Kamp om minnesmerke over Otto Nielsen

Han var en av våre største kjendiser i radioens gullalder. Nå ønsker Trondheim å ære den folkekjære viseskaperen med et minnesmerke, men det er strid om hvor den store skulpturen skal stå.

Skulptur Otto Nielsen

Byantikvaren i Trondheim har grepet inn mot planene om et minnesmerke over Otto Nielsen. Byantikvaren mener skulpturen som er planlagt plassert på Bakklandstorget blir for dominerende, og vil ha utredet alternative plasseringer.

Foto: Anne-Tove Huse

– Vi vil ha minnesmerket et sted hvor det er godt synlig. Ikke bortgjemt under store trær i en park der folk må oppsøke den.

Det sier Trude Sandnes, en av initiativtagerne for å få etablert et minnesmerke over radiopersonligheten, komponisten og forfatteren Otto Nielsen på Bakklandstorget i Trondheim.

Hør på noen av de mest kjente sangene av Otto Nielsen.

En to meter høy kurerradio hogd ut i lys granitt der en lun Otto Nielsen i bronse lener seg ut skaper debatt i hjembyen. Klikk i bildet og du får en smakebit på noen av hans mest kjente sanger.

Kamp om store lille Otto

Hun ønsker at folk uforvarende skal gå seg på skulpturen, noe mange vil gjøre om den havner på Bakklandstorget. Her er det alltid mye folk, både turister og byfolk strømmer hit til den gamle trehusbebyggelsen med de mange kafeene og små butikkene.

Trude Sandnes

Initiativtager Trude Sandnes kjemper for å få plassert minnesmerket over Otto Nielsen slik at flest mulig får se det.

Foto: Grete Thobroe / NRK

– Her vil den stå til undring for nye generasjoner som kanskje ikke vet om Otto Nielsen, sier Sandnes om mannen som komponerte viser som har vært folkeeie i mange tiår.

– De får ikke bare presentert mannen som skrev om ei utmerket elv til å spøtt i. De møter motstandsmannen, radiomannen, Gerd og Otto - alt vil være synlig i minnesmerket vi har valgt, sier Sandnes.

Men så grep byantikvaren inn og det er blitt kamp om store lille Otto, mannen med det lune glimtet i øyet og den milde stemmen.

"En kjærlighetssang til byen som æ en gang ble født i..."

«Å litjvisa mi vart en kjærlighets sang. T By'n som æ ein gang ble født i», synger Otto Nielsen.

Stor kunst på lite torg

– Det er ikke Bakklandstorget som er utfordrende, men dimensjonene på kunstverket slik det er planlagt gjør det veldig krevende å få til en plassering der.

Det sier Roy Åge Håpnes hos Byantikvaren i Trondheim.

Bakklandstorget

Minnesmerket slik det er planlagt blir for dominerende på Bakklandstorget, mener byantikvaren.

Foto: Grete Thobroe / NRK

– Vi har tidligere gitt innspill om at Bakklandstorget er en fin plassering for et minnesmerke, men da i form av en byste eller noe lignende som er mye mindre. Dette er et historisk byrom omgitt av lav trehusbebyggelse, og minnesmerket vil ta veldig stor oppmerksomhet på den plassen, sier Håpnes.

Vekker oppsikt

Etter at uenigheten om plassering ble kjent har diskusjonene gått høyt, og mange har meninger både om kunstverket og plasseringen.

Modell av minnesmerke over Otto Nielsen

På baksiden av skulpturen er en sittebenk i eik, og fra Gåsaparken vil de som sitter på benken se Nidelva, Nidarosdomen og Gamle Bybro.

Foto: Fotomontasje: Hans Martin Øien

– Det går ikke an å involvere en hel by. Alle i kunstutvalget, som leder arbeidet med minnesmerket, er fornøyd med skulpturen som vant konkurransen. Også Otto Nielsens barn er fornøyd, noe vi er glad for.

Det sier Anne-Tove Huse, kunstnerisk konsulent i prosjektet innleid av Trondheim kommune.

Anne-Tove Huse

Kunstnerisk konsulent Anne-Tove Huse tror skulpturen vil lyse og tiltrekke seg oppmerksomhet også om den havner i Gåsaparken.

Foto: Grete Thobroe / NRK

– Minnesmerket er to meter høyt og formet som en kurer-radio hogd ut i lys granitt. Innfelt er det en byste av Otto Nielsen og sangtekster i bronse, og bak er det en sittebenk i eik. Tegninger skal sandblåses på skulpturen. Jeg synes det er veldig fint og blir mer og mer glad i det, sier Huse.

Hun har forståelse for byantikvarens innvendinger og håper de finner den beste plasseringen for kunstverket slik det fremstår i dag.

I skyggen i Gåsaparken

Flere alternative plasseringer skal nå utredes. Et parkområde på Bakklandet, Gåsaparken, er mest aktuell noe som skuffer initiativtager Trude Sandnes.

– Her vil minnesmerket havne i skyggen av en svær betongvegg og høye trær store deler av dagen. Jeg har fotobevis som viser det, også er det mye mindre folk her, sier Sandnes. Hun forstår ikke hvorfor Trondheim kommune har snudd.

– Vi som har jobbet med dette i fire og et halvt år blir tilsidesatt. Det oppleves ugreit.

Kunstgave

Finansieringen er forlengst på plass. Kunstnerne Kjell Erik Killi-Olsen og Håkon Gullvåg laget hvert sitt kunstverk til inntekt for minnesmerket, og trykkene er svært så populære.

– Det står masse folk og ser på bildene i vinduet og diskuterer. Det er et artig prosjekt, sier Arve Hammer, gallerist på Bakklandet i Trondheim.

– Nå er det ikke så mange igjen, vi har jo fått inn kr. 900.000,-.

– Går alle inntektene av salget til minnesmerket?

– Alle inntekter av salget går direkte til skulpturen, bortsett fra innrammingen da. Den tar jeg betalt for.

Kunstgave til minnesmerket over Otto Nielsen

Kjell Erik Killi-Olsen og Håkon Gullvåg laget hvert sitt bilde til inntekt for et minnesmerke over Otto Nielsen, noe som gjør at finansieringen er i havn.

Foto: Grete Thobroe / NRK
"Det har vi" - sang med medfanger på Grini.

Otto Nielsen og medfanger på Grini holdt motet oppe med «Det har vi».

Kulturstrøm

 • Fiolinist vil gi bort 700 tonn stål

  Den nederlandske fiolinisten og orkesterlederen André Rieu har noen stillas til overs etter en konsert, som han gjerne vil donere til restaureringsarbeidet med Notre Dame, skriver The Strad. 700 tonn stålstillas ble brukt da han gjenskapte Wiens slott Schönbrunn i nær naturlig størrelse som scenebakgrunn til en konsert i kjent overdådig stil.

  Laster Twitter-innhold
 • Liste over mest innflytelsesrike

  Årets liste fra Time Magazine over verdens mest innflytelsesrike personer er offentliggjort. Svenske Greta Thunberg som har fått unge i hele verden med på skolestreik for klimaet er blant lederne på listen. Ariana Grande og Glenn Close (bildet) er blant kunstnerne. I år er det også en arkitekt med på listen, Jeanne Gang, leder av Studio Gang i Chicago.

  Glenn Close
  Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters