Hopp til innhold

I Josefs fotspor

Radiodokumentaren har fulgt vandringsveien fra Nasaret til Betlehem. Mens Josef og Maria følger karavanene, møter vi ni menn som heter Josef, som bor her i dag.

Den yngste Josef i programmet.

Den yngste Josef vi møter i programmet. Han ble født i Betlehem.

Foto: Tor Øystein Vaaland. / NRK

Hør programmet i nettradio: I Josefs fotspor

I Josefs fotspor

Av Tor Øystein Vaaland
tor.oystein.vaaland@nrk.no

Josef er et eldgammelt navn her innerst i Middelhavet, etter den Josef som ble solgt som slave og ført til Egypt. Ifølge de hellige skrifter var Josef Abrahams oldebarn og gjorde suksess som faraos drømmetyder. Dette programmet ble første gang sendt i desember 2009.

Vanlig navn

Navnet er vanlig både blant muslimer, jøder og kristne.

Også Marias mann het Josef, han som i Betlehem skulle bli Jesu far. Reisefortellingen om Josefs oppbrudd fra Nasaret, for å la seg telle i ættens hjemby Betlehem, er en klassiker i verdenslitteraturen. Men ingen vet hva som skjedde underveis. De kom bare frem.

Programansvarlige Tor Øystein Vaaland i Josefs fotspor.

Tor Øystein Vaaland på vei inn i Jenin nord på Vestbredden.

Foto: NRK

Radiodokumentaren I Josefs fotspor bringer scener som man kan forestille seg har hendt, og lar på den måten mytefortellingen tre sterkere frem. Vi møter også dagens Josef-er, og vi møter dem i hverdagslige situasjoner. I dette hjørnet av verden får imidlertid den minste hverdagshendelse et politisk anstrøk.

Bor i bantustans

Palestinerne lever i dag i bantustans verre enn i Sør-Afrika, hevder Yousef Nasser, en av de ni Josef-ene: - Etter Osloavtalen styrer palestinerne fullt og helt bare over syv prosent av Vestbredden. Disse områdene ligger i lommer. Resultatet er at vi føler oss «bantustanisert», sier han.

Yousef i Birzeit.

Yousef i Birzeit.

Foto: Tor Øystein Vaaland. / NRK

Den amerikansk-palestinske katolikken Yousef Nasser (56) er ordfører i den kristne arabiske byen Birzeit på Vestbredden. Han har permisjon fra en økonomiprofessorstilling ved det internasjonale universitetet i byen.

- Da jeg var gutt, før okkupasjonen, kunne vi gå turer i åsene og møtes ved naturlige vannkilder. Vi hadde bevegelsesfrihet, men etter at den såkalte fredsprosessen startet, har ikke våre ungdommer den luksus at de kan gå turer her omkring, og oppsøke disse kildene. Dersom vi blir sett, kan israelske soldater anta at vi er «terrorister», skyte på oss eller arrestere oss, forteller han.

Hver tolvte km

Muren på Vestbredden.

700 km med mur og gjerde bygges på Vestbredden.

Foto: Tor Øystein Vaaland / NRK

I følge den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B’Tselem finnes mer enn 100 faste militære kontrollposter – check points – inne på den okkuperte Vestbredden. På vandringen støtte NRK på ti sperringer. Den første kom 20 kilometer sør for Nasaret, på grensen mellom Israel og Vestbredden. På de neste 120 kilometerne, var det en kontrollpost i gjennomsnitt hver tolvte kilometer.

En vestlig journalist kan bevege seg relativt fritt mellom Israel og den israelskokkuperte Vestbredden. Også de 500.000 jødiske bosetterne på Vestbredden og i Øst-Jerusalem har et nettverk av veier de fritt kan bevege seg på.

- Vårt folk er nektet sine mest grunnleggende menneskerettigheter. Vi har verken bevegelsesfrihet, talefrihet eller frihet til å oppnå lykke, som amerikanerne ville sagt. Vi har dessverre aldri hatt disse frihetene som palestinere, og nå krever vi å få leve som et fritt folk, sier Yousef Nasser.

Født i Betlehem

Den yngste Josef vi møter, fyller snart to år, men var halvannet da opptakene ble gjort. Dette barnet ble født i Betlehem til jul, og er sønn av en amerikansk mor og en fransk far. Foreldrene er bosatt i Øst-Jerusalem. Hans mor Stephanie sier i programmet:

Den yngste Josef i programmet.

Den yngste Josef vi møter i programmet. Han ble født i Betlehem.

Foto: Tor Øystein Vaaland. / NRK

- Vi ble enige om at jeg skulle føde i Betlehem, fordi vi skulle få et julebarn. Så da jeg var gravid med Josef, dro jeg hver uke gjennom kontrollposten og muren for å komme til sykehuset i Betlehem. Etter legebesøket gikk jeg inn i Fødselskirken for å be.

- Dere er internasjonalister. Hvem blir deres lille Josef?

- Fremdeles bærer vi en drøm om at Jerusalem skal være en universell by for alle troende. Å ha et barn her, betyr at han ikke må velge mellom å være fransk, amerikansk eller arabisk. Han kan være alt på en gang, sier hun.

Familien har bodd i Syria tidligere og bor nå ved Damaskusporten i palestinsk Øst-Jerusalem, som er annektert av Israel.

De ni Josef-ene

I programmet møter vi i alt ni Josef-er:

  • Josef av Nasaret (29 år), dataingeniør og far til Feebee, kristen palestiner med israelsk pass

  • Josef av Jenin (58 år), direktør og muslimsk palestiner

  • Josef av Jayyus (67 år), sjåfør og olivenbonde, muslimsk palestiner

  • Josef av Nablus (28-år), student fra Hebron, arrestert og fengslet av Israel, mistenkt for å støtte islamisme

  • Josef av Bracha (41 år), fembarnsfar og vaktmann i jødisk bosetting på Vestbredden

  • Josef av Ariel (på jobb), i denne jødiske bosettingen møter vi hans 11-årige datter Yovel i stedet

  • Josef av Birzeit (56 år), ordfører i Birzeit, katolikk og økonomiprofessor på universitetet i byen

  • Josef av Jerusalem (1 ½ år), sønn av far fra de franske Alper og mor fra Texas, kristne foreldre

  • Josef av Betlehem (15 år), kristen ortodoks ungdom som bor hjemme hos foreldrene like ved Betlehemsmarkene i Beit Sahour.

Josef i Fødselskirken i Betlehem.

Den unge Josef i Fødselskirken i Betlehem med Sølvstjernen i krypten der Maria skal ha født Jesus.

Foto: Tor Øystein Vaaland. / NRK

Oslo et trist ord

Yousef Nasser mener Oslo er et trist ord for en flott hovedstad i et vennligsinnet land.

- Oslo er blitt vår katastrofe. I 16 år har de forsøkt å få fredsprosessen til å gå videre, men det vi ser er det motsatte. Mer land er blitt konfiskert. Flere bosettinger er bygd. Vi forstår ikke at den israelske statens bosettingspolitikk får fortsette, synlig for verdens øyne. Land og vann blir stjålet fra oss, mens vi mister kontrollen over våre egne områder, sier han.

Kristne og muslimske søsken


I dokumentaren følger vi Yousef Nasser i en gravferd for en 19-åring som døde av kreft. Den avdødes familie er kristen, mens naboen som er muslim åpner dørene for alle som vil delta i sorgen.

- I Birzeit er vi søsken uansett religion, og det samme burde jødene vært. Dessverre blir dagens unge kun kjent med jøder som bruker våpenmakt til å heve seg over andre og ta privilegier, sier han og peker på en bosetting med sine karakteristiske røde tak på en åskam utenfor byen.

I Josefs fotspor

En radiodokumentar av Tor Øystein Vaaland.

Teknisk regi: Geir Hauger.

Konsulenter: Birgitte Gjestvang og Ragna Nordenborg.

Språklig bistand: Harald Rosenløw-Eeg.

NRK P2:

  • lørdag 3. april kl. 10:03 og

  • søndag 4. april kl. 21:03.


Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.