Hopp til innhold

Hvilken julepølse er best?

Nitime-redaksjonen kåret den beste julepølsa for sjuende året på rad. Vinneren var soleklar.

Tore Teigen og Nitimeredaksjonen med vinneren av julepølsetesten

Juryen var mette og lykkelige etter seansen. De var også stort sett enige med hverandres smaksløker. Derfor var vinneren suveren.

Foto: NRK

Det selges opp mot 1500 tonn julepølse hvert år, men hvilken er best? Det ville Nitimen-redaksjonen finne ut, for sjuende året på rad.

Vanligvis er fredag grøtdag i kantina på NRK Marienlyst, men kåringen resulterte i en duft av julepølse i radiobygget der Nitimen holder til.

For å kåre julepølsa måtte redaksjonen gi poeng etter utseende, smak og konsistens.

I tillegg til redaksjonen var den kjente paleontologen Jørn Hurum med i panelet. Han var der for å snakke om helt andre ting, men sa ikke nei til litt julepølse.

– Jeg savnet tilbehøret, og at den var surret i ribbefett, sier Hurum.

Han syntes også enkelte av pølsene var for kraftig krydret og minnet mer om pepperkaker enn julepølse.

Også studiovert Hans Petter Jacobsen ble litt satt ut av all pepper- og kardemommesmak.

Suveren vinner

Tore Teigen fra Opplysningskontoret for kjøtt var hoveddommer i kåringen. Han er også dommer i NM i kjøtt som nylig ble arrangert.

Under Norgesmesterskapet var det produsenten Leiv Vidar som gikk av med seieren. Derfor var det knyttet spenning opp mot om redaksjonen ville kåre samme vinner som fagfolket.

Kåringen foregår ved at redaksjonen får servert et stykke av hver pølse, og bedømmer smak, konsistens og utseende med fra ett til ti poeng.

Selv om det var en blindtest, var de fleste i panelet enige. Førsteplassen gikk i år, som i fjor, til Leiv Vidar.

1. plass: Leiv Vidar

2. plass: Nordfjord kjøtt

3. plass: Gilde Nortura

Nitime-redaksjonens julepølsetest

Nitimeredaksjonen kåret den beste julepølsa for sjuende året på rad.

Foto: NRK

– Det er morsomt at vanlige folk som oss kommer fram tl samme konklusjon som fagfolket gjorde under NM, sier Janecke Tønnessen fra redaksjonen.

Begrunnelsen fra juryen var at pølsa hadde en fin balanse på krydringen, ga fin tyggemotstand og så delikat ut.

Deltagerne som ikke nådde opp til pallen var Spis Grillstad, Fatland Skjeggerød og Finsbråthen.

Skal være hvit og pen

Dommer Teigen har vært dommer under NM i 25 år og kan fortelle oss det meste om julepølser.

Hva skal vi kreve av ei god julepølse?

– Det skal ikke være veske i forpakningen og den skal være hvit og pen, sier Teigen.

Teigen forteller også at pølsa skal varmes godt, gjerne sammen med ribba.

– Skal du dampe den, skal vannet være 80 grader varmt, så bruk gjerne et termometer, sier Teigen.

Blir det for lite grader, dreper du ikke bakteriene og blir det for varmt sprekker du pølsa, slik at all den gode saften renner ut.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor