Kan bli færre norske filmer neste år

2008 er blitt et særdeles godt år for norsk film, men suksessen kan paradoksalt nok føre til at filmprodusenter får mindre i støtte til å lage film neste år.

Lange flate ballær 2
Foto: SF Norge AS

”Lange Flate Ballær 2” er en av de store norske filmsuksessene i år, og nyter godt av Norsk filminstitutts billettstøtte til filmer som trekker mye publikum, men i år får norske filmer så mye penger fra filmstøtten at det kan true fremtidlig filmproduksjon.

- Det er frustrerende og unødvendig at vi hvert år ender opp med at billettstøtten og produksjonsstøtten slåss om de samme pengene, sier Leif Holst Jensen i Produsentforeningen.

Frafall av fem til åtte filmer

Billettstøtten er en ordning som skal stimulere til økt produksjon av filmer med stort publikumspotensial. For hver solgte billett utbetales det et tilskudd på 55 % av brutto billettpris.

Billettstøtten gis fra samme pott som gir støtte til produksjon av nye filmer, derfor kan årets suksess føre til at det blir mindre penger til nye produksjoner neste år.

- For de som er glad i norske filmer, så er det grunn til å være bekymret. I verste fall kan det føre til frafall av fem til åtte langfilmer, og det er dramatisk for et lite filmreportuar som det norske, sier redaktør Kjetil Lismoen i filmbransjebladet Rush Print.

Vil gi bisarre utslag

Kulturministeren går langt i å si at årets underskudd vil dekkes inn neste år, men for Norsk Filminstitutt er ikke dette godt nok.

- Vi ønsker seg en mer forutsigbar ordning med et tak på hvor mye penger hver enkelt film kan få, sier direktør Nina Refseth ved Norsk Filminstitutt.

Nina Refseth får støtte fra Kjetil Lismoen i Rush Print.

- Man må finne et tak eller vil det gi bisarre utslag, sier han.

Kulturstrøm

  • Flere prisvinnere

    Filmen «EPA» fra Sverige gikk av med prisen Tromsøpalmen under TIFF 2021. De hadde den beste filmen i sideprogrammet Film fra nord. Vinneren av den norske fredsfilmprisen gikk til «Det finnes ingen djevel», fra Iran, Tyskland og Tsjekkia.

    Det finnes ingen djevel
  • Putin kondolerer etter Kings død

    Russlands president Vladimir Putin kondolerer etter dødsfallet til den amerikanske tv-veteranen Larry King. Putin ble intervjuet flere ganger av King, og verdsatte hans profesjonalitet og faglige tyngde, sier en talsmann til nyhetsbyrået RIA.