Hopp til innhold

Kirkvaag digitalisert inn i ny film

Tre år etter sin død er Trond Kirkvaag en av hovedpersonene i en helt ny norsk spillefilm.

Trond Kirkvaag

Trond Kirkvaag er digitalisert inn i ny norsk film. Tre år etter sin død.

Foto: Ekroll, Anne Liv / NRK

Brødrene Dal er her igjen, men denne gang ikke i nok en TV-reprise. Nå inntar de norske kinoer, med opptak som egentlig ble gjort for tretten år siden. «Brødrene Dal og vikingsverdets forbannelse» er navnet på filmen, og Lars Mjøen og Knut Lystad mener humoren fungerer like bra den dag i dag.

– Da vi lagde de første seriene syntes unger det var spennende, og voksne syntes det var morsomt. Nå tror jeg barna ler av det de voksne lo av den gangen. De tåler mer spenningsmessig, se bare på «Harry Potter» og «Lord of the Rings», sier Lars Mjøen og Knut Lystad.

Video «Brødrene Dal og vikingsverdets forbannelse» - trailer

Digitalisert og klippet inn

I den nye filmen får vikinger besøk av to av Brødrene Dal i en tidsmaskin. Opptakene er fra teaterversjonen på Tusenfryd i 1997. Trond Kirkvaag, som døde i november 2007, hadde allerede den gang for svak helse til å være med i alle forestillingene, og opptrådte i opptak på en skjerm.

To år etter sin død er han digitalisert og klippet inn i kinoversjonen av de tretten år gamle opptakene med «Brødrene Dal og Vikingsverdets forbannelse».

Brumund Dal

Trond Kirkvaag som Brumund Dal.

Foto: NRK

Se Brødrene Dal ogprofessor Drøvels hemmelighet, samt klipp fra tidligere serier om Gaus, roms og Brumund Dal her.

Hovedpersonene tror dagens barn fortsatt kjenner brødrene Gaus, Roms og Brumund Dal.

– Veldig mange av som ser denne har sett noe med Brødrene Dal tidligere. Da har vi en slags inngangsbillett, de vet hvem vi er og har en forventning til hva de får se, sier Lars Mjøen og Knut Lystad.

Mullah Krekar er med

Da forestillingen ble tatt opp i 1997 godkjente ikke NRK kvaliteten på de analoge opptakene, og de havnet i skuffen.

Nå har produsent Mikkel Magnus pusset opp med avansert digital teknikk. Men fortsatt er det med en kassett-walkman og en utdatert mobiltelefon. Selv om noe lyd er dubbet til det mer aktuelle.

– Mullah Krekar er med! Det var han ikke i 1997. Da var det Bendik Rugaas som gjaldt. De har omtrent likt skjegg, fleiper Bendik Rugaas.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters