Hopp til innhold

Kirkvaag digitalisert inn i ny film

Tre år etter sin død er Trond Kirkvaag en av hovedpersonene i en helt ny norsk spillefilm.

Trond Kirkvaag

Trond Kirkvaag er digitalisert inn i ny norsk film. Tre år etter sin død.

Foto: Ekroll, Anne Liv / NRK

Brødrene Dal er her igjen, men denne gang ikke i nok en TV-reprise. Nå inntar de norske kinoer, med opptak som egentlig ble gjort for tretten år siden. «Brødrene Dal og vikingsverdets forbannelse» er navnet på filmen, og Lars Mjøen og Knut Lystad mener humoren fungerer like bra den dag i dag.

– Da vi lagde de første seriene syntes unger det var spennende, og voksne syntes det var morsomt. Nå tror jeg barna ler av det de voksne lo av den gangen. De tåler mer spenningsmessig, se bare på «Harry Potter» og «Lord of the Rings», sier Lars Mjøen og Knut Lystad.

Video «Brødrene Dal og vikingsverdets forbannelse» - trailer

Digitalisert og klippet inn

I den nye filmen får vikinger besøk av to av Brødrene Dal i en tidsmaskin. Opptakene er fra teaterversjonen på Tusenfryd i 1997. Trond Kirkvaag, som døde i november 2007, hadde allerede den gang for svak helse til å være med i alle forestillingene, og opptrådte i opptak på en skjerm.

To år etter sin død er han digitalisert og klippet inn i kinoversjonen av de tretten år gamle opptakene med «Brødrene Dal og Vikingsverdets forbannelse».

Brumund Dal

Trond Kirkvaag som Brumund Dal.

Foto: NRK

Se Brødrene Dal ogprofessor Drøvels hemmelighet, samt klipp fra tidligere serier om Gaus, roms og Brumund Dal her.

Hovedpersonene tror dagens barn fortsatt kjenner brødrene Gaus, Roms og Brumund Dal.

– Veldig mange av som ser denne har sett noe med Brødrene Dal tidligere. Da har vi en slags inngangsbillett, de vet hvem vi er og har en forventning til hva de får se, sier Lars Mjøen og Knut Lystad.

Mullah Krekar er med

Da forestillingen ble tatt opp i 1997 godkjente ikke NRK kvaliteten på de analoge opptakene, og de havnet i skuffen.

Nå har produsent Mikkel Magnus pusset opp med avansert digital teknikk. Men fortsatt er det med en kassett-walkman og en utdatert mobiltelefon. Selv om noe lyd er dubbet til det mer aktuelle.

– Mullah Krekar er med! Det var han ikke i 1997. Da var det Bendik Rugaas som gjaldt. De har omtrent likt skjegg, fleiper Bendik Rugaas.

Kulturstrøm

 • Amber Heard anker dommen

  Skuespiller Amber Heard anker dommen i rettssaken mot eksmannen Johnny Depp, melder BBC.

  Depp saksøkte Heard for ærekrenkelser og hun ble i juni dømt til å betale 350.000 dollar i oppreising.

 • Innsamling har passert 1,5 millioner kroner

  Mads Hansens innsamling til inntekt for Rett Fram Opplevelser i Drammen har nå passert 1,5 millioner kroner.

  Pengene sikrer julefeiring for mange familier med dårlig råd. Spleisen hadde et mål om å kanskje klare 100.000 kroner før julaften, nå er målet satt til 2 millioner.

  – Vi er jo ikke vant til sånne beløper. Vi har alltid slitt og jaga for å innfri alle ønsker så godt vi kan, og så sitter vi nå i en situasjon hvor det kommer inn så masse penger på kort tid. Det er nesten ikke til å ta inn, sier leder Ronny Johnsen.

  Han forteller at noe av pengene trolig settes på et julefond, slik at man slipper økonomiske problemstillinger neste jul. I tillegg har oppmerksomheten rundt innsamlingen sørget for at flere frivillige har meldt seg.

  – Det er jo helt fantastisk for oss, som er helt avhengige av at frivillige stiller opp, sier Johnsen.