Ibrahim Ferrer - Mi Sueño

Ibrahim Ferrer rakk å spille inn to soloplater etter suksessen med Buena Vista Social Club. Hans tredje og siste ble avsluttet etter hans død, men står som en monumental avslutning på et ekstraordinært musikalsk liv.

Ibrahim Ferrer
Foto: JAIME RAZURI / AFP

”Mi Sueño” – ”min drøm”. Og det var det den var. Ibrahim Ferrer ønsket å spille inn en plate med klassiske kubanske boleros før han døde, og rakk det – nesten. Sangene var sunget inn, riktignok de fleste bare som prøveinnspillinger, men de var der, og i etterkant gjort ferdig. Med seg hadde Ibrahim Ferrer sine faste samarbeidspartnere, bassisten Cahchaito López og gitaristen Manuel Galbán. Sammen med pianisten Roberto Fonseca har de skapt et perfekt akkompagnement til Ibrahim Ferrers luftige stemme, og skapt et musikalsk testamente han sannsynligvis sitter der oppe et sted og smiler fornøyd av.

Ibrahim Ferrer - Mi Sueño

 

Livnærte seg som skopusser

Ibrahim Ferrers comeback med Buena Vista Social Club i 1997 er et av historiens mest bemerkelsesverdige - og velfortjente. Hans karriere startet i Santiago på Cuba på 1950-tallet og han var stjerne i ti år, med glitrende internasjonale opptredener under beltet, før han langsomt gikk i glemmeboka. Da han ble børstet støv av i forbindelse med Buena Vista Social Club i 1996, var han en fattig mann i slutten av 60-åra som livnærte seg som skopusser. 

8 millioner solgte plater

Buena Vista forandret alt det, og åtte millioner solgte plater etterpå er det nesten uvirkelig å tenke seg denne stemmen som annet enn en av de store i latinamerikansk musikkhistorie. Dens lyse og feminine særpreg passet seg imidlertid ikke til musikkformen bolero, som krevde mer mandighet og machismo den gang på 1950-tallet, så det var virkelig en drøm – en ”sueño” – for Ibrahim Ferrer å få lagt også denne sjangeren under seg før han døde.

 

Sang så det hørtes lett

Myten sier at Ibrahim Ferrer lå på sitt dødsleie og ba om at innspillingene måtte bli brukt, og bli ferdiggjort. Nå er de altså her, og hva kan man si? Ibrahim Ferrer sang så det hørtes lett ut, men det var det ikke. Hans timing og hans sleivete omgang med rene toner er så selvsikkert presise at knapt noen gjør ham det etter.

 

En stor jazzsanger

Det vi har å gjøre med her, er en stor jazzsanger som boltrer seg i en sjanger som opprinnelig ble skrevet for dans i salongene - bolero. Og ved hans duett med Buena Vistas andre vokalgigant, Omara Portuondo, på ”Quisáz, Quisáz”, kan vi vel omsider begrave både Nat King Coles og andres lette underholdningsmusikkversjoner. Ibrahim Ferrer og Omara Portuondo gjør den så var og florlett at sangens opprinnelige innhold, om kjærlighetens usikkerhet og tvisyn, atter en gang kommer frem. Som om den hadde ventet på Ibrahim Ferrer i femti år.

Kulturstrøm

 • De ti beste seriene fra siste tiår

  Å skulle kåre de ti aller beste seriene fra det siste tiåret, er en umulig oppgave. Derfor har Filmpolitiet kåret de ti seriene som står igjen som deres personlige favoritter. Se hele listen her.

  Produksjon av metamfetamin i tv-serien Breaking Bad.
  Foto: AMC Networks / NRK
 • AI skal fullføre Beethovens 10.nde

  Kunstig intelligens skal prøve å fullføre den tyske komponisten Ludwig van Beethovens 10. symfoni. De få notene som finnes ble skrevet ned i boken hans like før han døde i 1827, 57 år gammel. Nå forsøker man å fullføre symfoniet ved hjelp av kunstig intelligens i forbindelse med at det neste år er 250 år siden han ble født. Resultatet blir framført av et orkester 28. april neste år i Bonn, Beethovens fødeby (NTB).

  Beethoven
 • John Lennons runde briller solgt

  Et par av John Lennons briller som Beatles-legenden la igjen i baksetet på en bil, ble fredag solgt på auksjon i London for 1,7 millioner kroner. Brillene ble solgt på nettauksjon til en anonym kjøper.