Hopp til innhold

Kan bli færre norske filmer neste år

2008 er blitt et særdeles godt år for norsk film, men suksessen kan paradoksalt nok føre til at filmprodusenter får mindre i støtte til å lage film neste år.

Lange flate ballær 2
Foto: SF Norge AS

”Lange Flate Ballær 2” er en av de store norske filmsuksessene i år, og nyter godt av Norsk filminstitutts billettstøtte til filmer som trekker mye publikum, men i år får norske filmer så mye penger fra filmstøtten at det kan true fremtidlig filmproduksjon.

- Det er frustrerende og unødvendig at vi hvert år ender opp med at billettstøtten og produksjonsstøtten slåss om de samme pengene, sier Leif Holst Jensen i Produsentforeningen.

Frafall av fem til åtte filmer

Billettstøtten er en ordning som skal stimulere til økt produksjon av filmer med stort publikumspotensial. For hver solgte billett utbetales det et tilskudd på 55 % av brutto billettpris.

Billettstøtten gis fra samme pott som gir støtte til produksjon av nye filmer, derfor kan årets suksess føre til at det blir mindre penger til nye produksjoner neste år.

- For de som er glad i norske filmer, så er det grunn til å være bekymret. I verste fall kan det føre til frafall av fem til åtte langfilmer, og det er dramatisk for et lite filmreportuar som det norske, sier redaktør Kjetil Lismoen i filmbransjebladet Rush Print.

Vil gi bisarre utslag

Kulturministeren går langt i å si at årets underskudd vil dekkes inn neste år, men for Norsk Filminstitutt er ikke dette godt nok.

- Vi ønsker seg en mer forutsigbar ordning med et tak på hvor mye penger hver enkelt film kan få, sier direktør Nina Refseth ved Norsk Filminstitutt.

Nina Refseth får støtte fra Kjetil Lismoen i Rush Print.

- Man må finne et tak eller vil det gi bisarre utslag, sier han.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.