Er Dagfinn eller Anne-Kat. smartest?

Har du høy IQ er du per definisjon smart. Eller er det nødvendigvis så enkelt? IQ-testens historie er lang og kronglete, og Anne-Kat og Dagfinn Lyngbø tok skrittet ut og testet seg selv.

Video Anne-Kat. Hærland og Dagfinn Lyngbø

Klikk på bildet for å se video: Hvem gjør det best på IQ-testen, Dagfinn eller Anne-Kat?

Albert Einstein (1879-1955)

Einstein var ikke tapt bak en vogn.

Foto: Scanpix

Smart, dum eller noe midt i mellom? IQ-testens dom er nådeløs og knuser illusjoner og opphøyde selvbilder som tørr kjeks. Testen kritiseres for å gi et skjevt bilde av intelligens, og det er jo alltids en trøst for de som får lav score.

Anne-Kat og Dagfinn sjekket IQ-en og gjorde det slett ikke så verst, til tross for tidsnød og eksterne stressfaktorer.

Forskere har gjennom alle tider hatt ulike meninger om hvordan vi skal fastsette menneskelig intelligens. Intelligenstester er et utfordrende felt, både for de som utvikler og de som skal testes, så noen fasit finnes fremdelse ikke.

Hjernevask: Viser kranieform intelligens?

En IQ-test kan dermed vanskelig sies å være et vanntett holdepunkt for hvor dum eller glup du er. Men IQ-testen er riktignok det nærmeste vi har et målbart nivå på evnene.

Usikkert hva testen måler

Ifølge Jon Martin Sundet, professor i psykologi ved Universitetet i Oslo, er det usikkert hva en IQ-test egentlig måler.


- Det vi vet er at de som gjør det bra på en del av IQ-testen gjerne gjør det godt på de andre delene også, sier han til NRK. - Det er derfor grunn til å tro at de måler en generell faktor.

- De henger også bra sammen med skoleresultater, fortsetter Sundet, og de som er flinke i det som generelt oppfattes som intellektuelle ferdigheter, scorer gjerne høyt. Men om dette er det samme som det vi til vanlig kaller intelligens er altså ikke helt sikkert.

Du er flink, flink, flink

Kravet til å bli medlem i foreningen for intelligente mennesker, Mensa, er at man ligger blant de to prosentene med høyest intelligens. Dette betyr i praksis en IQ på over 130, så et medlemskap i Mensa henger høyt. Heldigvis har professoren noen trøstens ord til oss som aldri kommer til å spise kirsebær med de smarte.

- IQ er ikke et godt mål for eksempel på kreativitet eller sosial intelligens. Hvis vi inkluderer dette i vårt begrep om intelligens, er ikke IQ-testen noe godt måleverktøy, sier professoren

Dum? Mist ikke håpet

Så om du skyter skivebom på IQ-testene er det ikke sikkert at det betyr så mye. Det er ingen fasit at de med best karakterer eller høyest IQ er de som kommer lengst her i livet. Ikke glem at det er mange andre måter og kompensere på - for eksempel med høy inntekt.

Kulturstrøm

  • Charlie Hebdo med Erdogan-karikatur

    Tyrkia raser mot det franske satiremagasinet Charlie Hebdo som har en karikaturtegning av president Erdogan på forsiden av sin siste utgave. Tegningen er en kommentar til ordkrigen mellom den franske og tyrkiske presidenten etter lærerdrapet i Paris.

  • Prestisjepris til NRK Radioteateret

    Serien «Made in Norway” skrevet av Vegard Steiro Amundsen, har vunnet prestisje-tung pris under festivalen «Prix Europa» i Potsdam, Tyskland. Hørespillet konkurrerte med 31 andre produksjoner i Europa og ble tirsdag stemt frem som årets beste radiodrama-serie i Europa. Serien, som handler om norsk våpeneksport, er instruert av Steinar Berthelsen. Arne Barca er lyddesigner mens Sjur Miljeteig har komponert musikken. «Made in Norway» er også nominert for beste lyddesign i Norge, som kåres under Radiodager 2020. Hør hele serien her.

    Made in Norway
    Foto: NRK