Hopp til innhold

- Jeg kjører i lykkerus

Nå skal Ford få så det monner: for motoren, for kjøreegenskapene, for designet, morofaktoren og for fargen. Alt er rett og slett fantastisk bra - bortsett fra prisen da selvfølgelig…

Ford Focus ST
Foto: Theodor Kristensen

Jeg tør innrømme at jeg ikke har vært noen stor Ford-fan de siste årene. De lager fine biler, og enkelte veldig morsomme, men de har ikke klart å vekke ”må-ha begjæret” i meg. Antakelig fordi de satser så enormt på storbrukerne. Biler som ”alle” skal like og firmaer bestille i dusintall til sine reisende arbeidere. Det blir vanskelig å drømme om noe som er så til de grader stereotypt.

Ford Focus ST
Foto: Theodor Kristensen

Men nå skjer det noe med de latente Ford-følelsene mine som satte seg den dagen pappa i 1978 kom hjem med en rød og hvit 60-talls 17M. Det var kul Ford det! Nesten like kul som nye Focus ST!

Den 5 sylindrede turbo-børsa fra Volvo, skrudd helt opp til 225 hestekrefter, skal du ikke tulle med. Den krever et chassis, et veigrep, en styring og en balanse med spisskompetanse. Det har Focus ST! Om du ikke har evnen til å kose deg bak rattet her, kan du gå tilbake til potetgullposen og fjernkontrollen.

Godlyd fra motoren

Ford Focus ST
Foto: Theodor Kristensen

Jeg har kjørt over 100 mil på to dager i ren lykkerus. Motoren gir fra seg godlyd som treffer midt i trommehinna. Akselerasjonen drar til 100-punktet på 6,8 skunder, men mer imponerende er momentet du har i nær sagt alle hastigheter og uansett gir. Her hentes det opp fra kjelleren bare du tenker på gasspedalen. Styringen kan programmeres i tre forskjellige nivåer: komfort, normal, og sport. Du kan like gjerne låse den i sport med en gang!

Fargen alene er grunn nok til å kjøpe en Focus ST, men denne bilen har massevis av fristende detaljer. Nå som det er snø kjører vi på 17-tommere, men den leveres standard med 18-tommers verstinger.

Stor nok for en familie

Ford Focus ST er stor nok for en hel familie på alle måter, og du kan til og med få den med fem dører og en litt mer anonym farge - om du må!

Ford Focus ST
Foto: Theodor Kristensen

Det du ikke får gjort så mye med er startprisen på 430.000,-. Ford skal ikke klandres , det er avgiftene sin skyld. Flere hester, flere sylindre er ting som ikke funker bra i Norge. Konkurrentene blir farlig mye rimeligere en Focus ST. Men prøv den før du bestemmer deg, så skal du se at penger plutselig ikke betyr noe!

Om Fordfølelsen er vekket hos deg også, skal du få en langt rimeligere trøst: Lillebror Ford Fiesta ST med 2,0 liters turbo på 150 hk koster bare litt over halvparten. Jeg skal ikke påstå at den er like rå, men fy feite for en morsom bil det også er! Ford… Nei, man skal ikke kimse av Ford!

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters