 ble det totalt lagd 243 filmer i Norge. Men hele 63 av disse filmene ble laget av førstegangsregissører som aldri har fått lage en ny spillefilm.

Skremmende mange lager kun en film og forsvinner ut av bransjen, mener produsent Aage Aaberge, som er kritisk til at åtte av vårens ti filmer er regissert av debutanter.

– Når åtte av ti er debutanter, så er det et altfor høyt tall. De regissørene som er anerkjente og dyktige i norsk filmbransje har fått anledning til å lage mange filmer.

NFI tror tallet skyldes tilfeldigheter

Aaberge står bak blant annet oscarnominerte Kon Tiki, og satt som styremedlem i Filminstituttet for seks år siden. Allerede da ble det satt inn tiltak for å satse flere film-millioner på etablerte regissører, fordi gjennomstrømmingen i filmbransjen var for høy.

– Den gangen så vi at det var alt for mange engangsregissører. I et så krevende medium som filmproduksjon er det utrolig viktig at folk får anledning til å lage flere filmer.

Ifølge Aaberge slår regissører først ut i full blomst etter å ha laget flere filmer, og mener Morten Tyldums utenlandssuksess («Hodejegerne», «The Imitation Game») ikke hadde vært mulig uten mulighet til å lage flere filmer i Norge.

Aage Aaberge

KRITISK: Filmprodusent Aage Aaberge mener det er et problem at åtte av ti filmer våren 2015 er laget av regidebutanter.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Ønsker seg balanse

Norsk filminstitutt, som gir pengestøtte til norsk film, mener vårens høye debutanttall er tilfeldig, og at høsten vil rette dette opp.

– Denne filmvåren er veldig spesiell. Året sett under ett vil flertallet av filmene være regissert av etablerte regissører, sier Sveinung Golimo, avdelingsdirektør for utvikling og produksjon i NFI.

Charlotte Blom

DEBUTANT: Charlotte Blom regidebuterer i vår med filmen Staying Alive, og vil ha balanse mellom debutanter og erfarne regissører.

Foto: Torkil Torsvik

Sveinung Golimo forteller at Norsk Filminstitutt etterstreber kontinuitet innen norsk filmproduksjon, og vedgår at 63 engangsregissører på ti år er for mange.

– Det er et veldig høyt tall. Vårt mål er kontinuitet, både når det gjelder regissører, manusforfattere og produksjonsselskaper.

Charlotte Blom er en av vårens åtte regidebutanter. Neste uke er det premiere på hennes første spillefilm «Staying Alive». Hun mener det må være balanse mellom debutanter og erfarne regissører.

– Det optimale ville vært at NFI ga støtte til de etablerte regissørene, men også slipper nye regissører til.

Kulturstrøm

 • Birgitta Oftestad til finalen

  Da juryen plukket ut de seks finalistene som skulle gå videre til finalen i Eurovision Young Musicians, la de stor vekt på de unge musikernes evne til å kommunisere musikken. Norske Birgitta Oftestad var en av de seks som traff juyren sterkest med sitt musikalske budskap, og er videre til finalen som finner sted torsdag 23.08 i Edinburgh.

  Birgitta Elisa Oftestad til finalen i Eurovision Young Musician
  Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK
 • Uvær skaper problem for festival

  Sterk vind gjør at en av scenene til Parkenfestivalen i Bodø kan falle sammen. Politiet har sperret av et område og evakuert to hus. Beboerne er innlosjert på hotell. Festivalen startet fredag, og søndag ble scenen rigget ned.

 • Kjemper om finaleplass

  Cellist Birgitta Elisa Oftestad (16) representerer Norge i solistkonkurransen Eurovision Young Musicians, som i år finner sted i Edinburgh. I kveld kjemper hun om en av seks finaleplasser i den prestisjefylte konkurransen. Se semifinalen her, på NRK2 torsdag 23.08. kl. 20.00, eller hør den på NRK Klassisk.

  Birgitta Elise Oftestad i Eurovision Young Musician 2018
  Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK