Hopp til innhold

Kirillo-klosterets ikoner

Abbedens hus i det nedslitte kjempeklosteret er idag museum for ikonene fra klosterets mange kirker. Eksemplene fra Usbenski-katedralens ikonostas regnes som de fineste i hele Russland.

Inntoget i Jerusalem, ikon fra 1497, bak glass.

Inntoget i Jerusalem, ikon fra 1497, bak glass.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Freske fra 1600-tallet av klosterområdet.

Freske fra 1600-tallet av klosterområdet.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Klosteret ligner en by med tykke murer rundt. Det har en praktfull beliggenhet helt ned mot Hvitesjøen - ved vannveien midt imellom Moskva og St. Petersburg.

Klosterets stolte fortid

Den hellige Kirill Belozerski (1337 -1427) grunnla klosteret i 1397 sammen med noen få disipler. Det var også han som fikk bygget de første to kirkene her. Klosteret ble et slags kollektiv som etterhvert fikk store jordeiendommer og 400 landsbyer under seg. Det ble svært rikt. Men med rikdommen kom også det moralske forfallet. Motbevegelser satte inn, først på 1500-tallet. Kontakten med landets herskere var svært god. De trengte jo klosteret som et forsvarsverk mot angrep fra nord. Storfyrst Vasili III hadde dessuten et helt spesielt forhold til Kirilloklosteret. I i håp om å få en arving reiste han nemlig hit sammen med sin kone for å be ved Kirillos grav. Og de fikk virkelig en sønn etterpå, Ivan, som senere fikk tilnavnet "Den grusomme".

Museum for ikoner

Revolusjonen kom, og i 1923 ble klosteret omgjort til et museum. Idag ser vi bygningsmasser som skriker etter restaurering, noe som hele tiden også er på gang. Men ikonmuseet som er vårt hovedmål for besøket, har noen av de fineste eksemplene på disse typiske religiøse bildene i hele Russland. Og de tar godt vare på sine skatter.

Museets ikoner fra 1497-ikonostasen.

Museets ikoner fra 1497-ikonostasen.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Eksempler fra ikonostasen

I vårt program går vi nøyere inn på bildene og ser på de ulike stiltrekkene i Moskva-skolen med sine sterke farger med mye rødt sølvinnramning og Novgorod-skolen der gult og gullbakgrunn ofte gir et roligere uttrykk. Vi tar opp bruken av ikonene og tradisjonene rundt.

Se lenke og billedgalleri for flere bilder fra klosteret Kirillo-Belozerski.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.