Inviterer Scorsese til Norge for å filme «Snømannen»

Om filmens Harry Hole tar plass ved stambordet på restaurant Schröder i Oslo er fortsatt uklart, men kulturbyråden har invitert regissør Martin Scorsese til hovedstaden.

Martin Scorsese regissør for filmatiseringen av Jo Nesbøs Snømannen

Martin Scorsese er klar for regijobben og vil filmatisere Jo Nesbøs bok, men om innspillingen skjer i Oslo er fortsatt uavklart.

Foto: Scanpix

– Scorsese takket høflig og sa at Oslo er med i vurderingen av hvor filmen skal spilles inn, sier byråd Hallstein Bjercke (V) til NRK. Han håper å få den verdensberømte regissøren på besøk i løpet av våren.

Fjorder og fjell ikke nok

Men selv om Norge kan by på Harry Holes stampub, vakre fjorder og fjell, er det for dyrt for både norske og utenlandske produsenter å jobbe her.

Erik Poppe filmer for tiden sin nye film, «A Thousand Times Good Night» i Irland. Han sier han gjerne skulle filmet i Norge, men at det blir for dyrt.

Aldri før har så mange norske spillefilmer flagget ut. I 2008 og 2009 var det ingen. I fjor ble hele sju filmer helt eller delvis, spilt inn i utlandet. Hver fjerde norske film ble i 2011 spilt inn utenfor Norge.

Filmflukt og handlingsplan

Filmflukten bekymrer her hjemme. Ved Harry Holes stambord i Oslo sier kulturbyråd Hallstein Bjercke at han synes det er synd at det ikke finnes en statlig støtteordning for store filmproduksjoner i Norge.

Han får støtte fra en samlet opposisjon på Stortinget, og også i noen grad fra næringsminister Trond Giske. Han har merket seg at det er andre land som har tiltrukket seg de store produksjonene, som for eksempel Irland.

Se video:

Dyrt å filme i Norge

Erik Poppe har flagget ut filminnspillingen til Irland

– Men vi har jo et potensial innenfor reiseliv og markedsføring av Norge. Filmbransjen ligger i skjæringspunktet mellom kultur og næring, sier Trond Giske.

Derfor får bransjen en plass i en handlingsplan som blir presentert på nyåret.

Kulturstrøm

  • Ny brems for Bergen rådhus

    Rådhuset i Bergen har stått tomt siden september 2018. Bygget måtte tømmes for folk da det ble avslørt at betongsøylene i fasaden var i dårlig forfatning. Nå har Arbeidstilsynet sagt foreløpig nei til kommunens søknad om ombygning innvendig.

  • KappAhl legger ned butikker

    Den svenske kleskjeden KappAhl skal stenge 20 butikker i Norge for å spare 100 millioner svenske kroner, melder E24. Totalt har kjeden 380 butikker i Norden, Polen og Storbritannia. Av disse ligger 101 butikker i Norge. Det er ikke kjent hvilke butikker som legges ned.

  • Metallica åpner kjempearena

    Når Chase Center i San Francisco åpner 6. september er det rockebandet Metallica som står på scenen. De markerer i år 20-årsjubileum for sitt samarbeid med San Francisco symfoniorkester, som resulterte i plata S&M, og benytter nå denne anledningen til igjen å opptre sammen med orkesteret.