Kan bli færre norske filmer neste år

2008 er blitt et særdeles godt år for norsk film, men suksessen kan paradoksalt nok føre til at filmprodusenter får mindre i støtte til å lage film neste år.

Lange flate ballær 2
Foto: SF Norge AS

”Lange Flate Ballær 2” er en av de store norske filmsuksessene i år, og nyter godt av Norsk filminstitutts billettstøtte til filmer som trekker mye publikum, men i år får norske filmer så mye penger fra filmstøtten at det kan true fremtidlig filmproduksjon.

- Det er frustrerende og unødvendig at vi hvert år ender opp med at billettstøtten og produksjonsstøtten slåss om de samme pengene, sier Leif Holst Jensen i Produsentforeningen.

Frafall av fem til åtte filmer

Billettstøtten er en ordning som skal stimulere til økt produksjon av filmer med stort publikumspotensial. For hver solgte billett utbetales det et tilskudd på 55 % av brutto billettpris.

Billettstøtten gis fra samme pott som gir støtte til produksjon av nye filmer, derfor kan årets suksess føre til at det blir mindre penger til nye produksjoner neste år.

- For de som er glad i norske filmer, så er det grunn til å være bekymret. I verste fall kan det føre til frafall av fem til åtte langfilmer, og det er dramatisk for et lite filmreportuar som det norske, sier redaktør Kjetil Lismoen i filmbransjebladet Rush Print.

Vil gi bisarre utslag

Kulturministeren går langt i å si at årets underskudd vil dekkes inn neste år, men for Norsk Filminstitutt er ikke dette godt nok.

- Vi ønsker seg en mer forutsigbar ordning med et tak på hvor mye penger hver enkelt film kan få, sier direktør Nina Refseth ved Norsk Filminstitutt.

Nina Refseth får støtte fra Kjetil Lismoen i Rush Print.

- Man må finne et tak eller vil det gi bisarre utslag, sier han.

Kulturstrøm

  • Avicii minnes i dag

    Flere medier vier den svenske DJ-en oppmerksomhet på dagen ett år etter at han døde, skriver SVT. Tim Berglinds familie har opprettet en stiftelse som vil la alle inntekter fra albumsalg gå til støtte for truet natur, bistand og tiltak mot selvmord. For litt over en uke siden ble singelen «SOS» sluppet posthumt og i juni kommer albumet han nesten hadde gjort ferdig før han tok livet sitt. Det får tittelen «Tim».

    PEOPLE-AVICII/
    Foto: SOCIAL MEDIA / Reuters
  • Saara Hermansson vant SGP

    Sámi Grand Prix 2019 ble vunnet av den svenske sørsamen Saara Hermansson. Hun ble stemt fram av publikum og en jury som den beste i sang-delen av konkurransen. Premien er 20.000 kroner og konsert på Riksscenen i Oslo og neste års SGP. EiRA fikk andreplassen, fulgt av Kalle Urheim. Her kan du lese om artistene og høre sangene. Beste joiker ble Kim Hallgeir Berg.