Hopp til innhold

Bringer opp gamle overgreps-anklager i ny Jackson-rettssak

En enorm pengesum og Michael Jacksons gode navn og rykte står på spill når den avdøde artistens familie nå går til sak mot konsertarrangøren AEG Live.

ALVORLIGE ANKLAGER: Popstjernen Michael Jackson ble ved flere anledninger anklaget for seksuelle overgrep mot mindreårige, sist i dokumentaren "Leaving Neverland". Han ble aldri dømt.

Popkongen Michael Jackson ble 50 år gammel. Han døde den 25. juni 2009.

Foto: Scanpix

Familien til den avdøde popstjernen Michael Jackson skal ifølge amerikanske aviser kreve utrolige 230 milliarder kroner av konsertarrangøren AEG Live i rettssaken som starter i Los Angeles i dag.

Det er popstjernens mor Katherine (82) som går til sak mot konsertarrangøren.

Hun hevder AEG Live opptrådte uaktsomt i ansettelsen og oppfølgingen av Jacksons lege Conrad Murray, som i 2011 ble dømt til fire års fengsel for uaktsomt drap på popstjernen.

Katherine Jackson skal kreve rundt 230 milliarder kroner av konsertarrangøren, et beløp som skal dekke det hun tror Michael ville tjent i løpet av sitt liv hadde han ikke dødd den 25. juni 2009.

Michael Jackson døde av en overdose bedøvelsesmedisin i 2009, mens han var midt i forberedelsen av en stor comebackturné som AEG arrangerte.

AEG hevder på sin side det var Jackson selv som leide inn legen, og at de ikke hadde ansvar for Conrad Murray.

Overgrepsanklagene frem i lyset

Katherine Jackson

Popstjernens mor Katherine Jackson står bak søksmålet mot konsertarrangøren AEG Live.

Foto: Matt Sayles / Ap

De siste ukene har partenes advokater diskutert hva som skal, og ikke minst hva som ikke skal, kunne brukes som bevis i rettssaken.


AEG Live har blant annet fått rettens godkjennelse til å stevne vitner som skal fortelle om de tidligere overgrepsanklagene mot popstjernen.

Michael Jackson ble flere ganger etterforsket for å ha forgrepet seg på barn, men ble frifunnet på alle punkter i 2005.

Konsertarrangøren mener overgrepsanklagene kan forklare Jacksons stresslidelser og helseproblemer som igjen førte til at han ble rusmisbruker.

Barna må vitne

PEOPLE-MICHAELJACKSON/CONCERT Michael Jackson's children Blanket, Prince and Paris stand on stage during the "Michael Forever" tribute concert, which honours late pop icon Michael Jackson, at the Millennium Stadium in Cardiff

Michael Jacksons barn Blanket, Prince og Paris avbildet under en minnekonsert til ære for deres far.

Foto: EDDIE KEOGH / Reuters

Michael Jacksons barn Prince (16) og Paris (15 i morgen) ventes begge å bli innkalt som vitner i løpet av rettssaken. Barna var til stede i huset da popstjernen døde, og skal fortelle om møter faren hadde med AEG Live og Murray i løpet av de siste ukene i Jacksons liv, samt om de dramatiske timene rundt farens dødsfall.

Barnas bestemor har lyktes i å få dommer Yvette Paulazeulos til å forby spekulasjoner rundt hvorvidt Jackson virkelig er far til sine barn. «Bevis ment for å demonstrere at Michael Jackson ikke er sine barns biologiske far er irrelevant», sier kjennelsen fra dommeren.

Også Conrad Murray selv er ventet å avgi vitneforklaring i løpet av rettssaken.

Under enormt press

Det er fra før av kjent at Michael Jackson var under ekstremt press på grunn av den forestående turneen. Jackson var nær konkurs, og hadde gjeld på over 2,3 milliarder kroner.

Avtalen med AEG kunne hjelpe ham på fote igjen. Samtidig sa kontrakten at AEG, dersom Jackson ikke gjennomførte, ville overta alle hans eiendeler, inkludert Sony/ATV-katalogen Jackson eide med låter fra blant annet The Beatles og Aretha Franklin. På toppen av dette slet stjernen med store rusproblemer.

Michael Jackson døde i 2009, 50 år gammel.

Se domsavsigelsen mot doktor Conrad Murray fra 2011 her:

Video Michael Jacksons lege dømt for uaktsomt drap

Michael Jacksons lege dømt for uaktsomt drap

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.