Hulemalerier sprengt frem

Verdens eldste kjente oljemalerier er funnet bak Buddha-statuene Taliban sprengte i 2001. Dermed kan teknikken med oljemaling være nesten tusen år eldre enn kunsthistorikerne har trodd.

Afgansk hulemaleri

Dette bildet viser ett av maleriene som nå er oppdaget i Bamiyan i Afganistan.

Foto: HO / AFP

Bak de bortsprengte statuene er det huler som ble brukt som kloster for munker. Disse er dekorert med malerier fra 400- til 900-tallet.

- Dette er spennende og bringer et nytt perspektiv til oljemaleriets historie, sier Mille Stein, malerikonservator og forsker ved Norsk institutt for kuturminneforskning.

Utdatert kunnskap

Stein forteller at det også tidligere har vist seg vanskelig å avskaffe myten om at det europeiske oljemaleriet så dagens lys på 1400-tallet.

- Det sies fremdeles at van Eyck-brødrene fant opp oljemaleriet på 1400-tallet, men det er feil. I Norge har vi oljemalerier i kirker som stammer fra 1100-tallet. Nå må kunsthistorien suppleres med ny kunnskap, hovedsakelig fra de som jobber med den asiatiske grenen av kunsthistorien.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Bamiyan

En kvinne går foran restene av statuene, der hulemaleriene nå er funnet.

Foto: Amir Shah / AP

Omreisende kunstnere

Franske forskere har undersøkt veggmaleriene i Bamiyan-komplekset, og sier at i tolv huler ble veggmaleriene malt med oljemaling, muligens laget av valnøtter fra området.

Maleriene er sannsynligvis malt av omreisende kunstnere som beveget seg langs Silkeveien. Bildene viser Buddha, ofte ikledd fargerike kapper.

Kulturstrøm

 • Skandale ryster vinmiljøet

  Court of Master Sommeliers måtte diskvalifisere 23 av årets 24 kandidater pga lekket informasjon under årets eksamen. Siden det ikke var mulig å finne ut hvor mange som hadde jukset, ble alle diskvalifiserte. Den eneste kandidaten som fikk beholde sin ferske tittel var sommelier Morgan Harris, fordi han tok smaksdelen av eksamenen i fjor, melder Godt. The Master Sommelier er ansett som en av verdens vanskeligste sommelier-tester. Kun 274 personer har bestått siden 1969 da testen oppsto.

  vin
  Foto: Kym Ellis / Unsplash
 • «Kan bli en krimgodbit»

  Det er mye som gleder med TV 2s Kielergata. Lysten til å lage ny og annerledes norsk krim skinner gjennom, og serien plasserer seg forfriskende langt unna de etterforskerfokuserte morderjaktene som har preget så mange betongbleke “nordisk noir”-serier de siste årene, mener NRKs anmelder. Terningkast 4.

  Kielergata
  Foto: Anagram / TV2