NRK Meny
Normal

Is, tåke og mannskapsmangel

Med redusert mannskap seiler Berserk inn i de første isbeltene langs Newfoundlandskysten.

Is og tåke
Foto: Wildvikings.com

Her seilte vikinger i åpne langskip på oppdagelsesferd for ett tusen år siden. Det står beskrevet i de gamle sagatekstene at vikingen Leif Eiriksson skulle ha oppdaget et nytt land langt i vest. Berserk setter kursen for den vesle fiskerlandsbyen L’Anse aux Meadows, hvor restene av Leif Eirikssons boplass finnes den dag i dag.

Berserk-vikinger

Foto: WildVikings.com

Foto: Wildvikings.com

I Leif Eirikssons langhus mønstrer det nye mannskapsmedlemmet på.

Gisle Olavsson

Gisle Olavsson er en nordlending som hele sitt liv har blir forvist til storbyen Oslo av sine foreldre, og nå er han klar for å hedre sin fiskerslekt med å reise på havet med Berserk. Gisle blir et kjærkomment tilskudd til mannskapet, men det er klart at Berserk fortsatt mangler det viktigste mannskapsmedlemet for en polarekspedisjon:

Kokken

En ting alle polare ekspedisjonsledere vet, er at en vellykket ekspedisjon er avhengig av en god kokk. Amundsen visste dette, og dro aldri på polferd uten sin legendariske kokk Adolf Lindstøm: Når blodslitet og kulda var som verst, hold Lindstrøms måltider mannskapets moral oppe. Biff a la Lindstrøm og Lindstrøms pannekaker er livretter fra hans polarekspedisjoner som lever videre den dag i dag. Ingen fikk skjørbuk så lenge Lindstrøm sto ved grytene, og med hele 5 ekspedisjoner har ingen annen nordmann tilbrakt like mye tid i polare strøk som ham.

I sin dagbok fra sydpolen er den ellers så avmålte Amundsen raus i sin beskrivelse av kokken ombord:

"Han har ydet de norske polarexpeditioner større & verdifullere tjenester enn noen annen mann".

- - -


Skipskokken Fredrik Juell sitter i Canadisk arrest, og ombord på Berserk viser Jarles kokkekunster at mannskapet er alt annet enn klar for polarekspedisjon.

Berserk seiler inn mot Grønland. Tung is og tåke markerer starten på Berserks arktiske seilas. Første mål er viking-ruinen ved Hvalsøy . Men der er det noen som venter på Berserk. Jarle og mannskapet har en overraskelse i vente.

- - -

Bildene er fra boka "Berserk gjennom Nordvestpassasjen" (Flyt forlag, 2008)

Mer om Berserk finner du på ekspedisjonens hjemmeside: WildVikings.com

Kulturstrøm

 • Molderosen går til Arild Andersen

  Kontrabassisten Arild Andersen er tildelt Molderosen 2018. Det er Moldejazz sin høyeste utmerkelse og tildeles en person som har vært med å sette Molde på kartet. Arild Andersen har spilt på mange av Moldejazzfestivalene, og er landets mest kjente jazzbassist. Arild Andersen er 72 år gammel og kommer fra Lillestrøm

  Arild Andersen
  Foto: Ann Eli Nøsen / NRK
 • Flyttar Manson-film

  Quentin Tarantino sin film om sektleiaren Charles Manson skapar debatt allereie før han er ferdig. Opphavleg skulle filmen med namnet «Once Upon A Time in Hollywood» ha premiere på 50-årsdagen for drapet på skodespelarinna Sharon Tate, 9. august 2019. No har premieredatoen blitt flytta, ifølgje The Hollywood Reporter. Leonardo DiCaprio og Brad Pitt har hovudrollene i storfilmen. Filmselskapet hevdar at flyttinga av premieren ikkje har noko med 50-årsmarkeringa å gjere. Manson og hans tilhengjarar stod bak fleire brutale drap i 1969. Charles Manson døydde i 2017.

  FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES
  Foto: BORIS HORVAT / AFP