Hopp til innhold

Vil ikke ha svarte kvinner på forsiden

Hverken Allers, Hjemmet eller Norsk Ukeblad bruker svarte modeller i bladene sine. Organisasjonen mot offentlig diskriminering mener dette minner om rasisme.

Norsk ukeblad, illustrasjon
Foto: Tonje Bergmo / NRK

Redaktør for ukebladet Allers, Elisabeth Lund-Andersen tror det ville blitt ramaskrik om de hadde valgt å ha en svart kvinne på forsiden.

– Jeg hadde fått veldig mange telefoner, sier hun til NRK.

Derfor vil hun heller ikke ha mørkhudede kvinner på forsiden eller i illustrasjonsbilder inne i bladet.

Fornærmende

Akhenaton Oddvar de Leon

Oddvar de Leon

Foto: JON EEG / Scanpix

Leder for organisasjon mot offentlig diskriminering Oddvar De Leon rister på hodet mens han leser ukebladet.

– Det er folk som kan oppleve dette som veldig ekskluderende og rasistisk. Det de gjør er å si at det er rasistene der ute som bestemmer politikken i magasinet. Det er en veldig fornærmende politikk ovenfor leserne, sier han.

– Handler ikke om rasisme

NRK har gått igjennom alle utgaver av Allers, Hjemmet og Norsk Ukeblad fra juli til og med november. I de 81 bladene finnes ikke en modell eller ett illustrasjonsbilde med mennesker som er helt mørke i huden. Men redaktør i Allers, Elisabeth Lund-Andersen mener at dette ikke handler om rasisme.

– Dette er et blad som har vært lest gjennom tre generasjoner nordmenn og regnes som et av de norskeste bladene i sitt genre. Majoriteten av norske kvinner er ganske lyse i huden og blonde, sier hun.

Også sjefsredaktør for Hjemmet og Norsk ukeblad Kjetil Opaas mener bladene er tilpasset målgruppen voksne norske kvinner.

– Det går på dette med å være opptatt av familie og nærmiljø, være rause, positive og folkelige.

– Er det noe motsetning mellom dette og det å ha mørk hud?

– Nei, ikke nødvendigvis. Men mer en 99 prosent av Allers og Norsk Ukeblads lesere er norske kvinner. Det reflekterer også billedbruken i bladet.

– Verden forandrer seg

Også Allers sier de mener de har få norske lesere med annen etnisitet, men de har ikke undersøkelser som viser at leserne ikke ønsker mørkhudede modeller.

Oddvar de Leon i organisasjonen mot offentlig diskriminering mener bladene ikke har fulgt med i den norske samfunnsutviklingen de siste 30 årene.

– I dagens samfunn er norsk alt mulig. Det er dette de må forstå, verden forandrer seg. Vi vet at det visuelle er viktig som en tilbakemelding fra samfunnet om at vi eksisterer. Kanskje vi ikke eksisterer for disse bladene?

Kulturstrøm

 • Tupac-mistenkt siktet for drap

  Politiet i Las Vegas har arrestert en mann mistenkt i drapssaken etter at Tupac ble skutt og drept i 1996, melder nyhetsbyrået Associated Press. Han er siktet for drapet.

  Mannen har selv innrømmet i intervjuer og i en egen selvbiografi fra 2019 at han var i bilen da skuddvekslingen skjedde, skriver NTB.

  Tupac var bare 25 år da han døde.

  Tupac Shakur var også kjent som 2Pac og etter hvert Makaveli – og solgte over 80 millioner album på den tida da folk kjøpte fysiske plater.

  Han var involvert i flere skyteepisoder og var en del av konflikten mellom rapperne på øst- og vestkysten av USA.

  Tupac
  Foto: AP / NTB