NRK Meny
Normal

Hulemalerier sprengt frem

Verdens eldste kjente oljemalerier er funnet bak Buddha-statuene Taliban sprengte i 2001. Dermed kan teknikken med oljemaling være nesten tusen år eldre enn kunsthistorikerne har trodd.

Afgansk hulemaleri

Dette bildet viser ett av maleriene som nå er oppdaget i Bamiyan i Afganistan.

Foto: HO / AFP

Bak de bortsprengte statuene er det huler som ble brukt som kloster for munker. Disse er dekorert med malerier fra 400- til 900-tallet.

- Dette er spennende og bringer et nytt perspektiv til oljemaleriets historie, sier Mille Stein, malerikonservator og forsker ved Norsk institutt for kuturminneforskning.

Utdatert kunnskap

Stein forteller at det også tidligere har vist seg vanskelig å avskaffe myten om at det europeiske oljemaleriet så dagens lys på 1400-tallet.

- Det sies fremdeles at van Eyck-brødrene fant opp oljemaleriet på 1400-tallet, men det er feil. I Norge har vi oljemalerier i kirker som stammer fra 1100-tallet. Nå må kunsthistorien suppleres med ny kunnskap, hovedsakelig fra de som jobber med den asiatiske grenen av kunsthistorien.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Bamiyan

En kvinne går foran restene av statuene, der hulemaleriene nå er funnet.

Foto: Amir Shah / AP

Omreisende kunstnere

Franske forskere har undersøkt veggmaleriene i Bamiyan-komplekset, og sier at i tolv huler ble veggmaleriene malt med oljemaling, muligens laget av valnøtter fra området.

Maleriene er sannsynligvis malt av omreisende kunstnere som beveget seg langs Silkeveien. Bildene viser Buddha, ofte ikledd fargerike kapper.

Kulturstrøm

  • Fant ukjent Stanley Kubrick-manus

    Et Stanley Kubrick-manus de fleste trodde ikke fantes er funnet. «Burning Secret» er en filmatisering av en novelle av Stefan Zweig, skriver The Guardian. Manuset er skrevet i 1956 sammen med forfatteren Calder Willingham, og ble funnet av en filmprofessor ved Bangoor-universitetet, Nathan Abrams. – Alle trodde dette var tapt, jeg kunne ikke tro det da jeg fant det. Kubrick-fans har visst at han ville skrive dette manuset men ingen visste at han gjorde det ferdig, sier Abrams til avisen. Les mer om Kubrick hos NRK Filmpolitiet.

    Stanley Kubrick
    Foto: AP/Scanpix
  • "Pariserne" på Lillehammer

    Per Krogh var blant Matisse-elevene som levde det livlige bohemliv i Paris, men han tjenestegjorde også som skiskoldat for Frankrike under den 1.verdenskrig. I utstillingen "Pariserne" på Lillehammer kunstmuseum vises Krohgs kunst fra Paris sammen med flere andre norske kunstnere som ble en del av Matisse-kretsen tidlig på 1900-tallet. Hør historien i Studio 2 i NRK P2: