Kan være Munchs barnebarn

I alle offisielle papirer står det at Edvard Munch døde barnløs. Men den verdenskjente maleren kan ha vært tvillingpappa uten å vite om det.

Edvard Munch kan ha vært far til tvilliger uten å vite det selv.

VIDEO: Se hele reportasjen her.

Jon Gelius, USA

Barna kan være resultatet av en romanse mellom Munch og en av hans modeller.

Har ikke våget før

Med en godt bevart familiehemmelighet trer den 72 år gamle nonnen Janet Weber frem for offentligheten for aller første gang. Hun har aldri tidligere våget å snakke åpent om at hun kanskje har en verdensberømt bestefar fra Norge.

– Du gjør krav på noe mer enn en bestefar, og det er vanskelig å forholde seg til. Du legger krav på alt han har gjort og blitt gjennom 150 år, sier den britiskfødte pensjonisten til NRK.

Flere av Edvard Munchs verker regnes som ikoner i dag. Alle har trodd at den verdensberømte kunstneren ikke hadde noen egne barn. Edvard Munch er aldri tidligere blitt koblet til noe farskap, før nå.

Supermodell

Eva Mudocci

Modellen Eva Mudocci var også fiolininst.

Det er en av hans supermodeller det handler om. En ung kvinne med langt, skinnende sort hår og øyne som Munch kalte «de tusenårige øine».

«Kvinnen med brosjen» er en av Munchs vakreste og mest lovpriste kvinnefremstillinger. Hun var Munchs elskerinne, og nå hevdes det at hun fødte barn som den verdenskjente maleren kan ha farskapet til.

Modellen var Eva Mudocci, en ung og begavet fiolinst. Hennes egentlige navn var Evangeline Hope Muddock.

Hun var født i London, og ble tidlig erklært som vidunderbarn med sin fiolin. For å vinne respekt og få innpass i datidens nokså snobbete musikkliv i England, endret hun etternavn fra Muddock til Mudocci.

– En sten fra mitt hjerte

Edvard Munch selvportrett

Et av Edvard Munchs selvportretter.

Foto: Blomqvist Kunsthandel

Våren 1903 ble hun kjent med Edvard Munch i Paris, der Munch hadde en utstilling. De fant tonen og det utviklet seg til romanse og nære bånd gjennom flere år med brevskriving.

Edvard Munch malte henne i flere sammenhenger. Samme året som de møttes, sendte han henne bildet «Kvinnen med brosjen». På en liten lapp sto det: «Her er den sten som har falt fra mitt hjerte».

Høsten 1907 fartet Eva Mudocci på kryss og tvers av Norge med konserter, sammen med sin fortrolige pianistinne Bella Edwards, en duo Munch fanget inn i verket «Fiolinkonserten».

Det er den nære venninnen Bella Edwards som i fortrolighet skal ha avslørt at Munch skal ha vært far til Eva Muddocis barn.

Født i dyp hemmelighet

Den 19.desember 1908 ble et tvillingpar født i dypeste hemmelighet på et sykehus i København. Barna fikk navnene Isabella Estella og Kai.

Tvillingene Isabella Estella og Kai

Tvillingene Isabella Estella og Kai.

Foto: Privat

I dagligtale kalte tvillingjenta seg bare Isobel. Hun var moren til Janet Weber. Hun ville aldri snakke om hvem som var hennes far.

– Det kom opp som samtaletema fra tid til annen, men min mor vegret seg for å snakke om det. Hvis jeg presset henne, svarte hun alltid at det ikke betydde noe, forteller Janet Weber.

Så din mor bekreftet aldri overfor deg at Edvard Munch skulle ha vært hennes far?

Isabella Estella kalte seg i det daglige for Isobel

Isabella Estella kalte seg i det daglige for Isobel.

– Nei, hun visste det bare fra Bella Edwards. Hun fikk det aldri fortalt av sin egen mor.

Men hun må da ha vært nysgjerrig på hvem som var hennes far?

– Jeg er sikker på at hun var det, men du må huske på den tidens sosiale forhold og rammer. Hvis du blir født som uekte barn, som de vitterlig var, hvordan skal du da kunne gjøre krav på foreldreskap?

Jeg tror det var enklere for henne ikke å gjøre krav på noe, enn å skulle prøve å få bekreftet hvem som var hennes far, sier Janet Weber.

Snakket aldri om barna

Ifølge 72-åringen påtok en dansk kunstner seg farskapet til tvillingene, slik at Eva Mudocci på papiret skulle ha en barnefar. Men den kjente fiolinisten snakket aldri om sine barn. Hun levde sitt liv som kunstner uten at noen utenom de aller nærmeste fikk vite at hun hadde barn.

– Min mor fikk aldri noe fortrolig forhold til min bestemor. Eva Mudocci levde for sitt fiolinspill og elsket å reise rundt å holde konserter. Det var ikke rom for tett barneoppfølging, forklarer hun.

Begge er døde

Munchs påståtte barn er begge gått bort. Isobel Weber døde 29.oktober 1984, 76 år gammel. Hennes tvillingbror døde midt på 70-tallet.

Eva Mudocci avslørte aldri hvem som var barnefaren. Hun brevvekslet i mange år med Edvard Munch, men skrev aldri noe om sine tvillinger.

Hun besøkte også sammen med sin fortrolige Bella Edwards den kjente kunstneren i hans hjem på Ekely i Oslo.

Men trolig ble Munch aldri konfrontert med noe farskap. Heller ikke med påstanden om at Isobel Weber og Janet Weber kan være hans datter og barnebarn.

Tror ikke Munch visste

-Jeg tror aldri Edvard Munch fikk vite noe. Det er ingen gitt å svare på om noe ble nevnt eller utvekslet, men det er vanskelig å finne ut av nå. Min bestemor omtalte alltid sitt forhold til Edvard Munch i rosende ordelag. Hun sa aldri noe negativt om ham, forteller barnebarnet.

Sally Epstein

Sally Epstein er Munch-kjenner.

Foto: Jon Gelius / NRK

NRK møter Janet Weber hjemme hos den lidenskapelige samleren av Munchs verker, Sally Epstein, i Washington. De to har sammen prøvd å nøste opp i den ukjente barnehistorien.

Edvard Munch var 45 år da barna ble født. At han aldri fikk vite noe om tvillingene, tror Munch-kjenneren Sally Epstein skyldes datidens holdninger om skammen ved å føde barn utenfor et ekteskap.

Fødsel utenfor ekteskap

– Jeg mener Norge på den tiden var et tradisjonelt, nærmest victoriansk samfunn. Man snakket ikke om fødsler utenfor ekteskapet. Det kan hende man unnskyldte seg med at dette skjedde i et kunstnermiljø, men det var i hvert fall ikke noe man brakte med hjem til et tradisjonelt norsk familiemønster, mener Epstein.

Hun har ikke klart å finne noe skriftlig dokumentasjon for at Munch var barnefaren, men hevder at alle informasjonsbitene hun har samlet inn gjennom årene i sum peker på at Munch etter all sannsynlighet var tvillingpappa.

Holdt kontakten

– Vi vet at Munch og Eva Mudocci hadde et forhold, at hun var hans elskerinne. Vi vet at de var sammen i året før hun fødte. Vi vet at de holdt brevkontakt i alle år og møttes flere ganger senere.

Dessverre forsvant mange av brevene deres etter krigen, men i de brevene vi har funnet nevnes det aldri noe om barn, forteller Munch-kjenneren.

Edvard Munch sovnet inn i sitt kunstnerhjem på Ekely i Oslo 23.januar 1944. I alle offisielle papirer står det at han døde barnløs.

Men den verdensberømte maleren kan altså ha vært tvillingpappa uten å vite om det etter sin romanse med Eva Mudocci.

Nå på terskelen til det store 150 års jubileet for Munchs fødsel neste år, kastes det nytt lys over det intense forholdet.

Ikke ute etter arv

Den 72 år gamle nonnen er ikke ute etter arv, men visshet. Hun er villig til å DNA-teste seg for å få vite om hun virkelig er Edvard Munchs barnebarn. En DNA-test fordrer deltagelse fra etterkommere av Edvard Munchs søsken.

– Så hva føler jeg i dag, sier hun med et lite smil og tar en kunstpause.

–Jeg er ikke sikker på hva jeg tenker eller føler. Hvis jeg fikk en endelig bekreftelse, må jeg jo forholde meg til det. Men det er noe med dette å være midt i mellom visshet og uvisshet, så jeg vet ikke sikkert hvilke følelser jeg ville få.

Men du vet at Edvard Munch er en verdensberømt kunstner…

– Det gjør det enda vanskeligere for meg. Jeg tror at for hver generasjon som går, blir det kanskje enklere å forsone seg med hvem som var ens forfedre. Men for meg å vite at Edvard Munch kanskje var min bestefar, er nesten ikke til å fatte, sier Janet Weber og blir stille.

Kulturstrøm

 • Guldbagge til Ane Dahl Torp

  Skuespiller Ane Dahl Torp vant mandag den svenske filmprisen «Guldbaggen» for beste kvinnelige hovedrolle i den svenske filmen «Charter». Filmen er valgt som Sveriges kandidat til Oscar-utdelingen i kategorien Beste internasjonale spillefilm.

  Skjelvet.
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Guldbaggen-pris til Ola Kvernberg

  Den norske komponisten og multiinstrumentalisten Ola Kvernberg vant i kveld Sveriges største filmpris «Guldbaggen» for beste filmmusikk for den nordiskproduserte dokumentaren «Only The Devil Lives Without Hope», regissert av Magnus Gertten.

  Ola Kvernberg
  Foto: Moldejazz
 • Jorunn Kirkenær er død

  Danseren, koreografen og pedagogen Jorunn Kirkenær er død, 94 år gammel, skriver NTB. Hun var en av de fremste pionerene innen utvikling av dans og jazzballett i Norge. Kirkenær etablerte Ballettinstituttet, senere Den norske balletthøyskole i 1966.

  Jorunn Kirkenær
  Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB