Hopp til innhold

Stor professorprotest i Iran

Flere titalls professorer ved universitetet i Irans hovedstad, Teheran, har sagt opp stillingene sine i protest mot valgresultatet.

Sharam Alghasi

Sharam Alghasi

Foto: Eirin Venås Sivertsen / NRK

BBC (persisk) og en rekke iranske nettsteder mener mellom 50 og 120 professorer har sagt opp.

- Slik situasjonen er nå kan de protesterende professorene både bli arrestert og torturert, tror den norskiranske sosiologen og forskeren, Sharam Alghasi.

Les også: Journalister i livsfare

Les også: Spent stemning i Iran

Alghasi mener universitetsprotesten er viktig, fordi universitetet i Teheran har en sterk symbolkraft i det iranske samfunnet.

- Universitetet ble i sin tid stiftet som et sted for å danne politiske partier, og som et sted for å protestere og gjøre opprør, forteller han.

Iranske sekstiåttere

På 60-tallet var mange av dagens professorer selv studenter. Og ironisk nok var studentopprøret på 60- og 70-tallet medvirkende til revolusjonen i 1979.

- Men selv om vi hadde en såkalt kulturrevolusjon i Iran i 1981, hvor Irans høyere utanning skulle renskes for uønskede elementer, har ikke dette vært helt vellykket, forteller Alghasi.

Derfor er professorene og de intellektuelle fortsatt i posisjon til å demonstrere.

- Jeg tror det iranske regimet misliker, og føler seg utrygge, når de ikke har kontroll på universitetsmiljøet, sier sosiologen.

- Lett å finne info om Iran

Alghasi mener det ikke er vanskelig å finne info om det som skjer i Iran.

- Det fins uttallige iranske nettsteder internasjonalt som skriver om dette, sier han.

Og hvis man kan persisk har man enda flere kilder til informasjon.

- Persisk er det fjerde største bloggspråket i verden, forteller forskeren.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.