Hopp til innhold

Hulemalerier sprengt frem

Verdens eldste kjente oljemalerier er funnet bak Buddha-statuene Taliban sprengte i 2001. Dermed kan teknikken med oljemaling være nesten tusen år eldre enn kunsthistorikerne har trodd.

Afgansk hulemaleri

Dette bildet viser ett av maleriene som nå er oppdaget i Bamiyan i Afganistan.

Foto: HO / AFP

Bak de bortsprengte statuene er det huler som ble brukt som kloster for munker. Disse er dekorert med malerier fra 400- til 900-tallet.

- Dette er spennende og bringer et nytt perspektiv til oljemaleriets historie, sier Mille Stein, malerikonservator og forsker ved Norsk institutt for kuturminneforskning.

Utdatert kunnskap

Stein forteller at det også tidligere har vist seg vanskelig å avskaffe myten om at det europeiske oljemaleriet så dagens lys på 1400-tallet.

- Det sies fremdeles at van Eyck-brødrene fant opp oljemaleriet på 1400-tallet, men det er feil. I Norge har vi oljemalerier i kirker som stammer fra 1100-tallet. Nå må kunsthistorien suppleres med ny kunnskap, hovedsakelig fra de som jobber med den asiatiske grenen av kunsthistorien.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Bamiyan

En kvinne går foran restene av statuene, der hulemaleriene nå er funnet.

Foto: Amir Shah / AP

Omreisende kunstnere

Franske forskere har undersøkt veggmaleriene i Bamiyan-komplekset, og sier at i tolv huler ble veggmaleriene malt med oljemaling, muligens laget av valnøtter fra området.

Maleriene er sannsynligvis malt av omreisende kunstnere som beveget seg langs Silkeveien. Bildene viser Buddha, ofte ikledd fargerike kapper.

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.