Hopp til innhold

Arven fra Jens

Julen 1972 ble 23 år gamle Gudmund Vindland invitert på besøk til Jens Bjørneboe på Billingstad utenfor Oslo. Det snudde om på livet hans.  Denne radiodokumentaren ble første gang sendt i 2007.

Gudmund Vindland ved Jens Bjørneboes grav.
Foto: Kaja Frøysa. / NRK

”Plutselig var sjansen der, og jeg hadde en klar fornemmelse av at nå åpnet skjebnen en dør for meg”, forteller Gudmund. Da var Jens Bjørneboe 52 år og en stor og viktig forfatter. Han hadde skrevet over 20 bøker. ”Han var spirituell og morsom og det ble jeg også i møtet med ham. I selskap med ham så var det helt naturlig å slappe av og bli sånn som jeg helst ville være,” sier Gudmund, som selv drømte om å bli forfatter.

Homofil kjærlighet

Gudmund hadde lest mange av Bjørneboes bøker lenge før han traff ham første gang, og var begeistret for forfatteren Bjørneboe. Utfra det han hadde lest, regnet han også med at den kjente forfatteren sannsynligvis var bifil. ”Så vidt jeg vet hadde han hatt noen ytterst få løse forbindelser i sin ungdom, men så bestemte han seg vel for å gripe skjebnen når han traff en ung mann. Tilfeldigvis så var det meg,” forteller Gudmund.

Alkoholen tok overhånd

Unge Gudmund dro snart tilbake til Billingstad. ”Da husker jeg at vi gikk en lang tur innover mot Skaugumåsen, og vi snakket om litteratur. Det var en fryd å kunne være sammen med Jens i de gode dagene i begynnelsen, da han var edru.” Etter noen måneder flyttet de sammen i en leilighet i Asker. Da utviklet forholdet seg å bli stadig mer destruktivt og preget av alkohol. ”Min rolle i leiligheten var å skaffe nok å drikke og vaske opp,” sukker Gudmund når han ser tilbake på den tiden som har preget livet hans så sterkt. Han var betatt av Bjørneboe, men samtidig skremt over at alkoholen fikk så stor rolle i forholdet. ”Det var et ganske sykt forhold . Alkoholisme er en sykdom, og vi var to alkoholikere, selv om jeg var på begynnelsen av min sykdomsutvikling og han var på slutten. Det var det som ble vår felles plattform, dessverre.”

Siden har Gudmund drukket og ruset seg, inntil han en dag for seks år siden klarte å slutte helt.

Koffert med brev

I løpet av de to årene Gudmund var sammen med Jens Bjørneboe skrev de to også en rekke brev til hverandre. ”Det er sånn at da jeg kom til meg selv og var blitt edru, så hadde jeg igjen en koffert og denne brevbunken. Jeg hadde kastet alt annet. Jeg visste at i disse brevene lå nøkkelen til en mye dypere forståelse av meg selv og av min fortid og med Jens.” Nå jobber Gudmund med seg selv for å forsone seg med fortiden. ”Jeg har fortsatt dårlig samvittighet for at jeg lot ham i stikken, selv om jeg nå ser at jeg vanskelig kunne ha gjort det på noen annen måte.” Gudmund flyktet fra det ulykkelige forholdet to år før Jens Bjørneboe døde.

Besøkte graven

Som et ledd i forsoningsarbeidet besøkte Gudmund graven til Jens Bjørneboe, som ligger på Veierland utenfor Tønsberg. Han har bare vært her en gang før i løpet av disse 30 årene som er gått siden Bjørneboe døde. ”Det var ikke langt unna at jeg også døde av alkoholisme det året jeg var 50 år. Da var jeg ganske nær grava jeg også – jeg var svært syk og elendig,” sier Gudmund ettertenksomt. Nå vil han takke Jens Bjørneboe for de gode stundene de hadde sammen, og for alt han lærte av den 30 år eldre vennen.

Arven fra Jens

Om forholdet mellom Jens Bjørneboe og hans 30 år yngre venn, Gudmund Vindland.

En radiodokumentar av Kaja Frøysa.

Teknisk regi: Kåre Johan Lund.

Konsulenter: Kari Hesthamar og Berit Hedemann

NRK P2:

  • lørdag 29. mars kl 10.03 og
  • søndag 30.mars kl 21.03.

  Hør Arven fra Jens her!

Kulturstrøm

  • HBO bekrefter en tredje sesong av «House of the Dragon»

    «Game of Thrones»-spinoffserien «House of the Dragon» får en tredje sesong, bekrefter HBO.

    Med sesong 2 like om hjørnet slipper altså HBO nyheten om at de har fornyet for ytterligere en sesong av den kritikerroste fantasy-serien.

    – Vi kunne ikke vært mer henrykt for å fortsette historien om House Targaryen og for å se denne crewet skinne på nytt i en sesong tre, sier Francesca Orsi, leder for dramaserier og film ved HBO.

    Pressemeldingen sier ingenting om når innspillingen av tredje sesong starter eller når fansen kan forvente å få se det ferdige resultatet, som naturlig nok trolig blir en god stund til.

    (NTB)