Kina er ikke et land som vanligvis settes i forbindelse med vin, men det gjør kineserne sitt beste for å endre på. I nylig utført blindtest, slo kinesiske viner knockout på vin fra Frankrike.
Fem typer vin fra Ningxia-regionen i Nord-Kina konkurrerte mot et likt antall fra Bordeaux-distriktet. Juryen besto av fem kinesiske og fem franske vineksperter, som dømte det kinesiske vinutvalget på de fire første plassene.
Masseprodusert med dårlig kvalitet
Produsentene fra Ningxia har bare produsert vin i knappe ti år, så resultatet vekker oppsikt.
Vinekspert Christer Berens erfaring med kinesisk vin, gjør at han er overrasket over resultatet.
– Jeg har smakt noen ålreite kinesiske viner, men har til gode å få noen riktig bra smaksopplevelser, forteller han til NRK.no.
Kinesisk vin har hatt rykte på seg for å være masseprodusert og av dårlig kvalitet. Men flere produsenter har de siste årene tatt lærdom fra Frankrike, noe som har ført til at Ningxia seiler opp som et av de mest interessante, nye vinområdene.
– Blir aldri som Bordeaux
Men selv om ekspertene begynner å få øynene opp for Kina, tror ikke Christer Berens at Bordeauxs posisjon er truet med det første.
– I Ningxia er det et lignende, kjølig klima som i Bordeaux og produsentene på begge steder bruker mye av Cabernet Sauvignon-druen. Men det spesielle jordsmonnet i Bordeaux er helt umulig å kopiere. Derfor vil det være mulig å få frem lignende viner andre steder, men de vil aldri bli like bra, mener Berens.
Gjør som USA
Resultatet kommer 35 år etter at en lignende blindsmaking fikk den franske vinindustrien til å bønnfalle Bacchus om hjelp. I 1976 ble ukjent, amerikansk vin foretrukket fremfor noen av Frankrikes beste.
Dette var et tungt slag for fransk vinkultur, men samtidig startskuddet for amerikanernes inntog som vinproduserende stormakt. Berens tror vi kan se en lignende situasjon i Kina.
– Amerikanerne startet med å utfordre Europas rolle, men etter hvert sto de støtt på egne ben. Det er slett ikke umulig at det samme kan skje i Kina, men da må kvaliteten jevnt over bli bedre.
Vil tømme markedet for vin
Kinesernes interesse for vin er stadig økende, og vin er sett på som et statussymbol blant landets nye middelklasse. I dag importeres det store mengder vin fra utlandet, og Folkerepublikken er allerede det viktigste eksportmarkedet for Bordeaux.
Ifølge nettsiden Food Navigator har Kina hatt en importvekst på 15 prosent og en produksjonsvekst på 13 prosent i løpet av de siste par årene. Interessen gjør at analytikere spår landet som verdens største vinkonsument om et par tiår.
Men muligheten for å smake kinesisk vin i andre land enn Kina har til nå vært liten. Vinmonopolet fører et par slag, men produksjonen er per i dag lite fokusert på eksportmarkedet. Dette ser Christer Berens på som en stor fordel.
– Hvis kineserne blir interesserte i vin, er vi avhengige av at de produserer mye selv. Det finnes rett og slett ikke nok vin på markedet til å dekke en bred etterspørsel fra Kina, mener vineksperten.