NRK Meny
Normal

Inviterer Scorsese til Norge for å filme «Snømannen»

Om filmens Harry Hole tar plass ved stambordet på restaurant Schröder i Oslo er fortsatt uklart, men kulturbyråden har invitert regissør Martin Scorsese til hovedstaden.

Martin Scorsese regissør for filmatiseringen av Jo Nesbøs Snømannen

Martin Scorsese er klar for regijobben og vil filmatisere Jo Nesbøs bok, men om innspillingen skjer i Oslo er fortsatt uavklart.

Foto: Scanpix

– Scorsese takket høflig og sa at Oslo er med i vurderingen av hvor filmen skal spilles inn, sier byråd Hallstein Bjercke (V) til NRK. Han håper å få den verdensberømte regissøren på besøk i løpet av våren.

Fjorder og fjell ikke nok

Men selv om Norge kan by på Harry Holes stampub, vakre fjorder og fjell, er det for dyrt for både norske og utenlandske produsenter å jobbe her.

Erik Poppe filmer for tiden sin nye film, «A Thousand Times Good Night» i Irland. Han sier han gjerne skulle filmet i Norge, men at det blir for dyrt.

Aldri før har så mange norske spillefilmer flagget ut. I 2008 og 2009 var det ingen. I fjor ble hele sju filmer helt eller delvis, spilt inn i utlandet. Hver fjerde norske film ble i 2011 spilt inn utenfor Norge.

Filmflukt og handlingsplan

Filmflukten bekymrer her hjemme. Ved Harry Holes stambord i Oslo sier kulturbyråd Hallstein Bjercke at han synes det er synd at det ikke finnes en statlig støtteordning for store filmproduksjoner i Norge.

Han får støtte fra en samlet opposisjon på Stortinget, og også i noen grad fra næringsminister Trond Giske. Han har merket seg at det er andre land som har tiltrukket seg de store produksjonene, som for eksempel Irland.

Se video:

Dyrt å filme i Norge

Erik Poppe har flagget ut filminnspillingen til Irland

– Men vi har jo et potensial innenfor reiseliv og markedsføring av Norge. Filmbransjen ligger i skjæringspunktet mellom kultur og næring, sier Trond Giske.

Derfor får bransjen en plass i en handlingsplan som blir presentert på nyåret.

Kulturstrøm

  • Bergman-bok gis ut etter ni år

    Biografien om Ingmar Bergman, skrevet av regissørens husholderske Anita Haglöf, gis ut – ni år etter at den opprinnelig planlagte utgivelsen ble stoppet. Boken, kalt «Jag var Ingmar Bergmans hushållerska», kommer i november, melder TT. Da den ble stoppet i 2009, var det fordi boken ble «for personlig» for Haglöf, som var den som valgte å stoppe utgivelsen. Men nå har husholdersken, som jobbet for filmregissøren i åtte år fra 1995, ombestemt seg og gir den ut likevel i Bergmanåret, der man feirer 100-årsjubileet for hans fødsel.

    FILES-SWEDEN-FILM-THEATRE
    Foto: BONNIERS HYLEN / AFP
  • Tons of Rock flytter

    Tons of Rock flytter fra Halden til Oslo. Det melder festivalledelsen i en pressemelding. Festivalen skal nå holdes på Ekebergsletta.