NRK Meny
Normal

Skal lede Amandajuryene

– Jeg er en kvalifisert publikummer og ser over femti filmer i året. Heldigvis kan de andre jurymedlemmene også lage film, sier den nybakte jurylederen.

Jan Eggum skal skrive din låt i Postkort 2012

Han er filmelsker og beskriver de beste som «venner for livet».

Foto: Line Forsmo / NRK

Vil det være en fordel å lage melankolske filmer?

– Jeg krever noe helt annet av en film enn av tekst og musikk som jeg selv driver med. De beste filmene rører meg dypt. Ofte har de et lite, men sterkt vendepunkt som jeg husker til evig tid, sier Jan Eggum.

Han synes det er befriende å se på en kunstform som han egentlig ikke behersker.

Best på lerret

– Film bør sees på kino, sier den nybakte lederen av tre juryer som vurderer de beste norske langfilmene på Den norske filmfestivalen i Haugesund.

Eggum er blitt spurt om å lede Amandajuryene flere ganger. – Ifjor sa jeg nei fordi jeg var så travelt opptatt med mitt eget jubileum som artist.

Gunnar Johan Løvvik

Festivalleder og leder for Amandakomiteen Gunnar Johan Løvvik.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

– Jeg sa at Amandakomiteen gjerne måtte komme tilbake når jeg fikk bedre tid, sier Eggum. Festivalleder Gunnar Johan Løvvik tok ham på ordet.

– Jan Eggum er en svært populær artist med et tett program. Det å se igjennom de norske filmene fra et helt år og lede juryeringen av disse er, et omfattende arbeid. Det er svært gledelig at han har klart å sette av tid til dette, sier Løvvik.

18 kategorier

Amandaprisen deles ut i 18 ulike kategorier. Filmene som vurderes skal ha hatt premiere på norske kinoer i perioden 1. juli 2011 til 30. juni 2012.

Amandanominasjonene offentliggjøres på en pressekonferanse i Oslo onsdag 20. juni.

Amandaprisutdelingen sendes direkte fra Haugesund konserthus fredag 17. august, og er en del av Den norske filmfestivalen som finner sted 17. - 23. august 2012.

Flere kulturnyheter