Hopp til innhold

Is, tåke og mannskapsmangel

Med redusert mannskap seiler Berserk inn i de første isbeltene langs Newfoundlandskysten.

Is og tåke
Foto: Wildvikings.com

Her seilte vikinger i åpne langskip på oppdagelsesferd for ett tusen år siden. Det står beskrevet i de gamle sagatekstene at vikingen Leif Eiriksson skulle ha oppdaget et nytt land langt i vest. Berserk setter kursen for den vesle fiskerlandsbyen L’Anse aux Meadows, hvor restene av Leif Eirikssons boplass finnes den dag i dag.

Berserk-vikinger

Foto: WildVikings.com

Foto: Wildvikings.com

I Leif Eirikssons langhus mønstrer det nye mannskapsmedlemmet på.

Gisle Olavsson

Gisle Olavsson er en nordlending som hele sitt liv har blir forvist til storbyen Oslo av sine foreldre, og nå er han klar for å hedre sin fiskerslekt med å reise på havet med Berserk. Gisle blir et kjærkomment tilskudd til mannskapet, men det er klart at Berserk fortsatt mangler det viktigste mannskapsmedlemet for en polarekspedisjon:

Kokken

En ting alle polare ekspedisjonsledere vet, er at en vellykket ekspedisjon er avhengig av en god kokk. Amundsen visste dette, og dro aldri på polferd uten sin legendariske kokk Adolf Lindstøm: Når blodslitet og kulda var som verst, hold Lindstrøms måltider mannskapets moral oppe. Biff a la Lindstrøm og Lindstrøms pannekaker er livretter fra hans polarekspedisjoner som lever videre den dag i dag. Ingen fikk skjørbuk så lenge Lindstrøm sto ved grytene, og med hele 5 ekspedisjoner har ingen annen nordmann tilbrakt like mye tid i polare strøk som ham.

I sin dagbok fra sydpolen er den ellers så avmålte Amundsen raus i sin beskrivelse av kokken ombord:

"Han har ydet de norske polarexpeditioner større & verdifullere tjenester enn noen annen mann".

- - -


Skipskokken Fredrik Juell sitter i Canadisk arrest, og ombord på Berserk viser Jarles kokkekunster at mannskapet er alt annet enn klar for polarekspedisjon.

Berserk seiler inn mot Grønland. Tung is og tåke markerer starten på Berserks arktiske seilas. Første mål er viking-ruinen ved Hvalsøy . Men der er det noen som venter på Berserk. Jarle og mannskapet har en overraskelse i vente.

- - -

Bildene er fra boka "Berserk gjennom Nordvestpassasjen" (Flyt forlag, 2008)

Mer om Berserk finner du på ekspedisjonens hjemmeside: WildVikings.com

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.