Hva gjør kineserne i Afrika?

Historien om forholdet mellom Kina og Afrika handler ikke bare om storpolitikk, oljeboring og våpenhandel. Men vel så mye om afrikanske lands søken etter nye alternativer for utvikling. Sier dagens foredragsholder i P2-akademiet Heidi Østbø Haugen.

Liberians carry posters of Chinese President Hu Jintao and Liberian President Ellen Johnson Sirleaf,
Foto: PEWEE FLOMOKU / AP

Her følger et lite utdrag fra hennes foredrag "Hva gjør kineserne i Afrika?" holdt i P2-akademiet 16.10.08.

Kina i Afrika
Foto: psdblog.worldbank.org/photos/uncategorized/20...

Én kineser er en drage.

Tre kinesere er som en sverm insekter.

Pris er en viktig grunn til at kinesere har lyktes med å selge varer i Afrika. Prisnivået i mange afrikanske land har vært like høyt som i Europa. Markedet var dermed gunstig for kinesere som åpnet butikker med billige varer importert direkte fra hjemlandet. Men ettersom stadig flere kinesere etablerer seg innenfor samme bransje på afrikanske markeder, drives prisene nedover. Det har blant annet den middelaldrende forretningsmannen Liu fått erfare. Han solgte baren han eide i Kina for å åpne butikk på Kapp Verde etter at det allerede var mange kinesere i landet. Nå klager han: ”Prisene presses nedover. Før gikk profitten til de kinesiske butikkeierne. Nå går den til kundene. På et sted med bare én kineser er han en drage. Tre kinesere er som en sverm insekter”, sier Liu.

Kinesere som vil etablere seg i Afrika må ofte bruke penger på mer enn bare forretningen. Jeg har møtt flere som hadde betalt rundt 100 000 kroner til kinesiske mellommenn – såkalte ”slangehoder” – for å få hjelp til å ordne med visum og reise. De som ikke klarer å tjene noen penger i Afrika føler seg ofte snytt og kommer i konflikt med de som hjalp dem til landet.

Noen kinesere hjelper andre til Afrika mot at nykommerne jobber gratis for dem, gjerne i en periode på noen år. De som rekrutteres på denne måten er gjerne unge, ofte bare tenåringer. De bor hos arbeidsgiveren, og er forventet å stille opp når det måtte behøves, hele døgnet, syv dager i uken. Drømmen er gjerne å starte sin egen butikk etter hvert. Noen lykkes. Andre sier de skulle ønske at de hadde penger og frihet til å dra tilbake til Kina. Enkelte håper å komme seg videre til Europa eller USA.

Ut i verden

Det er lang tradisjon for at også høyt utdannede kinesere reiser til Afrika. I flere tiår har Kina bistått afrikanske land ved å sende dem helsepersonell, ingeniører og landbrukseksperter. I dag drar stadig flere universitetsutdannede kinesere til Afrika for å jobbe på kommersielle prosjekter. En av dem er en ingeniør i slutten av tjueårene som jobber i Sierra Leone. Jeg møter henne mens hun venter på en lokal samarbeidspartner. Hun forklarer meg at det ikke bare var penger som motiverte henne til å reise ut. ”De faglige utfordringene her er interessante, og jeg får mye ansvar i administrasjonen av prosjektene. Dessuten er det spennende for meg som er ung å se og oppleve nye ting”. Mer rekker hun ikke å si før to dresskledde afrikanske menn dukker opp, og alle tre skynder seg inn på en kinarestaurant for å kunne diskutere uforstyrret.

Dette er et utdrag av Heidi Østbø Haugens foredrag "Hva gjør kineserne i Afrika" holdt i P2-akademiet 16 Oktober 2008.

Mer om: Heidi Østbø Haugen

Hør hele foredraget: Hva gjør kineserne i Afrika?

Dette programmet kan også lastes ned som Podcast

P2s Radioforedrag utgis også i bokform, er du interessert kan du sende en e-post til p2-akademiet@nrk.no

Redaktør og produsent for P2-akademiet er Annette Hobson

Kulturstrøm

 • Trump: Microsoft kan kjøpe TikTok

  USAs president Donald Trump sier mandag at han ikke har noe imot om amerikanske Microsoft kjøper opp det kinesisk-eide selskapet TikTok, melder Reuters. Forrige uke truet Trump med å forby TikTok i USA.

  TikTok
  Foto: Thomson Reuters
 • Få kvinnelige regissører

  Ny rapport viser at kun 22 prosent av regissørene av europeiske kinofilmer var kvinner. Bak rapporten står The European Audiovisual Observatory. De har sett på hvor mange kvinner som står bak film og TV-serier produsert i årene fra 2015 til 2018 og vist i 2018 og 2019. Det påvirker hvilke sexscener vi får se i film, mener regissør Erik Poppe.

 • «Frida» på toppen av lista

  Nina Grünfelds biografi om sin ukjente farmor var den mest solgte biografi- og memoar-utgivelsen i første halvår av 2020. Farmoren var tysk, jødisk, prostituert og mistenkt for spionasje da hun ble gravid. Sønnen Berthold kom til Norge som flyktning og ble en av våre mest kjente psykiatere.

  Nina Grünfeld og boka «Frida: Min ukjente famors krig»
  Foto: Johs. Bøe / Aschehoug/NRK