Jakter på Norges mest originale kommuneslagord

Bamble blir "stadig bedre", Gjerdrum er "nærmere enn du tror" og "Det årnær sæ" i Fredrikstad. Det er mange idérike kommuneslagord rundt om i landet, og nå skal Nitimen kåre det mest originale.

Kommuneslagord

Hva er ditt favorittslagord? Stem nederst i denne artikkelen.

Foto: Jon Marius Hyttebakk / NRK

Stem på ditt favorittslagord nederst i saken!

Kommunesammenslåing er et brennhett tema i debatter om dagen. I slike tider kan det derfor være viktig med tydelige kommuneslagord som skaper samhold i lokalsamfunnet. Men et slagord kan også virke mot sin hensikt.

I Troms er det snakk om å dele inn i fire superkommuner. Det kan hende slagordet til Salangen, "Sprenger grenser" ikke akkurat var ment i den retning.

Kommunikasjonsekspert Kjell Terje Ringdal

Kommunikasjonsekspert Kjell Terje Ringdal mener flere av kommuneslagordene virker som de er laget på nachspiel.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– Slagord skal være en slags oppsummering av hva man er og hva man står for. Ofte står kommuneslagordene alene og handler ikke om hva kommunen egentlig står for, sier Kjell Terje Ringdal, lektor ved Markedshøyskolen i Oslo.

"Trivsel og vekst" eller "vekst og trivsel"

Det kan virke som at ikke alle slagord er helt gjennomtenkt, men at de heller er fine ord. Vågsøy sitt «Vekst og trivsel» minner veldig om Vikna sitt «Trivsel og vekst».

Ordfører i Vågsøy Morten Andreas Hagen sier at slagordet kom til før hans tid, men innrømmer at det ikke er det mest originale slagordet som er der ute.

– Men det er nok mer vekst og trivsel i Vågsøy enn i Vikna, ler Morten Andreas Hagen.

Morten Andreas Hagen

Ordfører Morten Andreas Hagen mener det er trivsel og vekst i Vågsøy, men innrømmer at det kanskje ikke er det beste slagordet.

Foto: Bjarne Eldevik

Her er våre favoritt-kommuneslagord

Ikke mange er klar over hva som er slagordet for sin hjemkommune eller at det finnes et slagord. Men allikevel blir det brukt ressurser på å samle velvalgte ord som skal representere kommunen på best mulig måte.

Ringdal mener mange slagord ikke er gjennomtenkte, men bare laget for å ha et slagord.

– Det er nok mye som er laget på nachspiel. Jeg er for at en kommune må betrakte seg som et produkt, og på samme måte som et produkt skal kommunen skape begeistring og samhold.

Kårer den mest kreative

Nitimen 2015, Ida Kjøstelsen og Pål Thoresen

Nitimens Ida Kjøstelsen og Pål Thoresen vil gjerne vite hvilke slagord du mener er det mest originale.

Foto: Rune Lind / NRK

Nitimen har samlet 20 slagord, og nå overlater vi resten til deg. Stem frem det slagordet som du mener er mest kreativt.

– Vi elsker mange av disse slagordene og vil med denne kåringen finne ut hvilken kommune som har det mest originale. Vi har plukket ut 20 favorittslagord, men det er opp til folket å bestemme hvilke av disse som er det aller mest kreative, sier programleder i Nitimen Ida Kjøstelsen og Pål Thoresen.

Vinneren blir kåret i Nitimen mandag 7. september.

Stem her

Laster innhold, vennligst vent..

Kulturstrøm

 • Gir forstand på Kjærstad

  Jan Kjærstads bøker krever mye av leserne sine. I sin bok «Kjærstad. Referencer i et forfatterskab» gir den danske forskeren Rikke Andersen Kraglund oss større innsikt i forfatterskapet. Det mener NRKs kritiker Marta Norheim.

 • Ny kontrovers for «Bird Box»

  Canadiere har reagert på at skrekkfilmen «Bird Box» bruker opptak fra togeksplosjonen i Québec i 2013. Et godstog med råolje sporet av og raste inn i småbyen Lac-Mégantic. 47 mennesker døde. Produsenten Netflix nekter imidlertid å fjerne opptakene, melder Canadas rikskringkasting, CBC. Opptakene av tragedien er tatt med mobiltelefon og solgt til et arkivfotoselskap, som har solgt dem videre til Netflix. «Bird Box» har tidligere skapt overskrifter da folk begynte å gjøre ting i blinde, inspirert av filmen, blant annet kjøre bil.

  Sandra Bullock under innspilling av filmen «Bird Box»
  Foto: Saeed Adyani / AP
 • Spilledirektør beklager heterotvang

  I den nyeste utviklingen av dataspillet «Assassin’s Creed Odyssey», tvinger historien to av hovedpersonene, Kassandra og Alexios, til å inngå tradisjonelt ekteskap. Fansen har reagert kraftig, ettersom historien ellers har tillat spillere selv å velge hvilken legning de vil anta i universet. Det melder magasinet Polygon. Spillskaperne har beklaget, og lover at Kassandra og Alexios ikke vil bli nødt til å bli værende i et heterofilt ekteskap videre i handlingen.

  Fra spillet Assassin's Creed Odyssey
  Foto: Ubisoft Quebec/Ubisoft

Flere kulturnyheter