Hopp til innhold

Journalister lever i frykt

Myndighetene på Sri Lanka truer med å kaste ut utenlandske journalister som uttaler seg kritisk til regjeringens politikk.

Srilankisk soldat
Foto: Ishara S. KODIKARA / AFP

De lokale journalistene på Sri Lanka har lenge levd i frykt. Etter drapet på en kjent avisredaktør har situasjonen forverret seg.

Mange journalister frykter for livet sitt etter at redaktøren for avisen Sunday Leader, Lasantha Wickramatunga, ble drept på vei til jobben for noen dager siden. Wickramatungas bror, Lal, har tatt over ansvaret for avisen og forteller at de ansatte er redde.

- Journalistene lever i frykt, men større enn frykten er usikkerheten for hvor de vil slå til neste gang, forteller han.

Ifølge Sri Lankas forsvarsminister Gotsabaye Rajapakse har journalistene ingen grunn til å leve i frykt.

- De som sier de er redde sprer propaganda. Det eneste jag har gjort er å kjempe mot terrorisme. Det finnes bare to sider i denne krigen, vår eller terroristenes, sier han.

TV-stasjon angrepet

I januar ble stasjonen Sirasa TV angrepet. Da BBC besøkte stasjonen etter angrepet ble journalist Cris Morris møtt av knust glass, smeltede datamaskiner og ødelagt opptaksutstyr.

Ifølge Morris var redaktøren forsiktig med å uttale seg om hvem som sto bak ødeleggelsene. Ifølge nettsidene Sirasa TV blir stasjonen beskyldt for å støtte den tamilske LTTE-geriljaen. Men myndighetene nekter for å ha noe med angrepet på TV-stasjonen å gjøre, skriver BBC.

De siste tre årene har minst ni journalister blitt drept på Sri Lanka.

Menneskelig skjold

LTTE-geriljaen har siden 1972 kjempet for å få opprettet en egen
tamilsk stat i de nordlige og østlige delene av det som i dag er
Sri Lanka. Mer enn 76.000 mennesker er drept i denne krigen.

Det siste året er områdene under LTTEs kontroll redusert fra rundt 18.000 til mindre enn 300 kvadratkilometer, og ifølge regjeringen bruker
geriljaen nå minst 120.000 sivile som menneskelige skjold.

Ifølge FN er en kvart million mennesker truet av kampene som nå
raser nord på Sri Lanka.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters