Hopp til innhold

Kinesisk vin bedre enn fransk

I en blindtest ble kinesiske vinslag foretrukket foran franske. Resultatet får vinekspertene til å sperre opp øynene, og mange mener at Kina har mye å by på som vinland.

Kina vin blindtest

Den fransk-kinesiske juryen lar den beste vinen vinne under blindtesten i Beijing.

Foto: Ed Jones / Afp

Kina er ikke et land som vanligvis settes i forbindelse med vin, men det gjør kineserne sitt beste for å endre på. I nylig utført blindtest, slo kinesiske viner knockout på vin fra Frankrike.

Fem typer vin fra Ningxia-regionen i Nord-Kina konkurrerte mot et likt antall fra Bordeaux-distriktet. Juryen besto av fem kinesiske og fem franske vineksperter, som dømte det kinesiske vinutvalget på de fire første plassene.

Masseprodusert med dårlig kvalitet

Christer Berens

Christer Berens foretrekker fortsatt vin fra Bordeaux.

Foto: Vinkilden

Produsentene fra Ningxia har bare produsert vin i knappe ti år, så resultatet vekker oppsikt.

Vinekspert Christer Berens erfaring med kinesisk vin, gjør at han er overrasket over resultatet.

– Jeg har smakt noen ålreite kinesiske viner, men har til gode å få noen riktig bra smaksopplevelser, forteller han til NRK.no.

Kinesisk vin har hatt rykte på seg for å være masseprodusert og av dårlig kvalitet. Men flere produsenter har de siste årene tatt lærdom fra Frankrike, noe som har ført til at Ningxia seiler opp som et av de mest interessante, nye vinområdene.

– Blir aldri som Bordeaux

Men selv om ekspertene begynner å få øynene opp for Kina, tror ikke Christer Berens at Bordeauxs posisjon er truet med det første.

– I Ningxia er det et lignende, kjølig klima som i Bordeaux og produsentene på begge steder bruker mye av Cabernet Sauvignon-druen. Men det spesielle jordsmonnet i Bordeaux er helt umulig å kopiere. Derfor vil det være mulig å få frem lignende viner andre steder, men de vil aldri bli like bra, mener Berens.

Blindsmaking fransk mot kinesisk vin

Franske Phillip Osenton tyvstarter med et glass før smakstesten begynner for alvor.

Foto: Ed Jones / Afp

Gjør som USA

Resultatet kommer 35 år etter at en lignende blindsmaking fikk den franske vinindustrien til å bønnfalle Bacchus om hjelp. I 1976 ble ukjent, amerikansk vin foretrukket fremfor noen av Frankrikes beste.

Dette var et tungt slag for fransk vinkultur, men samtidig startskuddet for amerikanernes inntog som vinproduserende stormakt. Berens tror vi kan se en lignende situasjon i Kina.

– Amerikanerne startet med å utfordre Europas rolle, men etter hvert sto de støtt på egne ben. Det er slett ikke umulig at det samme kan skje i Kina, men da må kvaliteten jevnt over bli bedre.

Vil tømme markedet for vin

Kina vinsmaking

Et glass fylles av kinesisk vin under smakingen. Eller var den kanskje fransk?

Foto: Ed Jones / Afp

Kinesernes interesse for vin er stadig økende, og vin er sett på som et statussymbol blant landets nye middelklasse. I dag importeres det store mengder vin fra utlandet, og Folkerepublikken er allerede det viktigste eksportmarkedet for Bordeaux.

Ifølge nettsiden Food Navigator har Kina hatt en importvekst på 15 prosent og en produksjonsvekst på 13 prosent i løpet av de siste par årene. Interessen gjør at analytikere spår landet som verdens største vinkonsument om et par tiår.

Men muligheten for å smake kinesisk vin i andre land enn Kina har til nå vært liten. Vinmonopolet fører et par slag, men produksjonen er per i dag lite fokusert på eksportmarkedet. Dette ser Christer Berens på som en stor fordel.

– Hvis kineserne blir interesserte i vin, er vi avhengige av at de produserer mye selv. Det finnes rett og slett ikke nok vin på markedet til å dekke en bred etterspørsel fra Kina, mener vineksperten.

Kulturstrøm

  • Norge vant sølv i EM brass band

    Eikanger-Bjørsvik Musikklag fra Nordhordland havnet på en 2. pass i det europeiske brassbandmesterskapet i mesterskapsseksjon i Palanga i Litauen lørdag.

    I tillegg vant de solistpris for trombonisten.

    – Eikanger-Bjørsvik er veldig fornøyd med 2. premie på EBBC 2024 Palanga, skriver Eikanger-Bjørsvik musikklag på Facebook.

    Brassband Treize Etoiles fra Sveits fikk 1. plass og Brassband Willebroek fra Belgia fikk 3.-plassen, ifølge resultatlisten.

  • 40 år sidan Dollie-jentene song for livet

    Søndag er det nøyaktig 40 år sidan den norske duoen Dollie de Luxe deltok i den internasjonale Eurovision-finalen med låten «Lenge leve livet».

    På Instagram spør Dollie-medlem Ingrid Bjørnov om andre også har hatt filler i håret! Benedikte Adrian var den andre i duoen, som kom på 17. plass i finalen.

    Dollie de Luxe ble nummer 17 av 19 i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1984.
  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP