NRK Meny
Normal

Hva er perfekt temperatur?

På en sommerdag med 30 grader Celsius, ville skalaoppfinneren selv sagt at det var 70 grader. Forvirret?

Bade
Foto: JOSE LUIS ROCA / AFP

I vesten bruker vi stort sett skalaen oppfunnet av svensken Anders Celsius for å måle temperaturen.

- Dette er bare en praktisk målestokk for å kunne sammenligne hvor mye termisk energi som er i molekylene og alt som er rundt oss, forteller kjemiprofessor Svein Stølen.

Motsatt skala

Termometer
Foto: Odd Sørås / NRK

Da Celsius skulle konstruere sin skala, tok han utgangspukt i kokepunkt og frysepunkt for vann: - Han satte kokepunktetet til 0 grader og frysepunktet til 100 grader, altså motsatt av den skalaen vi bruker i dag, sier Stølen.

HØR: Hva er egentlig temperatur?

Tretti grader Linnè

Trolig var det en annen kjent svenske, Carl von Linnè, som senere snudde skalaen. Han er ellers mest kjent for å ha oppfunnet systemet med latinske navn på planter og dyr.

Så kanskje er det 30 grader Linnè som er perfekt sommertemperatur, ikke 30 grader Celsius?

Hvor mange "Linnè-grader" er det hos deg? Sjekk yr.no

Kulturstrøm

 • Spilte inn film i uvær i Lofoten

  I helgen besøkte orkesteret NOSO toppen av Rytiden i Lofoten i et heftig utvær. Fjellturen var i forbindelse med filminnspillingen av Jan Vardøens dokmentar om komponisten Philip Glass sitt verk «A Decent into the Maelstrom».

 • Obama deler lesetips

  I helga delte Barack Obama seks lesetips med følgjarane sine på Facebook. Den tidlegare presidenten innrømde at desse bøkene er noko tyngre enn det han kjem til å lese i sommar.

 • Smurfer i virtuell virkeligehet

  I år feirer belgierne smurfenes 60 års jubileum ved å invitere tilhengere inn i en stor virtuell smurfeverden. Det melder nyhetsbyrået Reuters. Gjennom hologrammer og virtuell virkelighetsteknologi kan besøkende på Bruxelles Expo bli like små som smurfer, og oppleve mystiske skoger og bo i smurfehus. Det er tegneserieskaperen Peyo som først tegnet smurfene som bifigurer i en annen fortelling. De små, blå skogsdvergene med hvite hatter ble raskt populære, og i 1959 fikk de sitt første eget album. Det har til dags dato kommet 26 smurfealbum og fire spillefilmer, senest i 2011.

  Laster Twitter-innhold