Hopp til innhold

Kan bli færre norske filmer neste år

2008 er blitt et særdeles godt år for norsk film, men suksessen kan paradoksalt nok føre til at filmprodusenter får mindre i støtte til å lage film neste år.

Lange flate ballær 2
Foto: SF Norge AS

”Lange Flate Ballær 2” er en av de store norske filmsuksessene i år, og nyter godt av Norsk filminstitutts billettstøtte til filmer som trekker mye publikum, men i år får norske filmer så mye penger fra filmstøtten at det kan true fremtidlig filmproduksjon.

- Det er frustrerende og unødvendig at vi hvert år ender opp med at billettstøtten og produksjonsstøtten slåss om de samme pengene, sier Leif Holst Jensen i Produsentforeningen.

Frafall av fem til åtte filmer

Billettstøtten er en ordning som skal stimulere til økt produksjon av filmer med stort publikumspotensial. For hver solgte billett utbetales det et tilskudd på 55 % av brutto billettpris.

Billettstøtten gis fra samme pott som gir støtte til produksjon av nye filmer, derfor kan årets suksess føre til at det blir mindre penger til nye produksjoner neste år.

- For de som er glad i norske filmer, så er det grunn til å være bekymret. I verste fall kan det føre til frafall av fem til åtte langfilmer, og det er dramatisk for et lite filmreportuar som det norske, sier redaktør Kjetil Lismoen i filmbransjebladet Rush Print.

Vil gi bisarre utslag

Kulturministeren går langt i å si at årets underskudd vil dekkes inn neste år, men for Norsk Filminstitutt er ikke dette godt nok.

- Vi ønsker seg en mer forutsigbar ordning med et tak på hvor mye penger hver enkelt film kan få, sier direktør Nina Refseth ved Norsk Filminstitutt.

Nina Refseth får støtte fra Kjetil Lismoen i Rush Print.

- Man må finne et tak eller vil det gi bisarre utslag, sier han.

Kulturstrøm

 • Elton John blir trekkplaster på Glastonbury

  Elton John spelar sin aller siste konsert i Storbritannia på Glastonbury-festivalen neste år, opplyser festivalen i ei pressemelding.

  Artisten er ute på sin avskjedsturne, og konserten blir den siste av den britiske delen av turneen.

  Avskjedsturneen til Elton John starta i 2018, men blei sett på vent på grunn av pandemien.

 • Kanye West kasta ut fra Twitter - igjen

  Twitter-eier Elon Musk sier at rapperen Kanye West igjen har brutt Twitters regler om oppfordring til vold, og at kontoen hans igjen vil bli stengt.

  Også Wests kjøp av den høyrevridde meldingstjenesten Parler er lagt på is etter hans mange antisemittiske uttalelser de siste ukene. Han har blant annet rost Adolf Hitler for effektive oppfinnelser, og sagt rett ut at han liker Hitler.

  Kanye West, som nå kaller seg Ye, har ytret seg negativt om jøder blant annet hos Tucker Carlson på Fox News og hos konspirasjonsteoretikeren Alex Jones på Infowars.

  Han er de siste dagene også kritisert for å ha tatt med seg den kjente holocaust-fornekteren Nick Fuentes til en middag med tidligere president Donald Trump. Som følge av ytringene har Adidas og andre sponsorer avsluttet samarbeidet med ham.