Hopp til innhold

Knut Nærum leste Knausgård-eventyr

Forfatteren og NRK-humoristen Knut Nærum overrasket alle på litteraturbussen fra Oslo til Lillehammer med et nyskrevet Knausgård-eventyr.

Knut Nærum

Knut Nærum leser eventyret 'Min kamp mot Rødhette' på litteraturbussen mellom Oslo og Lillehammer.

Foto: Brynjulf Jung Tjønn/NRK

– Ettersom Karl Ove Knausgård ikke kommer til Lillehammer, så skal jeg dekke Knausgård-behovet, sa Knut Nærum, mens han stilte seg opp ved siden av bussjåføren, helt fremst i litteraturbussen på vei fra Oslo til Lillehammer torsdag morgen.

Les: Knausgård kommer ikke til Norsk Litteraturfestival

«Min kamp mot Rødhette»

På programmet til Norsk Litteraturfestival stod det egentlig at poeten Håvard Rem skulle lese dikt på litteraturbussen. Men han kom seg aldri til Oslo. I stedet tok Knut Nærum en opplesning på sparket, ettersom han tilfeldigvis satt i bussen.

– Eventyret heter «Min kamp mot Rødhette». Jeg har forsøkt å skrive eventyret som Knausgård, fortalte Nærum alle passasjerene.

Og eventyret startet slik: For ulven er livet enkelt: den fanger det den kan. Og spiser det.

Dette er sterkt inspirert av Knausgårds egen åpning av «Min kamp. Første bok»: For hjertet er livet enkelt: det slår så lenge det kan. Så stopper det.

Synes Knausgård likner en en ulv

I «Min kamp mot Rødhette» har Knut Nærum altså flettet sammen eventyret «Rødhette og ulven» og «Min kamp. Første bok». I Nærums eventyr er jeg-fortelleren en ulv, som har et anstrengt forhold til sin egen far, som opplever flaue episoder, og også i dette eventyret, akkurat som i «Min kamp. Første bok», blir vi vitne til en stor rydde- og vaskeprosess i bestemorens hus. Nærum bruker også ordet likesom mye, akkurat som Knausgård.

– Tenkte du over likhetene mellom eventyret og Knausgårds bok før du startet skrivingen?

– Nei, men etter hvert oppdaget jeg sammenfallene mellom historiene. Utgangspunktet mitt var at jeg synes Karl Ove Knausgård ser ut som en ulv, slik som ulven i musikalen «Grimm og Gru». Jeg har gått fra det visuelle og deretter innover i tekstens kjerne, sier Knut Nærum til NRK.no etter at bussen har kommet frem til Lillehammer.

Ny bok til høsten

Eventyret «Min kamp mot Rødhette» er hentet fra Knut Nærums nye bok, «Ø», som kommer på Cappelen Damm i september. Det er oppfølgeren til Nærums debutbok «Å», som kom for ti år siden. «Ø» vil inneholde en samling parodier på forskjellige forfattere, for eksempel Stieg Larsson.

– Jeg har tatt de forfatterne som folk leser. Det blir som en kopling mellom dommerne i X-faktor og sonetteformen, sier Nærum.

Kulturstrøm

 • Tupac-mistenkt siktet for drap

  Politiet i Las Vegas har arrestert en mann mistenkt i drapssaken etter at Tupac ble skutt og drept i 1996, melder nyhetsbyrået Associated Press. Han er siktet for drapet.

  Mannen har selv innrømmet i intervjuer og i en egen selvbiografi fra 2019 at han var i bilen da skuddvekslingen skjedde, skriver NTB.

  Tupac var bare 25 år da han døde.

  Tupac Shakur var også kjent som 2Pac og etter hvert Makaveli – og solgte over 80 millioner album på den tida da folk kjøpte fysiske plater.

  Han var involvert i flere skyteepisoder og var en del av konflikten mellom rapperne på øst- og vestkysten av USA.

  Tupac
  Foto: AP / NTB