NRK Meny
Normal

Husket ikke sitt eget barn

Carina Gjelsvik opplevde at de ni siste årene av livet hennes var borte fra hukommelsen. Det vondeste var at hun ikke husket sitt eget barn, forteller hun.

Hun husker ikke bursdagene til barnet sitt fordi hun mistet hukommelsen etter en bilulykke.

MINNER BORTE: Det aller såreste var å glemme datterens fødselsdager, forteller Carina Gjelsvik.

Tenk deg at du ikke husker de ni siste årene av livet ditt. Du husker ikke hvem du bor sammen med, barnet du har født eller hvem som er vennene dine.

Nettopp dette opplevde Carina Gjelsvik, som kommer til Skavlan fredag kveld.

Hun våknet opp på sykehuset etter en bilulykke i påsken 2013, og trodde det var juli 2004. Minnene om de ni siste årene av livet hennes var helt visket ut.

Hun husket ikke kjæresten sin, ikke vennene sine eller naboer. Aller verst var det for henne at hun ikke husket barnet sitt.

Det å ikke huske de viktige øyeblikkene med datteren sin og hennes bursdager, gikk veldig inn på henne.

– At jeg ikke husket fødselsdagene til datteren min, er nok det som er mest sårt, forteller hun.

Måtte lage egne minner

Hun forteller at hun rekonstruerte minnene som var borte fra til datterens bursdager. På den måten skapte hun egne minner basert på bilder og hva andre fortalte henne. Og slik ble det en virkelighet for henne også.

– Selv om jeg har rekonstruert disse minnene, jeg har sett bilder og snakket med folk, er ikke hukommelsen lik. Jeg føler også at alle minnene jeg har rekonstruert er sannheter for meg, sier hun.

Hun har fortsatt ikke fått tilbake minnene fra disse årene.

Kulturstrøm

  • Lauryn Hill til Oslo

    Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

    Lauryn Hill på Molde jazzfestival
    Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
  • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

    Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.