Hopp til innhold

Horace skaper rabalder

Mannen som deler ut Nobels litteraturpris terger på seg hele litteratureliten.

Horace Engdahl, Svenska Akademins leder.

Engdahl deler ut Nobels litteraturpris til Doris Lessing.

Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX / SCANPIX

Neste uke offentliggjør Svenska Akademien hvem som får Nobelprisen i litteratur. Men amerikanske forfattere kan trolig se langt etter utmerkelsen i år, om vi skal tro Akademiens faste sekretær og jurymedlem, Horace Engdahl.

Trangsynte USA

- USA er for isolert, for trangsynt. De oversetter ikke og deltar ikke i litteraturens store samtale. Deres uvitenhet er hemmende, sier Engdahl i et intervju med nyhetsbyrået AP.

Utsagnet har provosert litteraturkjennere på begge sider av Atlanteren, og det blåser nå friskt om ørene på Svenska Akademiens leder.

- Fullstendig nonsens

- Man skulle tro at sekretæren for et akademi som representerer vishet, men som gjennom historien har oversett både Proust, Joyce og Nabokov, ville spare oss for kategoriske påstander, sier litteraturredaktør i The New Yorker, David Remnick, til Svenska Dagbladet.

Også europeiske litterater lar seg irritere over Engdahl. Litteraturredaktør i britiske The Guardian, Claire Armitstead, er forbløffet over uttalelsen.

- Det er fullstendig nonsens, det han påstår. Dessuten er forfattere i alle land følsomme for sin egen populærkultur, men ut i fra ulike perspektiver. Det er jo det som er å være forfatter. Jeg mistenker at hans uttalelse er et forsøk på å skaffe litteraturprisen publisitet, sånn er det jo gjerne når en utdeling nærmer seg.

Marta Norheim

- Usedvanlig dumt, mener Marta Norheim.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

- Selvsagt finnes det sterk litteratur i alle større kulturer, men man kan ikke komme bort fra det faktum at Europa fortsatt er det ledende litterære sentrum i verden – ikke USA, sier Engdahl i det samme intervjuet.

-Usedvanlig dumt

Litteraturanmelder i NRK, Marta Norheim, mener Engdahl har tråkket i salaten.

- Han erter på seg en verdensdel. At det finnes regionale forskjeller på litteratur, vet jeg ikke om jeg ser som et negativt trekk. Jeg synes det er en veldig grov generalisering, og som generelt utsagn blir det nesten meningsløst.

Også Norheim tror Engdahl kan være ute etter å skaffe publisitet rundt prisutdelingen.

- Han er jo en usedvanlig intelligent mann, samtidig virker dette som et usedvanlig dumt utsagn. Jeg er sannelig ikke sikker på hva han vil oppnå med dette. Han får en debatt i gang, men en litt dum debatt som går på ”hvem som er best” av Europa og USA. Det er ikke akkurat den beste litterære debatt jeg kan komme på.

Kulturstrøm

  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP
  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm
  • Israel skjerper reiserådet til Malmö

    Israelske myndigheter har skjerpet reiserådet til Malmö i forbindelse med Eurovision.

    Det skriver Israel National News.

    Reiserådet er oppgradert fra 2 til 3. Det tidligere nivået innebærer at det eksisterer en «mulig trussel», mens det nye nivået innebærer en moderat trussel. Det betyr også at israelere som har planlagt å reise til Malmö, bør revurdere om turen er nødvendig.

    Det forhøyede nivået gjelder i perioden når Eurovision arrangeres i byen.

    (NTB)