Hopp til innhold

Knekk koden - bli spion

Den britiske etterretningstjenesten GCHQ har lansert en kodeknekkingskonkurranse der de som klarer å knekke koden kan bli spioner. Klarer du å knekke koden?

Kodeknekkingskonkurranse

De som klarer å knekke denne koden, får tilbud om jobb i den britiske etteretningstjenesten.

Foto: Skjermdump / NRK

Rekruttering av spioner har aldri vært en enkel oppgave.

I Storbritannia har den britiske etterretningstjenesten ofte sett til universitetene Oxford og Cambridge for å finne ut hvem som skal vokte landets sikkerhet.

Frem til 1990-tallet var det vanlig at «MI5» inviterte spesielt begavede studenter opp for «en kopp te og en prat», i sedvanlig erkebritisk stil. Men de siste årene har rekrutteringen blitt offentliggjort.

På jakt etter talent

Nå tar Government Communication Headquarters nok et steg ut av spionmørket. Som en respons til den siste tidens kraftige økning i internettkriminalitet, ser GCHQ til massene for å finne talent.

En online kodeknekkingskonkurranse har blitt lansert, for å finne neste generasjons spioner og kodeknekkere.

– Denne konkurransens målgruppe er mennesker som til vanlig ikke lar seg lokke av vanlig markedsføringsmetoder, og som ikke er oppmerksom på at GCHQ rekrutterer folk til denne typen jobber, sier en talsmann for kampanjen, i følge BBC.

Kryptologer og spioner søkes

Konkurransen er enkel nok. På www.canyoucrackit.co.uk blir man møtt av en serie tilfeldige tall og bokstaver, og en klokke som teller nedover.

I skrivende stund har man 10 dager, 6 timer, 30 minutter og 45 sekunder igjen før det korrekte kodeordet må leveres.

De som klarer å knekke koden blir sendt videre til GCHQs rekkrutteringsside, der de blir invitert til å søke om å få jobb i etterretningstjenesten.

Derfra kan veien gå videre til å bli kryptolog eller spion.

Bruker Facebook og Twitter

Nederst på siden er det to små knapper der man kan dele konkurransen på Facebook og Twitter.

Målet er at koden skal saumfare diverse fora og sosiale nettverk.

– Deres ferdigheter kan være ideelle for vårt arbeid, og det kan være de ikke ennå forstår hvordan de skal bruke evnene sine til arbeid. Spesielt arbeid der de kan bidra så mye, sier talsmannen.

Går nye veier - igjen

I en årlig rapport stilte den britiske sikkerhetskomitéen spørsmål ved GCHQs evne til å beholde en gruppe spesialister som skal svare på de mange cybertruslene. Det er derfor ikke overraskende at etterretningstjenesten går nye veier for å løse problemet.

Dette er heller ikke første gang etterretningstjenesten driver med uvanlig markedsføring.

I 2009 ble det plassert videoer, blider og andre typer innhold på «Xbox Live»-nettverket, som dukket opp da spillerne spilte blant annet «Call of Duty »og «Assassins Creed».

Det nok en gang «gamerne »som ble valgt ut som mulige kandidater da etterretingstjenesten plasserte digitale plakater i spill som «Tom Clancy's Rainbow Six: Vegas» og «Splinter Cell Double Agent».

Kun for lovlydige briter

Konkurransen begynte i all hemmelighet 3. november, og vil fortsette til 12. desember.

Dessverre for mange av verdens dyktigste hackere kan man ikke delta hvis man tidligere har vært involvert i ulovlig hacking. Det er også et krav at man må være britisk borger.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters