Hopp til innhold

Skal lede Amandajuryene

– Jeg er en kvalifisert publikummer og ser over femti filmer i året. Heldigvis kan de andre jurymedlemmene også lage film, sier den nybakte jurylederen.

Jan Eggum skal skrive din låt i Postkort 2012

Han er filmelsker og beskriver de beste som «venner for livet».

Foto: Line Forsmo / NRK

Vil det være en fordel å lage melankolske filmer?

– Jeg krever noe helt annet av en film enn av tekst og musikk som jeg selv driver med. De beste filmene rører meg dypt. Ofte har de et lite, men sterkt vendepunkt som jeg husker til evig tid, sier Jan Eggum.

Han synes det er befriende å se på en kunstform som han egentlig ikke behersker.

Best på lerret

– Film bør sees på kino, sier den nybakte lederen av tre juryer som vurderer de beste norske langfilmene på Den norske filmfestivalen i Haugesund.

Eggum er blitt spurt om å lede Amandajuryene flere ganger. – Ifjor sa jeg nei fordi jeg var så travelt opptatt med mitt eget jubileum som artist.

Gunnar Johan Løvvik

Festivalleder og leder for Amandakomiteen Gunnar Johan Løvvik.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

– Jeg sa at Amandakomiteen gjerne måtte komme tilbake når jeg fikk bedre tid, sier Eggum. Festivalleder Gunnar Johan Løvvik tok ham på ordet.

– Jan Eggum er en svært populær artist med et tett program. Det å se igjennom de norske filmene fra et helt år og lede juryeringen av disse er, et omfattende arbeid. Det er svært gledelig at han har klart å sette av tid til dette, sier Løvvik.

18 kategorier

Amandaprisen deles ut i 18 ulike kategorier. Filmene som vurderes skal ha hatt premiere på norske kinoer i perioden 1. juli 2011 til 30. juni 2012.

Amandanominasjonene offentliggjøres på en pressekonferanse i Oslo onsdag 20. juni.

Amandaprisutdelingen sendes direkte fra Haugesund konserthus fredag 17. august, og er en del av Den norske filmfestivalen som finner sted 17. - 23. august 2012.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters