Hopp til innhold

Amatørkulturen sliter med husleien

Amatørkulturen sliter med høye husleier og kan derfor sjelden opptre i landets store kulturbygg. «Kilden» i Kristiansand er unntaket.

Kilden
Foto: Leif Dalen / NRK

– Her blir det satt av en ny sal til amatører. Det blir billig, for de skal bare være med å betale for nødvendige utgifter som strøm og infrastruktur, sier daglig leder for byggeprosjektet «Kilden», Ernst Aukland.

Lavterskeltilbud

Han sier at salen skal være et lavterskeltilbud for alle amatører og frivillige grupper i regionen. Sammenlignet med hvordan andre store kulturbygg driver, er «Kilden» unntaket.

«Olavshallen» i Trondheim tar lik pris av alle. I «Grieghallen» i Bergen betaler kommunen for at amatører skal slippe til for en rimelig penge. Den norske Opera og Ballett har tatt lite av dem som vil øve der, men øker fra nyttår prisene med en tredel.

Olavshallen

Olavshallen i Trondheim tar lik pris av alle.

Foto: Geir Myrvold

Thor Olav Fjellhøi i Norsk Kulturhus Nettverk vil undersøke hva det koster for amatørene å leie lokaler i de store kulturhusene.

Store forskjeller

Fjellhøi tror at de store variasjonene skyldes at høye ambisjoner for kulturhuset ikke alltid følges opp med gode driftsvilkår.

– For enten er det kulturhusets egen økonomi som avgjør, eller det lokale kulturlivets tilskuddsordninger, sier Fjellhøi.

Thor Olav Fjellhøy bestyrer selv kulturhuset i Ål kommune.

– Hos oss har vi flat struktur på hva det koster å leie kulturhuset. Det finnes også tilskuddsordninger, så de som ønsker å leie, søker om tilskudd til det, og får som regel innvilget søknaden, sier Fjellhøi.

Han sier at i prinsippet er det samme, om du er et lokalt amatørlag eller en stor stjerne.

– Vi må uansett dra i gang det samme maskineriet, sier han.

Ofte motparter

– I kampen om kronene, blir ofte kulturhusene og det lokale kulturliv motparter. Derfor mener Norsk Kulturhus Nettverk at kommunene må stilles mye mer til ansvar. Mye av diskusjonen må tas før kulturhuset bygges, slik at man vet hvem man bygger for, mener Fjellhøi.

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.